2022: Η πιο βίαιη χρονιά της δεκαετίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα

22/02/2023
από

Η ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση για την ισότητα στην Ευρώπη ILGA-Europe διαπίστωσε ότι η αύξηση της ρητορικής μίσους συσχετίστηκε με τη βία σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Η έκθεση της ILGA-Europe που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου, καταδεικνύει ότι η ρητορική μίσους σε όλη την περιοχή έχει συμβάλλει στην αύξηση της βίας μέσω προμελετούμενων επιθέσεων, δολοφονιών και θανάτων από αυτοκτονία.

Η 12η έκδοση της ετήσιας έκθεσης είναι διαθέσιμη εδώ και περιλαμβάνει πληροφορίες που συλλέγονται από 54 χώρες στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Τα δεδομένα συλλέγονται από πληροφορίες που είναι διαθέσιμες στο κοινό, καθώς και από συνεντεύξεις με ακτιβίστριες/ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νομικούς, εμπειρογνώμονες, και ΜΚΟ.

Την τελευταία δεκαετία, σημειώθηκε αύξηση της ρητορικής μίσους από πολιτικούς, θρησκευτικούς ηγέτες και δεξιές οργανώσεις, ενώ η αύξηση της τρανσφοβικής ρητορικής μίσους στα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία. Σύμφωνα με αυτήν την έκθεση, οι συνέπειες αυτού του διαλόγου έχουν φτάσει σε κρίσιμα επίπεδα.

Η Εκτελεστική Διευθύντρια της ILGA-Europe, Evelyne Paradis, είπε, «…λέμε εδώ και χρόνια ότι η ρητορική μίσους σε όλες τις μορφές της μεταφράζεται σε πραγματική σωματική βία. Φέτος, είδαμε ότι η βία γίνεται ολοένα και πιο σχεδιασμένη και θανατηφόρα, αφήνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να αισθάνονται ανασφαλή σε χώρες σε όλη την Ευρώπη».

Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν δείχνουν ότι η ρητορική μίσους έχει τρομερές συνέπειες για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα. Ακόμη και σε προοδευτικές χώρες όπου τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα είναι ευρέως αποδεκτά, η βία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.

Δύο από τις πιο βίαιες επιθέσεις το 2022 περιλαμβάνουν πυροβολισμούς έξω από ένα μπαρ στο Όσλο τον περασμένο Ιούνιο, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα και τραυματίστηκαν 21, καθώς και μια επίθεση σε ΛΟΑΤΚΙ+ χώρο στη Μπρατισλάβα τον Οκτώβριο, όπου σκοτώθηκαν δύο άτομα επίσης και τραυματίστηκε ένα άτομο ακόμη.

Στην Ιρλανδία, το 2022 έγιναν οι δολοφονίες των Aidan Moffitt και Michael Snee στο Sligo. Αναφέρθηκαν αρκετές άλλες επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των Evan Somers, Mark Sheehan και του drag performer Alexis McQueen.

Θετικό σημείο στην έκθεση αποτελεί ότι οι καταδίκες και οι διώξεις εναντίον εκείνων που διαπράττουν εγκλήματα μίσους αυξάνονται επίσης σε αρκετές χώρες.




Δες και αυτό!