2018 – 2023: πέντε χρόνια δρόμος, η ψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου παραμένει

08/06/2023
από
Σαν σήμερα, το 2018, είχαμε καταθέσει αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη, αναφορικά με την απαράδεκτη και άκρως τρανσφοβική προκήρυξη για την εισαγωγή στις Σχολές Αξιωματικών και Αστυφυλάκων, που στιγμάτιζε τα τρανς πρόσωπα καθώς τα ανέφερε ως ψυχικά διαταραγμένα, ενώ τα απέκλειε και από την επαγγελματική τους κατάρτιση παραβιάζοντας τον νόμο της ίσης μεταχείρισης.

της Άννας Απέργη*

Ο Συνήγορος εξέδωσε το Πόρισμα του το Σεπτέμβρη του 2022, με το οποίο επιτάσσει την άμεση ενσωμάτωση του νέου ταξινομητικού καταλόγου ICD-11 που αφαιρεί την ταυτότητα φύλου από τον κατάλογο των ψυχικών διαταραχών.

Κανείς μα κανείς δεν μπορεί να θεωρεί τους τρανς ανθρώπους ψυχικά ασθενείς, πόσο μάλλον η ίδια η Πολιτεία.

Κι όμως, φτάσαμε Ιούνιο του 2023 και ακόμα η Πολιτεία δεν έχει κάνει τίποτε απολύτως ως προς αυτό.

Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση της Πολιτείας επιφέρει στα τρανς άτομα μία σειρά από προβλήματα και αποκλεισμούς σε όλους τους τομείς, στην υγεία, στην εργασία και την απασχόληση, καθώς και στην επαγγελματική κατάρτιση.

Στο Pride βέβαια μεθαύριο, πάρα πολλοί πολιτικοί και εν μέσω προεκλογικής περιόδου, θα “παρελαύνουν” από τα περίπτερα των οργανώσεων σαν να μην τρέχει τίποτε, λες και είμαστε μία ευτυχισμένη οικογένεια βγάζοντας φωτογραφίες και βίντεο.

Γεια και χαρά σας τσέλιγκες!

*Η Άννα Απέργη είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών

πηγή: t-zine




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!