200 Χρόνια Ασφυξία: Μια διαδικτυακή έκθεση γι΄αυτά που δε θα δούμε στους επίσημους εορτασμούς του “Ελλάδα 2021”

15/03/2021
από

Το εικαστικό ντουέτο ΦΥΤΑ, που γνωρίσαμε μέσα από την συμμετοχή του στην Athens Biennale (Agora) αλλά και πιο πρόσφατα το έργο τους Orfeas 2020 στην εναλλακτική σκηνή της ΕΛΣ, επιμελείται μια διαδικτυακή έκθεση με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Η έκθεση “200 Χρόνια Ασφυξία” επικεντρώνεται σε όλες εκείνες τις φωνές που δεν χωράνε στην επικρατούσα αφήγηση γύρω από την ελληνικότητα και δεν θα δούμε στους επίσημους εορτασμούς του “Ελλάδα 2021”: τα κουήρ σώματα, τις φεμινιστικές πολιτικές, τους μετανάστες και τα μη λευκά υποκείμενα – και γενικότερα τις αποσιωπημένες αφηγήσεις.

Συγχρόνως παρουσιάζεται το έργο καλλιτεχνών που καταπιάνονται κριτικά με την ελληνική ιστορία, τους εθνικούς μύθους και τις μεγάλες αφηγήσεις. Από τις αναπαραστάσεις της ελληνικής αρχαιότητας στην ιστοριογραφία της επανάστασης του 1821, και από τον ρόλο της ορθοδοξίας στην σύγχρονη Ελλάδα μέχρι την συνομωσιολογία του διαδικτύου και τα fake news του παρόντος.

Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου – The Handbook to the Lore and Wisdom of the Queer Indigenous

Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη διαδικτυακά στην ιστοσελίδα ‘200xronia.com’ από τις 25 μέχρι τις 31 Μαρτίου.

Συμμετέχουν οι: Action ST / Alex Kat / Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου / Αλέξανδρος Κατσης & Ελένη Άμπια Ζανγκα / Ανθή Κουγιά & Λία Σμαράγδα (feat Nina Naϊ) / ANOSIA / Βασίλης Βλασταράς / Γεύη Δημητρακοπούλου & Βασιλική Λαζαρίδου / Coocoolili / Δοκούμενα / Εύα Στεφανή / Η Κυβέρνηση / Ήβη Καίσερλη / Ηλίας Καρνιάρης / Θαν Τσούμας / Kangela Tromokratisch & Κατερίνα Παρασκευά / Krista Papista / Λυκούργος Πορφύρης / Μαρία Γλύκα / Μαρίνα Γιώτη / MaYo / Μεταθεοδοσία / Μετέχνιο / Mochi / Ξέφρενο Αερόστατο / Οι όπερες των ζητιάνων / Πάνος Μπαλωμένος / Πρόκνη / Queeroes / Richard Pfutzenreuter & Φιλ Ιερόπουλος / Σοφία Γρηγοριάδου / str8boy3000 / Συντεχνία Πλην / Veronique Tromokratisch / ΦΥΤΑ & Αστέρω Κ. / Χάρης Χαράρης / Zirlar Mord Ω’

Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη στιγμή, εν μέσω μια παγκόσμιας πανδημίας και ενώ η χώρα βιώνει μεγάλους κλυδωνισμούς στον τομέα των δημοκρατικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έκθεση ‘200 χρόνια ασφυξία’ προτείνει μια διαφορετική ανάγνωση της ελληνικής ιστορίας και της ελληνικότητας εν γένει.

Τα ΦΥΤΑ είναι ένα εικαστικό ντουέτο που δρα στον ελλαδικό χώρο από το 2012 οργανώνοντας περφόρμανς, καταστασιακά δρώμενα και εκθέσεις – και συσπειρώνοντας προσωρινές δημιουργικές κοινότητες γύρω από τις θεματικές της ελληνικότητας, της μετα-αλήθειας, και των κουήρ εμπειριών και πολιτικών.


κεντρική φωτογραφία: Κangela Tromokratisch & Κατερίνα Παρασκεύα – Kangelina Tromokratisch
Δες και αυτό!