Πορεία αλληλεγγύης για το gay ζευγάρι που δέχτηκε επίθεση την Κυριακή το πρωί.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν στο Άμστερνταμ για να συμμετάσχουν στην πορεία κατά της ομοφοβίας προχθές το βράδυ (5 Απριλίου). Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να υποστηρίξουν τον Jasper και τον Ronnie που έπεσαν θύματα ομοφοβικής επίθεσης στη μικρή πόλη του Arnhem, κοντά στα γερμανικά σύνορα. Την Κυριακή το πρωί, επέστρεφαν με τα πόδια στο σπίτι τους, όταν μια ομάδα εφήβων τους επιτέθηκε, επειδή τους είδαν να κρατιούνται χέρι-χέρι. Δύο ακόμη ζευγάρια δέχθηκαν επίθεση το Σαββατοκύριακο – ένα στο Άμστερνταμ κι ένα ακόμη στο Αϊντχόβεν.

Μία ημέρα αργότερα, Ολλανδοί πολιτικοί και διασημότητες εμφανίστηκαν να κρατιούνται από το χέρι σε ένδειξη συμπαράστασης κι ανέβασαν φωτογραφίες στα social media.

Στην ειρηνική πορεία παρευρέθησαν 2.000 άτομα σύμφωνα με την NY Times, όπου συμμετείχαν και πολλές διασημότητες, μεταξύ των οποίων η παρουσιάστρια Henny Huisman κι ο μουσικός Douwe Bob.

«Θεωρώ ότι είναι πραγματικά παράλογο, απίστευτο, κι έχω μία αίσθηση σα να πηγαίνουμε προς τα πίσω» δήλωσε ο Sjag Kozak στο Euronews, ο οποίος είναι από το Ισραήλ, παντρεύτηκε τον σύζυγό του στο Άμστερνταμ και ζει στην πόλη τα τελευταία 21 χρόνια.

«Έτσι, γι ‘αυτό είμαστε εδώ. Για να δηλώσουμε και να το μάθει κι ο κόσμος, ότι πηγαίνουμε προς τα εμπρός κι όχι προς τα πίσω» και πρόσθεσε ότι θέλει να «δείξει στον κόσμο, ότι μπορεί να περπατά χέρι-χέρι στο Άμστερνταμ.”

Η βετεράνος γκέι ακτιβίστρια για τα δικαιώματα Marion van Hees,  είπε ότι περπάτησε για την ισότητα και την ελευθερία – κι είναι έτοιμη να ξανακατέβει στον αγώνα και πάλι:
«Στη δεκαετία του ’60, στάθηκα στα οδοφράγματα για την ελευθερία κι αυτό είναι το αποτέλεσμα. Τώρα πρέπει να το κάνουμε και πάλι, παρόλο που σκέφτηκα ότι είχε τελειώσει, ότι τα είχαμε καταφέρει. Αλλά δεν είναι έτσι. Και νομίζω ότι αυτό είναι πολύ λυπηρό. Έτσι, θα πάω και πάλι πίσω στις επάλξεις.»