Ένας υψηλόβαθμός καθολικός ιερέας που υπηρετούσε στη Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ παραιτήθηκε μετά από μια έρευνα που ανακάλυψε ότι χρησιμοποιεί το Grindr και επισκέφθηκε σε γκέι μπαρ.

Η Διάσκεψη των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ (USCCB) ανακοίνωσε την απότομη παραίτηση του Monsignor Jeffrey Burrill την Τρίτη (20 Ιουλίου) εν μέσω «επικείμενων αναφορών μέσων που ισχυρίζονται πιθανή ακατάλληλη συμπεριφορά.»

Η USCCB είπε ότι ο ιερέας παραιτήθηκε για να «αποφύγει να επικεντρωθεί η προσοχή πάνω του από τις δράσεις και τη συνεχιζόμενη εργασία» της ομάδας. Μια εκπρόσωπος δήλωσε στην Washington Post ότι η απόφαση ήταν του Burrill να παραιτηθεί.

Μετά την ανακοίνωση της USCCB, ο καθολικός ειδησεογραφικός ιστότοπος The Pillar δημοσίευσε ένα άρθρο βασισμένο σε δεδομένα που σύμφωνα με πληροφορίες «συσχετίστηκαν με το κινητό του Burrill.»

Το The Pillar ισχυρίστηκε βάσει αυτών των δεδομένων ότι ο Burrill «επισκεπτόταν γκέι μπαρ και ιδιωτικές κατοικίες, ενώ χρησιμοποιούσε μια εφαρμογή σύνδεσης σε πολλές πόλεις από το 2018 έως το 2020, ακόμη και όταν ταξιδεύει για ανάθεση στο συνέδριο των επισκόπων των ΗΠΑ.»

Ο Burrill ήταν ο γενικός γραμματέας του συνεδρίου, ένας ρόλος που συντονίζει τα διοικητικά θέματα και τον προγραμματισμό της συνέλευσης, από το Νοέμβριο του 2020. Πριν από αυτό, διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας του συνεδρίου για περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Το The Pillar ανέφερε ότι είχε λάβει πληροφορίες σχετικά με τις υποτιθέμενες κινήσεις του Burrill με βάση τις “εμπορικά διαθέσιμες εγγραφές σημάτων δεδομένων εφαρμογών” που συλλέγει το Grindr από τους χρήστες. Ανέφερε ότι τα δεδομένα “πιστοποιήθηκαν από μια ανεξάρτητη εταιρεία παροχής συμβουλών δεδομένων που συνάφθηκε από τον The Pillar.” 

Τα δεδομένα συσχετίστηκαν με μια «μοναδική κινητή συσκευή» που χρησιμοποίησε ο Burrill από το 2018 έως τουλάχιστον το 2020. Η συσκευή φάνηκε να βρίσκεται σε συναντήσεις που παρακολούθησε ο Burrill και σε πολλές ιδιωτικές κατοικίες που συνδέονται με τον Burrill.

Ο Αιδεσιμότατος James Martin, Ιησουίτης ιερέας και υποστηρικτής ένταξης των ΛΟΑΤ+ ατόμων στην Καθολική Εκκλησία, επέκρινε την έκθεση. Ο Martin είπε στο Associated Press ότι οι ιερείς πρέπει «να τηρούν προφανώς τις υποσχέσεις τους για αγαμία», αλλά οι καθολικοί δημοσιογράφοι «δεν πρέπει να χρησιμοποιούν ανήθικα μέσα για να κατασκοπεύουν ιερείς».

«Δηλαδή τι ακολουθεί; Κατασκοπεύετε καθηγητές καθολικών σχολείων; Κατασκοπεύετε ενορίτες;» αναρωτήθηκε ο Martin.

«Και πού τελειώνει – όταν έχουμε μια εκκλησία όπου κανείς δεν έχει αμαρτήσει ποτέ; Η εκκλησία θα είναι άδεια.»

Η USCCB δήλωσε στην ανακοίνωσή της σχετικά με την παραίτηση του Burrill ανέφερε ότι η διάσκεψη λαμβάνει σοβαρά υπόψη «όλους τους ισχυρισμούς για κακή συμπεριφορά και θα συνεχίσει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους.»

Η χρήση της «τεχνολογίας παρακολούθησης» για την παρακολούθηση των κληρικών μπορεί να αποτελεί ένδειξη μεγαλύτερου προβλήματος, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Μια έκθεση του Καθολικού Ειδησεογραφικού Πρακτορείου που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (19 Ιουλίου) υπαινίχθηκε ότι η χρήση της «τεχνολογίας επιτήρησης τύπου εθνικής ασφάλειας» για τον εντοπισμό των κληρικών μπορεί να είναι το σήμα κατατεθέν ενός μεγαλύτερου σκανδάλου που δεν έχει ακόμη έρθει.

Ανέφερε ακόμη ότι έλαβε μια συμβουλή από κάποιον που ισχυριζόταν ότι είχε πρόσβαση σε πληροφορίες παρακολούθησης σχετικά με πολλούς ιερείς σε εφαρμογές γνωριμιών. Το Καθολικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο είχε «πρόσβαση σε τεχνολογία ικανή να εντοπίζει κληρικούς και άλλους» που κατέβαζαν εφαρμογές «hook-up» όπως Grindr και Tinder.

Το Καθολικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο δεν ανέφερε συγκεκριμένα τον Burrill, αλλά είπε ότι «υπάρχουν αναφορές αυτήν την εβδομάδα ότι πληροφορίες που στοχεύουν φερόμενους ενεργούς ομοφυλόφιλους ιερείς μπορεί να γίνουν δημόσιες.»