Καμεραμάν κατέληξε μετά από επίθεση ακροδεξιών σε αντί-Pride διαμαρτυρία

12/07/2021
από

Ένας 37χρονος καμεραμάν πέθανε μετά από άγρια επίθεση ακροδεξιών κατά τη διάρκεια κινητοποίησης κατά του Pride στην Τιφλίδα, το οποίο ακυρώθηκε λόγω φόβων σχετικά με την ασφάλεια.

Ο Alexander Lashkarava, που εργαζόταν για τον ανεξάρτητο τηλεοπτικό σταθμό Pirveli, βρέθηκε νεκρός στο κρεβάτι του το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε το κανάλι.

Την περασμένη Δευτέρα τραυματίστηκε από έναν βίαιο όχλο διαδηλωτών κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι δέχτηκαν επίθεση εκείνη την ημέρα.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταδίκασαν τα γεγονότα λέγοντας ότι οι δημοσιογράφοι υπέστησαν τραυματισμούς, που περιελάμβαναν διάσειση, εγκαύματα και κατάγματα.

Η οργάνωση κατηγόρησε τις αρχές της Γεωργίας για «παθητικότητα» και επέρριψε ευθύνες στην αστυνομία, γιατί δεν κατάφερε να προστατεύσει τους δημοσιογράφους.

Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανέφερε σε μία σύντομη ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το θάνατο του Lashkarava, την ώρα που ακτιβιστές ζητούν παραίτηση του πρωθυπουργού, Ιράκλι Γκαριμπσβίλι.

Αυξάνεται η πίεση για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων

Διακεκριμένες προσωπικότητες της τηλεόρασης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι ενορχηστρώνει βίαια εκστρατεία εναντίον δημοσιογράφων.

«Η κυβέρνηση όχι μόνο ενθαρρύνει τη βία εναντίον δημοσιογράφων, αλλά αποτελεί μέρος της», δήλωσε ο δημοσιογράφος Νοντάρ Μελάντσε. «Έχει δημιουργήσει βίαιες ομάδες προκειμένου να επιτίθενται σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», είπε

«Η αστυνομία έχει επίσης στοχεύσει επανειλημμένα δημοσιογράφους» πρόσθεσε. Τον Ιούνιο του 2019, η αστυνομία ταραχών τραυμάτισε 40 δημοσιογράφους που κάλυπταν αντικυβερνητική διαμαρτυρία.

Ο ίδιος ο Γκαριμπσβίλι δέχτηκε σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γιατί τάχθηκε κατά της διεξαγωγής της «απαράδεκτης για ένα μεγάλο τμήμα της γεωργιανής κοινωνίας» πορείας του Pride.

Οι επικριτές κατηγορούν το κυβερνών κόμμα ότι υποστηρίζει σιωπηρά ομοφοβικές και εθνικιστικές ομάδες, οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες και ενάντια στα φιλοδυτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.




Δες και αυτό!