Πέντε ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία για να διαβάσετε στο επόμενο ταξίδι σας

ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία
ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία

Λίγες ημέρες μακριά από τις ερχόμενες διακοπές μας, είτε σε θάλασσα, βουνό ή μπαλκόνι, και έχει φτάσει αυτή η μεγάλη στιγμή της προετοιμασίας. Αυτό μπορεί να σημαίνει ψώνια τελευταίας στιγμής, τελευταίους προγραμματισμούς και σοφή επιλογή ρούχων, αξεσουάρ και travel gadgets. Τι γίνεται όμως με τα βιβλία; Πόσοι από εμάς δε θα ξεκινάγαμε για έναν προορισμό χωρίς έστω ένα βιβλίο; Και αν ναι, ποιο θα ήταν αυτό;

Έχω μαζέψει, λοιπόν, κάποια από τα αγαπημένα μου βιβλία ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχομένου που αξίζει να διαβάσετε –αν δεν το έχετε κάνει ήδη– αυτό το καλοκαίρι.

  • Αληθινή Ζωή – Μπράντον Τέιλορ │ Εκδόσεις Κάκτος

Ένα μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Κάκτος που διαβάζεται απνευστί. Μιλάει για την οικειότητα, τη βία και τη συγχώρεση μεταξύ φίλων σε μία πανεπιστημιούπολη των Μεσοδυτικών Πολιτειών, από μια ηλεκτρισμένη νέα λογοτεχνική φωνή.

Ο Γουάλας αισθάνεται ότι δε χωράει στην πανεπιστημιούπολη, όπου δουλεύει ασταμάτητα για να ολοκληρώσει το μεταπτυχιακό του στη βιοχημεία. Είναι ένας εσωστρεφής νεαρός από την Αλαμπάμα, μαύρος και γκέι, που έχει αφήσει πίσω του την οικογένειά του χωρίς να καταφέρει να αποδράσει από τις βαριές σκιές της παιδικής του ηλικίας. Για λόγους αυτοσυντήρησης, ο Γουάλας διατηρεί απόσταση από όλους, ακόμα και από τον στενό κύκλο των φίλων του -όπου κάποιοι βγαίνουν μεταξύ τους, άλλοι βγαίνουν με γυναίκες και κάποιοι άλλοι υποκρίνονται τους στρέιτ. Όμως, στη διάρκεια ενός σαββατοκύριακου στα τέλη του καλοκαιριού, μια σειρά από αντιπαραθέσεις με τις συνεργάτιδές του και μια απροσδόκητη επαφή με έναν δήθεν στρέιτ φίλο του συνωμοτούν για να κάμψουν τις αντιστάσεις του και φέρνουν στο φως καλά κρυμμένα ρεύματα εχθρότητας και πόθου μέσα στην κοινότητά τους.

Η Αληθινή ζωή είναι μια νουβέλα σχεδόν οδυνηρής έντασης, μια ιστορία που θέτει το ερώτημα αν είναι δυνατόν να ξεπεράσουμε τις προσωπικές πληγές μας και με ποιο κόστος.


  • Έλα να με βρεις – Αντρέ Ασιμάν │ Εκδόσεις Μεταίχμιο

Η συνέχεια του «Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου» που ταξιδεύει τις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του σε Ιταλία, Γαλλία και Νέα Υόρκη. Τρία διαφορετικά κεφάλαια με τρεις πρωταγωνιστές, που όμως εμπλέκονται τόσο περίτεχνα.

Ο Έλιο είναι πλέον ένας προικισμένος κλασικός πιανίστας που ζει στη Ρώμη, ενώ ο Όλιβερ, που τώρα είναι καθηγητής σε κολέγιο της Νέας Αγγλίας και έχει οικογένεια, πιάνει τον εαυτό του να σκέφτεται να ξαναδιασχίσει τον Ατλαντικό…


  • Τα κίτρινα αποσιωπητικά – Ιωσήφ Αλυγιζάκης │ Εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης

Το όγδοο βιβλίο του συγγραφέα κυκλοφόρησε μέσα στο 2020 από τις εκδόσεις Πολύχρωμος Πλανήτης. Είναι ένα κοινωνικό-πολιτικό μυθιστόρημα βγαλμένο από τη ζωή του ίδιου του συγγραφέα, με εγκιβωτισμένη ποίηση και διηγήματα, με έντονες περιγραφές, εικόνες και συναισθήματα που αφορούν στη ζωή ενός σημερινού μορφωμένου μετανάστη από μια ευρωπαϊκή χώρα του νότου σε μιαν άλλη του βορρά.

Ο Μιχάλης, για τους δικούς του λόγους, οδηγείται μακριά από τα όρια του εαυτού του, πολύ πιο πέρα από τα σύνορα της χώρας του. Γίνεται ανεκπλήρωτος πόθος για έναν Δανο-Ισλανδό, ο φίλος μιας πολυεθνούς παρέας στην Κοπεγχάγη κι ενός ζευγαριού γυναικών στο Σάμσε. Ένας κόσμος που ταλαντεύεται ανάμεσα στην ποίηση ενός αυτόχειρα ποιητή και στο μοίρασμα ζωής με έναν ακαδημαϊκό. Ένα αποσιωποιημένο ταξίδι μιας τρανς με τον Μπιορν και του Μιχάλη με έναν μυστηριώδη κοκκινοτρίχη. Δεσμοί που διαρκούν πολύ ή λίγο, ανάλογα με το πόσο σχετικός πλανάται ο χρόνος στην αλήθεια ή τη φαντασία.


  • Το δωμάτιο του Τζοβάνι – Τζέιμς Μπόλντουιν │ Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ένα κλασικό αφήγημα πάθους και θανάτου που έχει απήχηση στην κουήρ κοινότητα από το 1956, τη χρονιά που εκδόθηκε. Ενώ έχουν αλλάξει πολλά από τότε που το έγραψε ο Μπόλντουιν, πολλές πτυχές της ζωής, της αγάπης και της καρδιάς παραμένουν ίδιες.

Σημαδεμένος από μια ομοφυλοφιλική εμπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αμερικανός, αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ μας αφηγείται την παράλληλη σχέση του με τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία και τη συμβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάμεσα στην αλήθεια του κορμιού και τα ψέματα του μυαλού.


  • Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι – Όσκαρ Ουάιλντ │Εκδόσεις Μίνωας

Εάν διαβάσετε αυτό το κλασικό μυθιστόρημα για έναν άντρα που δε γερνάει, ενώ το κρυμμένο πορτρέτο του μεγαλώνει και μεγαλώνει και χάσετε το γκέι υπόθεμα, ήρθε η ώρα να διαβάσετε ξανά την ιστορία του Ουάιλντ. Ίσως ένα από τα πιο διακριτικά ΛΟΑΤΚΙ+ βιβλία σε αυτήν τη λίστα, θα παρατηρήσετε τις αναφορές τη δεύτερη φορά που θα το διαβάσετε. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

Ο Ντόριαν Γκρέι είναι ένας αριστοκράτης, πλούσιος και κοσμικός νέος, με εκθαμβωτική ομορφιά που σαγηνεύει όποιον τον αντικρίζει. Ο Ντόριαν συνειδητοποιεί τη γοητεία που ασκεί στους ανθρώπους, όταν στέκει θαμπωμένος μπροστά στο πορτρέτο που του φιλοτέχνησε ένας φημισμένος ζωγράφος, ο Μπάζιλ Χόλγουορντ. Μια ευχή ανεβαίνει αυθόρμητα στα χείλη του: Να μη γεράσει ποτέ. Πράγματι, ενώ τα χρόνια περνούν, τα σημάδια του χρόνου αποτυπώνονται στο πορτρέτο, ενώ η δική του ομορφιά παραμένει αναλλοίωτη. Καθώς ο Ντόριαν επιδίδεται σε έκλυτο βίο, πέρα από τις ρυτίδες και τη φθορά του χρόνου, στο πορτρέτο φανερώνεται και η έκφυλη φύση του ακόλαστου νέου.

Γιώργος Βιτωράτος

Είμαι Air Host & Travel Editor και όπως καταλαβαίνετε το μεγαλύτερό μου πάθος είναι τα ταξίδια. Μέσα από τα ταξιδιωτικά μου άρθρα έχω σκοπό να σας ταξιδέψω σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και να προτείνω άπειρες, κουήρ και μη, επιλογές για το επόμενο σας ταξίδι. Θα με βρείτε πίσω από το FollowGeorge.gr όπου μοιράζομαι εμπειρίες από τα ταξίδια μου είτε πίσω από την επικοινωνία καλλιτεχνών και εκδηλώσεων. Για απορίες και περαιτέρω σχόλια σας περιμένω στο [email protected] Μέχρι τότε... see you in the sky!




Δες και αυτό!