27 Ιανουαρίου : Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος

26/01/2012
antivirus magazine διαφήμιση

Για πρώτη φορά η Εβραϊκή Νεολαία της Αθήνας ανέλαβε την οργάνωση και την επιμέλεια της εκδήλωσης για την εφετινή Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος. Η Περιφέρεια Αττικής και η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών, συνδιοργανώνουν σειρά εκδηλώσεων στο διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου 2012.

Η φετινή πρωτοβουλία των νέων της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, είναι εξαιρετικά πλούσια σε συμβολισμό. Δείχνει ότι σε αυτούς περνάει η σκυτάλη της ευθύνης για τη διατήρηση της μνήμης και τη μεταφορά του μηνύματος του Ολοκαυτώματος στις επόμενες γενιές. Αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση τιμής στους ελάχιστους πια εν ζωή Εβραίους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων, αλλά και σε όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ότι το μαρτύριο τους δεν θα ξεχαστεί και θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στο διηνεκές τις τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειες στις οποίες οδηγεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Η κεντρική εκδήλωση στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012 στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» . Ομιλητές θα είναι η Αννα Μαρία Δρουμπούκη, διδάκτωρ Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Λάζαρος Εφραίμογλου του οποίου η οικογένεια έχει τιμηθεί με τον τίτλο «Δίκαιοι των Εθνών» για τη σωτηρία Εβραίων στη διάρκεια της Κατοχής και οι νέοι Βανέσσα Κιού και Αλβέρτος Φόρνης. Η είσοδος στην εκδήλωση θα επιτραπεί μόνο με την επίδειξη της πρόσκλησης και όσοι το επιθυμούν θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών ενώ όσοι μένουν μόνιμα εκτός Αθηνών με τα γραφεία της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην οποία ανήκουν.  Η επιμέλεια της εκδήλωσης είναι της Εβραϊκής Νεολαίας Αθηνών.

Στην Αθήνα, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος της Αθήνας από εκπροσώπους της Πολιτείας, της Βουλής των Ελλήνων, της Περιφέρειας Αττικής, του Δήμου Αθηναίων, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, των επιζώντων ομήρων, πρεσβειών ξένων χωρών, πολιτικών κομμάτων και άλλων οργανισμών. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιάννης Σγουρός, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών, κ. Βενιαμίν Αλμπάλας και ο Εκπρόσωπος Ελλήνων Εβραίων Ομήρων Επιζώντων Ναζιστικών Στρατοπέδων.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012. Οι εκδηλώσεις θα περιλαμβάνουν επιμνημόσυνη Δέηση (Ασκαβά) – Χορωδία ΙΚΘ – Ψαλμοί του Δαυίδ στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, χαιρετισμό από τον εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης, τον Πρέσβη του Ισραήλ Άριε Μέκελ, τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Ιωάννη Μπουτάρη, τον εκτελεστικό Διευθυντή της American Jewish Committee David Harris, τον Πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Ολοκαυτώματος από εκπροσώπους της κυβέρνησης, από εκπροσώπους αναγνωρισμένων κατά τον κανονισμό της Βουλής Πολιτικών Κομμάτων,τον Πρέσβη του Ισραήλ, τον Στρατηγό Διοικητή Γ΄ Σώματος Στρατού, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, τον Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Εκπρόσωπο Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδας, τον Εκπρόσωπο Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης καιΕκπρόσωπους Νομικών Προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο.

Στη Λάρισα, οι εκδηλώσεις θα είναι αφιερωμένες στα 1.500.000 παιδιά που χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αρχικά θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Ελλήνων Εβραίων Λάρισας. Μετά στην Ιερή Συναγωγή Λάρισας θα πραγματοποιηθεί η τελετή ανάμματος κεριών στη  μνήμη των 6.000.000 Εβραίων του Ολοκαυτώματος. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο Δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κ. Τζανακούλης, ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου κ. Δαυίδ Σαλτιέλ και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας κ. Μώρις Μαγρίζος. Η κεντρική ομιλία θα πραγματοποιηθεί  από την κ. Φωτεινή Τομαή, Πρεσβευτή Α΄ –  Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, ενώ η   εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την απαγγελία του ποιήματος «Αγωνία στο Άουσβιτς» της Αμαλίας Κ. Ηλιάδη.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της φετινής Επετείου, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα μία ακόμη εκδήλωση, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012 στην Πλατεία Άννας Φρανκ, μετά την ονοματοθεσία της από το Δήμο Λαρισαίων, κοντά στο Γενικό Νοσοκομείο,  με την παρουσίαση αφιερωμάτων από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Λάρισας και του 8ου Δημοτικού Σχολείου (εβραϊκού) παρουσία αντιπροσωπειών κι άλλων σχολείων της Λάρισας.

Στο Βόλο, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός και ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Μαρσέλ Σολομών διοργανώνουν εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012 στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος .

Το Μουσείο Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις  ΗΠΑ ορίζει ως ολοκαύτωμα «τη συστηματική, γραφειοκρατική και χρηματοδοτούμενη από το κράτος δίωξη και δολοφονία περίπου έξι εκατομμυρίων Εβραίων από το Ναζιστικό καθεστώς και όσους συνεργάστηκαν με αυτό. Ολοκαύτωμα είναι μια Ελληνική λέξη, η οποία αρχικά σήμαινε θυσία στην πυρά. Οι Ναζιστές, οι οποίοι πήραν την εξουσία στη Γερμανια τον Ιανουάριο του 1933, πίστευαν οτι οι Γερμανοί ήταν φυλετικά ανώτεροι και οτι οι Εβραίοι ήταν όντα που δεν άξιζε να ζουν. Κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, οι Ναζιστές καταδιώξαν και άλλες κοινωνικές ομάδες τις οποίες θεωρούσαν φυλετικά κατώτερες. Τους Ρομά και Σίντι ( τσιγγάνους ), ανάπηρους, και ορισμένα Σλαβικά έθνη ( Πολωνούς, Ρώσους και άλλους ). Άλλες ομάδες διώχθησαν λόγω των πολιτικών τους πεποιθήσεων ή της συμπεριφοράς τους, όπως Κομμουνιστές, Σοσιαλιστές, Μάρτυρες του Ιεχωβά και Ομοφυλόφιλοι.» ( πηγή : Yad Vashem.  Για την ελληνική μετάφραση : Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος, 2006)

Κατά  την  20η Σύνοδο  της  Μόνιμης  Διάσκεψης  των  Υπουργών  Παιδείας  του  Συμβουλίου  της  Ευρώπης  που  πραγματοποιήθηκε  15-17  Οκτωβρίου  2000  στην  Κρακοβία,  σύμφωνα  με  το  άρθρο  9  της Διακήρυξης  των  Υπουργών,  υιοθετήθηκε  η  θεσμοθέτηση  στα  σχολεία  Ημέρας  για  τη  Μνήμη  του  Ολοκαυτώματος  και  την  πρόληψη  των  εγκλημάτων  κατά  της  ανθρωπότητας.

Στην  Ελλάδα   η  27η  Ιανουαρίου,  ημερομηνία απελευθέρωσης από τα σοβιετικά στρατεύματα του μεγαλύτερου στρατοπέδου συγκέντρωσης, του στρατοπέδου του Auschwitz, αποκαλύπτοντας την τραγικότητα και το μέγεθος της ναζιστικής θηριωδίας στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης έχει καθιερωθεί ως  ημέρα  μνήμης  των  Ελλήνων  Εβραίων  μαρτύρων  και  ηρώων  του  Ολοκαυτώματος  σύμφωνα  με  το  Ν. 3218  (ΦΕΚ 12/τ.Α/27-01-04). Η  Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την 1η Νοεμβρίου του 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.

Στο antivirus θυμόμαστε και τιμούμε με σεβασμό τα εκατομμύρια Εβραίους και μέλη πολλών άλλων μειονοτήτων που έχασαν τη ζωή τους κάτω από το ναζιστικό καθεστώς στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. 

Και αυτό αποτελεί ταυτόχρονα και δέσμευση τιμής στους ελάχιστους πια εν ζωή Εβραίους που έζησαν τη φρίκη των στρατοπέδων, αλλά και σε όλα τα θύματα του Ολοκαυτώματος, ότι το μαρτύριο τους δεν θα ξεχαστεί και θα συνεχίσει να υπενθυμίζει στο διηνεκές τις τραγικές για την ανθρωπότητα συνέπειες στις οποίες οδηγεί ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία.

Στο antivirus  με αφορμή  την 27η Ιανουαρίου, ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος κάναμε ένα αφιέρωμα στα Ροζ  Τρίγωνα, ή αλλιώς τους ομοφυλόφιλους κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που μεταφέρθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης στο τεύχος 36.

 Μνημεία προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού υπάρχουν σε δίαφορες πόλεις ανά τον κόσμο όπως Amsterdam, Berlin, Bologna, Den Haag, Frankfurt am Main, Köln, Anchorage, Sydney, San Francisco και Montevideo. Ειδικές πλάκες προς τιμή των ομοφυλοφίλων θυμάτων του Ναζισμού έχουν τοποθετηθεί μεταξύ άλλων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Mauthausen, Neuengamme, Dachau, Sachsenhausen και Buchenwald.

 

 

[email protected]

Ο Lucas Samaltanos-Ferrier είναι πτυχιούχος γεμμολόγος του Gemological Institute of America ( GIA ) και σχεδιαστής κοσμημάτων και ρολογιών. Είναι μέλος της Αμερικανικής ένωσης ιστορικών κοσμήματος ( ASJH ), τεχνικός σύμβουλος σε ιδιωτικές συλλογές κοσμημάτων και ρολογιών και συντάκτης άρθρων για το κόσμημα.
Για πολλά χρόνια εργαζόταν ως model agent και model scouter αλλά και ως σύμβουλος σε επιχειρήσεις μόδας και ειδών πολυτελείας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Λάτρης της φωτογραφίας, της μόδας και της τέχνης , συνεργάζεται με το antivirus ως Fashion , & Beauty Director του περιοδικού και αρθρογράφος. Υπό την καλλιτεχνική του επίβλεψη του είναι όλα τα editorial μόδας του περιοδικού μας και πολλές φωτογραφήσεις, επωνύμων και μη. Με δημιουργική διάθεση και πολλές ιδέες, γράφει επίσης άρθρα και συναντά αγαπημένα πρόσωπα για συνεντεύξεις.
Διαμένει και εργάζεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

E-mail : [email protected]




Δες και αυτό!