Γιατί γιορτάζουμε τον Μήνα Υπερηφάνειας τον Ιούνιο;

02/06/2021
από
pride month, μήνας υπερηφάνειας
Γιατί γιορτάζουμε τον μήνα υπερηφάνειας τον Ιούνιο;

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Martha Brenckle, εξηγεί γιατί γιορτάζουμε τον μήνα υπερηφάνειας τον Ιούνιο. Το να ζεις με περηφάνια, είναι κάτι που η Brenckle κάνει όλο το χρόνο. Η Brenckle ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της UCF’s Pride Faculty and Staff Association πριν από μια δεκαετία. Υπηρέτησε ως ταμίας για το LGBTQ History Museum της Κεντρικής Φλόριντα, ασχολείται με την Equality Florida και στο παρελθόν υπηρέτησε στο διοικητικό συμβούλιο του The Center.

Σε αυτό το άρθρο του UCFTODAY μας βοηθάει να καταλάβουμε την ιστορία και τη σημασία πίσω από τον μήνα υπερηφάνειας.

«Ελπίζω όλες/οι/@ να θυμόμαστε ότι όλες/οι/@ αξίζουν σεβασμό. Όλες/οι/@ αξίζουν δικαιώματα. Όλες/οι/@ αξίζουν καλοσύνη», αναφέρει η Brenckle.

Πότε είναι το Pride Month;

Τον Ιούνιο. Αν και γιορτάζεται για περισσότερα από 50 χρόνια, ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον κήρυξε επίσημα τον Ιούνιο ως Gay and Lesbian Pride Month το 2000. Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέκτεινε την τήρηση το 2011 σε Lesbian, Gay, Bisexual, and Transgender Pride Month.

Σήμερα, οι εορτασμοί περιλαμβάνουν παρελάσεις υπερηφάνειας, πικνίκ, πάρτι, εργαστήρια, συμπόσια, συναυλίες και ΛΟΑΤ εκδηλώσεις που προσελκύουν εκατομμύρια συμμετέχουσες/ντες σε όλο τον κόσμο. Είναι επίσης συχνό για τα μνημεία να φωτίζονται κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα στα χρώματα του Pride, προς τιμήν όσων χάθηκαν από εγκλήματα μίσους ή από τον HIV/AIDS.

Γιατί γιορτάζουμε το Pride Month;

Το Pride Month αρχικά έρχεται ως έμπνευση από την εξέγερση του Stonewall του 1969 και στοχεύει στην ισότητα και στη δικαιοσύνη και για τους ΛΟΑΤΚ Αμερικανούς. Ο σκοπός του μήνα υπερηφάνειας είναι να αναγνωρίσει τον αντίκτυπο που είχαν τα ΛΟΑΤΚ άτομα στην κοινωνία τοπικά, εθνικά και διεθνώς.

«Πρόκειται για ομάδες ανθρώπων που ζούσαν εδώ και πολύ καιρό στην ντουλάπα και έκρυβαν τις πραγματικές τους ταυτότητες», αναφέρει η Brenkle. «Νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να το σημειώσουμε αυτό, και επίσης να σημειώσω το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι ακόμα τέλεια. Ναι, έχουμε ισότητα στον γάμο [αναφέρεται στις ΗΠΑ], αλλά δεν έχουμε δικαιώματα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια σε κάθε πολιτεία. Δεν έχουμε ίσα δικαιώματα στην απασχόληση σε κάθε πολιτεία. Έχουμε ακόμα ΛΟΑΤΚΙ+ παιδιά που κάνουν coming out και μένουν άστεγα, γιατί οι γονείς τους τα διώχνουν. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι προβληματικά στην καθημερινή μας ζωή. Νομίζω ότι αυτά τα πράγματα πρέπει να επικοινωνηθούν και πρέπει να συζητηθούν. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι γιατί αυτά τα γεγονότα υπερηφάνειας είναι τόσο σημαντικά.» 

Τι συνέβη στην εξέγερση του Stonewall;

Η εξέγερση Stonewall έλαβε χώρα στις 28 Ιουνίου 1969, και ήταν ένα κρίσιμο σημείο για το Gay Liberation Movement στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στη δεκαετία του 1960, το Stonewall Inn στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης ήταν ένα γκέι μπαρ και καταφύγιο για πολλά ΛΟΑΤΚ άτομα. Στις 28 Ιουνίου του 1969, η αστυνομία της Νέας Υόρκης εισέβαλε στον χώρο, πυροδοτώντας ταραχές μεταξύ εκείνων που προστάτευαν το μπαρ και των κατοίκων της γειτονιάς με την αστυνομία. Η ταραχή αφορούσε εκατοντάδες ανθρώπους και οδήγησε σε έξι ημέρες διαμαρτυριών και βίαιων συγκρούσεων με συλλήψεις έξω από το μπαρ στην οδό Christopher, σε γειτονικούς δρόμους και στο κοντινό Christopher Park.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 28 Ιουνίου, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία από το Stonewall Inn μέχρι το Central Park γεγονός που ονομάστηκε τότε «Ημέρα Απελευθέρωσης Christopher Street» – σηματοδοτώντας αυτό που σήμερα αναγνωρίζεται ως η πρώτη γκέι παρέλαση υπερηφάνειας του έθνους. Από το 1970, ΛΟΑΤΚ άνθρωποι και σύμμαχοι συνέχισαν να μαζεύονται τον Ιούνιο για να διαδηλώσουν με υπερηφάνεια για ίσα δικαιώματα.

Μάθετε περισσότερα:

https://avmag.gr/108896/1088961/




Δες και αυτό!