Στυτική Δυσλειτουργία; Μη σε παίρνει από κάτω!

02/06/2021
από
Στυτική Δυσλειτουργία

Η στυτική δυσλειτουργία είναι ένα φυσιολογικό νευροαγγειακό φαινόμενο, που μπορεί να εκδηλωθεί είτε περιστασιακά σε μια συγκεκριμένη περίοδο που μπορεί να είναι πολύ στρεσογόνα είτε επαναλαμβανόμενα.

Σε περίπτωση που δεν εμφανίζεται μεμονωμένα αλλά αποτελεί συχνό φαινόμενο ενδεχομένως να εμφανίζεται ως ένδειξη προειδοποίησης για κάποιο πρόβλημα υγείας για το οποίο θα χρειαστεί εξειδικευμένη θεραπεία.

Η στυτική δυσλειτουργία, η αδυναμία δηλαδή ολοκλήρωσης της σεξουαλικής πράξης λόγω ελλιπούς στύσης ή στύσης σε ανεπαρκές επίπεδο είναι ένα ζήτημα που απασχολεί μια καθόλου μικρή μερίδα ατόμων.

Οι παράγοντες που μπορεί να εκδηλωθεί είναι είτε οργανικοί είτε ψυχογενείς. Στην πρώτη περίπτωση εμφανίζεται ως σύμπτωμα κάποιας πάθησης. Η καρδιοπάθεια, ο διαβήτης, η χοληστερίνη, η υπέρταση ή χειρουργική επέμβαση στον προστάτη, είναι μερικοί από τους λόγους που μπορεί να οφείλεται, επηρεάζοντας τα αγγεία ή τα νεύρα που βρίσκονται στο πέος και δημιουργώντας τελικά την διαταραχή.

Η έλλειψη τεστοστερόνης ή η διαταραχή στην ανατομία του πέους αλλά και ο τρόπος ζωής ενός ατόμου σε συνδυασμό με τις βλαβερές του συνήθειες όπως η κατάχρηση ουσιών και το κάπνισμα είναι επίσης συνήθεις αιτίες στην στυτική δυσλειτουργία.

Από την άλλη όταν οι παράγοντες που οφείλεται είναι ψυχολογικοί τότε υπεύθυνες μπορεί να είναι οι ενοχές, το έντονο άγχος, ο φόβος και η κατάθλιψη ενώ πολύ συχνά μια δυσκολία στην στύση αρχικά μπορεί να εξελιχθεί σε διαταραχή σε περιπτώσεις που ακολουθεί ο φόβος της απόδοσης για την κάθε επερχόμενη σεξουαλική πράξη. Και είναι τότε που αν το άγχος και η αγωνία μήπως ξανασυμβεί κυριαρχήσει μπορεί να δημιουργήσει μπλοκάρισμα και εγκλωβισμό σ’ ένα φαύλο κύκλο επαναλαμβανόμενων περιστατικών.

Ο καταλληλότερος άνθρωπος για να απευθυνθείς προκειμένου να σε συμβουλεύσει ως προς την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι ο γιατρός. Η ειδικότητα που μπορείς να επισκεφθείς είναι ουρολόγος-ανδρολόγος, ο οποίος αρχικά θα σε εξετάσει για να προσδιορίσει αν τα αίτια είναι οργανικά ή όχι και στην συνέχεια θα σου προτείνει τις αντίστοιχες επιλογές που μπορείς να ακολουθήσεις προκειμένου να επιλέξετε την κατάλληλη θεραπεία για σένα. Οι θεραπευτικές οδοί είναι πολλές και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων επιλογές όπως η ψυχοθεραπεία, η φαρμακευτική αγωγή αλλά και η χειρουργική θεραπεία.

Σε οποιαδήποτε περίπτωση κι αν κατατάσσεται η φύση της στυτικής δυσλειτουργίας το σίγουρο είναι ότι μιλάμε για μια ιατρική κατάσταση η οποία είναι θεραπεύσιμη και δεν χρειάζεται να ντρέπεται κάποιο άτομο και ούτε να διστάζει να το συζητήσει.

Εστίασε στην δυνατότητα της θεραπείας και μην σε παίρνει από κάτω!


Για περισσότερα αξιόπιστα επιστημονικά άρθρα υγείας επισκέψου το doctoranytime.gr




Δες και αυτό!