Ο Gareth Peter σε συνέντευξή του στο Attitude είπε ότι είναι σημαντικό για τα παιδιά να βλέπουν τις οικογένειές τους να αντικατοπτρίζονται στη λογοτεχνία. H εμπειρία του από την τεκνοθεσία τον ενέπνευσε να γράψει ένα νέο παιδικό βιβλίο για ένα παιδί με ομόφυλους γονείς.

Ο 40χρονος Gareth Peter από το Nottingham, και ο σύντροφός του τεκνοθέτησαν δύο παιδιά πριν από λίγα χρόνια και δυστυχώς ανακάλυψαν έλλειψη σε εικονογραφημένα παιδικά βιβλία, που να αναπαριστούν τη δική τους οικογένεια.

Ανέφερε ότι βιβλία, όπως αυτό που τελικά έγραψε ο ίδιος ως συγγραφέας, είναι ιδανικά για να εισαγάγουν τα παιδιά στην τεκνοθεσία και τα διαφορετικά είδη οικογενειών.

«Μια συγκινητική και μαγική γιορτή αγάπης»

Ο Gareth ανέφερε: «Το «My Daddies» είναι ένα διασκεδαστικό και πολύχρωμο εικονογραφημένο βιβλίο για τις περιπέτειες ενός μικρού κοριτσιού με τους δύο μπαμπάδες της. Ξεκινήσαμε μια σειρά από επικά ταξίδια μαζί με αυτήν την υπέροχη οικογένεια, καθώς οι ιστορίες που διάβαζαν μαζί έπαιρναν ζωή. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι θα το δουν ως μια συγκινητική και μαγική γιορτή αγάπης, φαντασίας και δύναμης της αφήγησης.» 

Στη συνέχεια, περιγράφει την ανάγνωση βιβλίων στα παιδιά από τους γονείς τους ως «τον πιο μαγικό χρόνο που το παιδί δένεται με τη/τον γονέα του», προσθέτοντας: «Όμως, υπάρχει έλλειψη σε συμπεριληπτικά εικονογραφημένα βιβλία, ειδικά εκείνα που δείχνουν οικογένειες σαν τη δική μας. Έτσι, αποφάσισα να γράψω ένα. Αρχικά, ήταν μόνο για εμάς, αλλά όταν άρχισα να λαμβάνω σχόλια από φιλικά πρόσωπα, αναρωτήθηκα αν θα το απολάμβαναν κι άλλες οικογένειες.»

Πάντα ένθερμος συγγραφέας, ο Gareth παρακολούθησε κάποια μαθήματα γραφής και βρήκε έναν εκδότη. Το “My Daddies” δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο.

«Μεγάλωσα χωρίς να μου αρέσει το ότι είμαι γκέι»

Αναφερόμενος στο θέμα της εκπαίδευσης χωρίς ΛΟΑΤΚ αποκλεισμούς, ο Gareth λέει ότι είναι “εξαιρετικά σημαντικό” να υπάρχουν βιβλία, όπως το δικό του στα σχολεία.

«Τα παιδιά πρέπει πάντα να μπορούν να βλέπουν τον εαυτό τους μέσα στη λογοτεχνία, στα μέσα ενημέρωσης, και στις συζητήσεις για την οικογένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενημέρωση της πολιτικής RSE [σχέσεις και σεξουαλική εκπαίδευση] του σχολείου είναι τόσο σημαντική. Μεγάλωσα τη δεκαετία του 1990, πάντα ονειρευόμουν ότι θα είχα οικογένεια, αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι αυτό θα ήταν δυνατό. Μεγάλωσα χωρίς να μου αρέσει το γεγονός ότι ήμουν ομοφυλόφιλος. Αλλά, μετά από 20 χρόνια είμαι περήφανος που λέω ότι είμαι πατέρας και ότι το όνειρό μου έγινε πραγματικότητα.»

«Είμαι περήφανος για την οικογένειά μου και για αυτό το βιβλίο»

Ο Gareth προσθέτει: «Η κοινωνία μας είναι τόσο διαφορετική και όλοι έχουν υποχρέωση να το στηρίξουν αυτό και να το γιορτάσουν. Στο τέλος της ημέρας, εάν δείτε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός παιδιού, τότε τον βλέπετε ως ένα ανεκτικό, αποδεκτό και υπέροχο μέρος… και αυτό ξεκινά στο σπίτι με πολύχρωμα εικονογραφημένα βιβλία.»

Για την πολύ θετική ανταπόκριση στο βιβλίο αναφέρει:

«Έχω συγκλονιστεί από την αγάπη και τη θετική ανταπόκριση μέχρι τώρα. Αισθάνομαι τιμή που οι άνθρωποι ερωτεύονται το βιβλίο μας και ότι επηρεάζει άλλες οικογένειες. Διαβάζοντας τις κριτικές και ακούγοντας πώς οι άλλοι το απολαμβάνουν, είναι τόσο συγκινητικό και είμαι ευγνώμων που οι άνθρωποι επικοινωνούν μαζί μου.»

Το «My Daddies» εικονογράφησε ο Garry Parsons, ο οποίος είναι κι ο ίδιος γκέι γονέας και είναι γνωστός για την εικονογράφηση της σειράς «The Dinosaur» που έχει τις πάρα πολλές πωλήσεις. Ο εκδοτικός οίκος του βιβλίου, Puffin, αναφέρει ότι είναι το πρώτο του βιβλίο με εικόνες για δύο ομοφυλόφιλους μπαμπάδες με ΛΟΑΤΚ συγγραφέα και εικονογράφο.

Ο Gareth συνεχίζει: «Στο τέλος της ημέρας, το βιβλίο αφορά την αγάπη μιας οικογένειας και ελπίζω όλοι να το καταλάβουν. Είμαι περήφανος για την οικογένειά μου και για αυτό το βιβλίο και θα είμαι πάντα ευγνώμων για εκείνους που αγωνίστηκαν για τα ίσα δικαιώματά μας. Ας ελπίσουμε ότι αυτό το βιβλίο θα συνεχίσει να βοηθά.»