Υπάρχουν απαγορευμένες φαντασιώσεις;

12/07/2021

Οι ερωτικές φαντασιώσεις αποτελούν τρόπο διέγερσης πολλών ανθρώπων. Μερικές είναι πιο κοινές από κάποιες άλλες, ενώ υπάρχουν και φαντασιώσεις που θεωρούνται ταμπού ή και ανήθικες. Στην πραγματικότητα, καμία φαντασίωση δεν είναι περισσότερο ”κακή” από κάποια άλλη.

Αν κάνουμε μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο για τις ερωτικές φαντασιώσεις, θα βρούμε πολλά άρθρα που προσπαθούν να εξηγήσουν τι κρύβεται πίσω από αυτές. Ειδικά στις περιπτώσεις που η φαντασίωσή μας φαίνεται ”υπερβολική”, η έγνοια μας ίσως να είναι πιο έντονη. Για παράδειγμα, μια ρομαντική φαντασίωση με τον φούρναρη της γειτονιάς θεωρείται εντάξει, ενώ μια φαντασίωση που εμπεριέχει σαδομαζοχιστικές πρακτικές, τείνει να αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη. Τι απαντά, όμως, η επιστημονική κοινότητα;

Το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, διεξήγαγε μια έρευνα για το θέμα. Το δείγμα αποτελούνταν από 799 ενήλικα άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως γυναίκες και 717 ενήλικα άτομα που αυτοπροσδιορίζονταν ως άνδρες. Το 85.1% δήλωσε ετεροφυλόφιλο, το 3.6% ομοφυλόφιλο, και το 11.3% δήλωσε ότι ανήκει στο ενδιάμεσο φάσμα. Κάθε άτομο απάντησε σε 55 δηλώσεις-προτάσεις (δείτε τον πίνακα παρακάτω), με κλίμακα μέτρησης από το 1 έως το 7. Το 1 σήμαινε καμία συμφωνία με την πρόταση-δήλωση, και το 7 απόλυτη συμφωνία. Βάσει των αποτελεσμάτων, η ερευνητική ομάδα κατέταξε τις φαντασιώσεις σε τρεις κατηγορίες: σπάνιες, ασυνήθιστες και συνηθισμένες, χωρίς να διακρίνει κάποιες ως καλύτερες ή χειρότερες από άλλες.

Όσον αφορά τη ”σοβαρότητα” κάποιων φαντασιώσεων, οι επιστημονικές έρευνες συγκλίνουν στο ότι καμία δεν είναι προβληματική. Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι φαντασιώσεις που εμποδίζουν το άτομο να βιώσει την καθημερινότητά του, ή εκείνες που προκαλούν σημαντικό άγχος ή ανησυχία.

Οι φαντασιώσεις, δεν προσδιορίζουν τις πράξεις ενός ατόμου στην πραγματική του ζωή. Η πραγματικότητα, όμως, μπορεί να επηρεάζει τις σκέψεις.

Καταλήγοντας, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι δε χρειάζεται να λογοκρίνουμε τις φαντασιώσεις μας. Αν γίνονται τροχοπέδη για μια ομαλή καθημερινότητα, φυσικά και είναι φρόνιμο να μιλήσουμε με ειδικό. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ας τις απολαύσουμε ως έχουν, μιας και λόγοι που μπορούν να οδηγούν σε μια συγκεκριμένη φαντασίωση, είναι αρκετοί. Όλοι μας έχουμε την τάση να ”μαλώνουμε” τις σκέψεις μας, και δεν υπάρχει λόγος να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και σε αυτό το κομμάτι.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ

Πηγές

https://www.businessinsider.com/which-sexual-fantasies-are-normal-2014-10
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jsm.12734
https://patient.info/news-and-features/what-you-need-to-know-about-sexual-fantasies
https://www.psychologytoday.com/us/blog/fighting-fear/201404/sexual-fantasies
https://www.psychologytoday.com/intl/blog/the-myths-sex/201808/why-do-people-have-sexual-fantasies
https://www.brides.com/fantasize-about-someone-not-married-to-2303821
https://www.lehmiller.com/blog/2021/4/7/the-difference-between-a-sexual-fantasy-and-a-sexual-desire

Μελίτα Σκαμπώ

Η Drag Queen της καρδιάς σας, τώρα και στο antivirus! Τα άρθρα μου κινούνται ανάμεσα στην κωμωδία και στην φάρσα, με τις αναλαμπές σοβαρότητας να είναι σπάνιες. Διαβάστε με δική σας ευθύνη και μην ξεχνάτε ότι η αλεπού κι αν κρύβεται, προβάλλει η ουρά της. Έχω και σελίδα στο Facebook, βρείτε με κι εκεί (κάνω αραιές αναρτήσεις, αλλά μαζεύω likes).




Δες και αυτό!