Έρωτας στα 70: Αφίσες υμνούν την απόλαυση του σεξ στην τρίτη ηλικία

30/04/2021
από
σεξ στην τρίτη ηλικία
σεξ στην τρίτη ηλικία

Η φιλανθρωπική οργάνωση Relate ελπίζει ότι οι φωτογραφίες του Rankin θα κατεδαφίσουν τα ταμπού γύρω από τη σωματική οικειότητα μεταξύ ηλικιωμένων.

Σκοπός της ήταν να ξεκινήσει έναν διάλογο, αλλά και μια νέα καμπάνια για την ευχαρίστηση του σεξ και των οικείων σχέσεων στην τρίτη ηλικία.

Πέντε γυμνά ή ημίγυμνα ζευγάρια και μια γυναίκα έχουν φωτογραφηθεί από τον Rankin και οι εικόνες του συνοδεύονται από λέξεις, που αμφισβητούν τα στερεότυπα της σεξουαλικής επιθυμίας και δραστηριότητας στα ύστερα χρόνια. Οι αφίσες θα εμφανιστούν σε πινακίδες σε όλη τη χώρα (Μ.Βρετανία) από αυτήν την εβδομάδα.

Η καμπάνια «Ας μιλήσουμε για την ευχαρίστηση του σεξ στην τρίτη ηλικία» διεξάγεται από την φιλανθρωπική οργάνωση συμβουλευτικής σχέσεων Relate και στοχεύει να «διαχειριστεί το στίγμα γύρω από αυτό το θέμα, το οποίο δε συζητείται».

Ο Mark κι ο Andrew: ‘Ήταν μεγάλη τιγμή να φωτογραφηθούμε από τον Rankin.’ Photograph: Rankin/Relate

Μια αφίσα δείχνει έναν άνδρα να φιλά το λαιμό της συντρόφου του, με τις λέξεις: «Πάνω από το λόφο. Και το τραπέζι. Και τον καναπέ.» Μια άλλη δείχνει μια γυναίκα με διπλή μαστεκτομή, με τον σύντροφό της (να κατευθύνεται στο κάτω μέρος του σώματός της), και τις λέξεις: «Η ηλικία πάει προς τα πάνω, αλλά εσύ εξακολουθείς να πηγαίνεις προς τα κάτω» (ΣτΜ. λογοπαίγνιο στην Αγγλική γλώσσα).

Η Margaret, Photograph: Rankin/Relate

Μια εικόνα δύο ανδρών που αγκαλιάζονται σφιχτά έχει υπότιτλο: «Μερικοί άνδρες ανακαλύπτουν ότι αγαπούν το γκολφ. Μερικοί άντρες ανακαλύπτουν ότι αγαπούν άντρες.»

Η εικόνα μιας γυναίκας που σφίγγει το πρόσωπό της με έκδηλη ευχαρίστηση συνοδεύεται από τις λέξεις: «Δεν είσαι ποτέ πολύ μεγάλη για να παίζεις με παιχνίδια».

Ο Rankin, ένας παγκοσμίου φήμης φωτογράφος πορτρέτων και μόδας δήλωσε ότι η εκστρατεία είχε σαν στόχο να σπάσει τις συμβάσεις. «Το θέμα είναι ότι όλοι χρειαζόμαστε οικειότητα τώρα περισσότερο από ποτέ – και η ηλικία στην πραγματικότητα είναι ένας αριθμός. Το μεγαλείο της αγάπης και της τρυφερότητας – εκείνα τα θέματα για τα οποία δε σταματάμε να γράφουμε βιβλία, ταινίες και ποπ τραγούδια – δε χρειάζεται να αλλάξει καθώς μπαίνουμε σε μεγαλύτερη ηλικία.»

Η Ammanda Major, ψυχοσεξουαλική θεραπεύτρια στη Relate, δήλωσε ότι η οργάνωση προσπαθούσε να ξεκινήσει ή να διευρύνει έναν διάλογο για το σεξ στην τρίτη ηλικία – ένα θέμα για το οποίο οι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να συζητήσουν.

Ανέφερε ότι ορισμένοι επέλεξαν να μην έχουν σεξουαλική ζωή, και μερικοί – που είχαν χάσει συντρόφους ή των οποίων οι σχέσεις είχαν τελειώσει – έβρισκαν πολύ λίγες ευκαιρίες για σεξ και σχέσεις.

«Πολλά ζευγάρια ωστόσο κινούνται προς μια κατάσταση, όπου το σεξ και οι σχέσεις παρουσιάζουν δυσκολίες και ίσως χρειάζονται βοήθεια για να μιλήσουν γι ‘αυτό».

Το σεξ συχνά απεικονίζεται σε ταινίες και στην τηλεόραση σαν μια «πολύ δυναμική υπόθεση» μεταξύ νέων, πρόσθεσε. «Προσπαθούμε να δείξουμε ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας με παχάκια μπορούν να αισθάνονται καλά για το σεξ. Προσπαθούμε να κανονικοποιήσουμε το σεξ μεταξύ ηλικιωμένων.» 

Όλοι αυτοί που εμφανίζονται στην καμπάνια είναι «πραγματικοί» άνθρωποι, και όχι μοντέλα, και όλοι είχαν λάβει συμβουλές από έναν «προπονητή οικειότητας», μία/έναν ειδικό που συνήθως συνεργάζεται με ηθοποιούς σε ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, για να εξασφαλίσει ότι θα αισθάνονταν άνετα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τα γυρίσματα.

Ο Andrew κι ο Mark, που είναι στα 60 τους και είναι μαζί για σχεδόν 32 χρόνια, είπαν ότι μόνο αυτοί, ο Rankin και ένας βοηθός ήταν παρόντες κατά τη διάρκεια της λήψης, αν και στο στούντιο ήταν παρόντα περίπου 30 άτομα.

«Αρχικά νόμιζα ότι μπορεί να ήταν κάπως άβολο, αλλά ο προπονητής οικειότητας συζήτησε μαζί μας για το τι αισθανόμασταν άνετα να κάνουμε και στη συνέχεια είχαμε μια επόμενη συνάντηση, στην οποία κοιτάξαμε τις φωτογραφίες. Θέσαμε ένα βέτο, αλλά υπήρχαν μόνο δύο ή τρεις που δε θέλαμε να χρησιμοποιηθούν, και μάλλον είχε να κάνει πιο πολύ με τη δική μας ματαιοδοξία παρά με προβληματισμούς για το γυμνό», δήλωσε ο Mark.

Ο Billie κι η Cora, Photograph: Rankin/Relate

Ο Andrew είπε ότι ο ίδιος ήταν γενικά «κάπως πιο επιφυλακτικός» από τον Mark, αλλά «ήταν μια υπέροχη εμπειρία – και είναι προνόμιο να σε φωτογραφήσει ο Rankin».

Η οικογένεια και οι φίλοι έμειναν «έκπληκτοι αλλά πολύ υποστηρικτικοί», ανέφερε ο Mark.

«Οι νεότεροι ανιψιοί και νεότερες ανιψιές ούτως ή άλλως μας θεωρούν ένα εκκεντρικό ζευγάρι ηλικιωμένων, και πιστεύουν ότι αυτό είναι ένα ακόμη παράδοξο πράγμα από αυτά που έχουμε κάνει. Πιθανότατα να προσκαλέσουν τους φίλους τους για να μας δουν σε κάποια πινακίδα.»

Πρόσθεσε: «Υπάρχει ένα στερεότυπο ότι μόλις ξεπεράσεις μια συγκεκριμένη ηλικία, το μόνο που επιθυμείς να κάνεις είναι να κάθεσαι μπροστά στην τηλεόραση με πίπα και παντόφλες. Πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε για οικειότητα και σεξ μεταξύ ηλικιωμένων.

«Από τη σκοπιά μας είναι δυο φορές πιο δύσκολο να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα. Οι πιθανότητες να δείς μεγαλύτερους ανθρώπους σε στιγμές οικειότητας στην οθόνη είναι πολύ μικρές, αλλά είναι σχεδόν ανύπαρκτο για ένα ζευγάρι ηλικιωμένων όπως εμείς.

«Το είδαμε σαν έναν υπέροχο τρόπο να εκφράσουμε την αγάπη μας ο ένας για τον άλλον», ανέφερε ο Mark.




Δες και αυτό!