Η.Π.Α.: Κατάργηση διατάγματος Trump που επέτρεπε διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤ+ μαθητριών/τών

07/04/2021
από
Pamela Karlan

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης του Joe Biden επιβεβαίωσε ότι απαγορεύεται η διάκριση κατά των ΛΟΑΤ+ στα σχολεία, ανατρέποντας το πιο σκληρό διάταγμα του Trump μια για πάντα.

Σε υπόμνημα προς ομοσπονδιακούς οργανισμούς που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (5 Απριλίου), το DOJ επιβεβαίωσε ότι ο νόμος περί αστικών δικαιωμάτων εκπαίδευσης του 1972, γνωστός ως Τίτλος IX, πρέπει να θεωρηθεί ότι καλύπτει και μαθήτριες και μαθητές που ανήκουν στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

joe-biden
joe-biden

Αυτό σημαίνει ότι ο ομοσπονδιακός νόμος απαγορεύει επίσημα τις διακρίσεις με βάση την ταυτότητα του φύλου και τη σεξουαλικότητα σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση – μια ιδέα για την οποία η κυβέρνηση Trump αγωνίστηκε κατά για τέσσερα χρόνια.

“Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, η κορυφαία υπηρεσία επιβολής του νόμου του έθνους, κατέστησε σαφές ότι ο νόμος είναι στο πλευρό των ΛΟΑΤΚ μαθητριών/τών”, δήλωσε η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς γιόρταζε τα καλά αυτά νέα.

“Αυτό το μνημόνιο θα επιτρέψει σε μαθήτριες/τες, γονείς και δασκάλες/ους να υποστηρίξουν τις πολιτικές χωρίς διακρίσεις για ΛΟΑΤΚ”, συνέχισε η ομάδα υπεράσπισης.

«Οι μαθήτριες/τές που βιώνουν διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας φύλου τους πρέπει να αισθάνονται αυτοπεποίθηση υποβάλλοντας παράπονα στο Τμήμα Παιδείας.

«Είμαστε ευγνώμονες στον πρόεδρο Biden και την κυβέρνησή του που ακολουθούν την υπόσχεσή τους να εφαρμόσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στην υπόθεση Bostock v Clayton County και ανυπομονούμε να δούμε τους ηγέτες μας να συνεχίζουν να υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚ ανθρώπων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.»

Ο Τίτλος IX θεσπίστηκε ως συνέχεια του ψηφίσματος του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 και απαγορεύει τις διακρίσεις «με βάση το φύλο» στην εκπαίδευση.

Η ακριβής ερμηνεία του τέθηκε υπό αμφισβήτηση το 2017, όταν η τότε γραμματέας εκπαίδευσης Betsy DeVos απέσυρε τις κατευθυντήριες γραμμές της εποχής του Obama, οι οποίες ανέφεραν ότι η διάταξη «βασισμένη στο φύλο» κάλυπτε όλο το φάσμα των ΛΟΑΤ+ μαθητριών/των.

Μιλώντας εκείνη την εποχή, επέμεινε ότι η κυβέρνηση Trump «παρέμεινε αφοσιωμένη» στη διερεύνηση όλων των ισχυρισμών για διακρίσεις, εκφοβισμό και παρενόχληση ευάλωτων μαθητριών/τών – ωστόσο ήταν αποφασισμένη ότι δε θα προστατευόταν σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Λίγο μετά από αυτό η DeVos εξέδωσε ειδική καθοδήγηση σε σχολεία, με την οποία επιβεβαιωνόταν, ότι οι ΛΟΑΤ+ μαθήτριες/τές δεν προστατεύονταν βάσει του Τίτλου IX.

Όλα αυτά άλλαξαν πέρυσι, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι ο όρος «βασίζεται στο φύλο» στον Τίτλο VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964 που απαγορεύει τις διακρίσεις στην εργασία, κάλυπτε στην πραγματικότητα και την ταυτότητα φύλου και τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Pamela Karlan
Pamela Karlan

Η υπόθεση για τα δικαιώματα LGBT+ υποστηρίχθηκε από την καθηγήτρια νομικής του Στάνφορντ Pamela Karlan, η οποία είναι τώρα επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικών Δικαιωμάτων του Biden – και ως μία από τις πρώτες πράξεις της στη δουλειά της, εξασφάλισε ότι η απόφαση ορόσημο εφαρμόζεται σε σχολεία και πανεπιστήμια.

Στο υπόμνημα τριών σελίδων, η Karlan εξηγεί ότι η συλλογιστική στο Bostock σχετικά με την προστασία της απασχόλησης μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί στην προστασία των διακρίσεων στην εκπαίδευση.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!