Απολαύστε δωρεάν ταινίες μικρού μήκους με ΛΟΑΤΚΙ+ θεματολογία | Petit Plan: Americana

18/03/2021

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Petit Plan παρουσιάζει το πρώτο online φεστιβάλ αμερικανικών ταινιών μικρού μήκους, “Petit Plan: Americana”. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 29 Μαρτίου έως και τις 2 Απριλίου με δωρεάν πρόσβαση για όλη την Ελλάδα και ελληνικούς υπότιτλους από την ιστοσελίδα: https://video.petitplan.org/

Στα πλαίσια του “Petit Plan: Americana” θα υπάρχει ένα διαγωνιστικό τμήμα με Έμφαση στη Διαφορετικότητα όπου θα προβληθούν και ταινίες με θεματολογία LGBTQI+.

Αυτές είναι:

Στον καθρέφτη

Manuel Mercier, 2017, 28’

Στη Νέα Υόρκη ένας νεαρός θα βρει τον τρανς πατέρα του.

Η ταινία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την UNESCO για τα ανθρώπινα δικαιώματα.


Παρατημένα

Aliza Brugger, 2020, 15’

Η μοναχική ζωή της Τίλι, μιας οδοκαθαρίστριας που μαζεύει νεκρά ζώα από τον δρόμο, θα αλλάξει όταν γνωρίσει την Γουάντα.


Στη φάρμα

Sarah Hill, 2021, 11’

Μια stop motion ταινία-κατάθεση ψυχής από τον δημιουργό προς την μητέρα του και τις δυσκολίες της σχέσης τους για να τον αποδεχτεί ως τρανς άτομο.


Κάρμα

Sarah Gabriel Carnick, 2016, 10’

Η Ηβ, μια 20χρονη Ευαγγελίστρια, γνωρίζει τον άντρα των ονείρων της, αλλά πρέπει πρώτα να τον «σώσει» από την ομοφυλοφιλία του.

 


Το “Petit Plan: Americana” αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, που σκοπό έχει να αναδείξει το σύγχρονο κινηματογραφικό πρόσωπο των ΗΠΑ, πέρα από τα μεγάλα στούντιο και τους ήδη γνωστούς δημιουργούς. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ προβάλλονται φέτος περισσότερες από 30 ανεξάρτητες ταινίες μικρού μήκους που έχουν διακριθεί και συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ και απευθύνονται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Πρόκειται για ταινίες που εστιάζουν στον αμερικανικό τρόπο ζωής και θίγουν κοινωνικά ζητήματα όπως το προσφυγικό, ο ρατσισμός, ο σχολικός εκφοβισμός και η διαφορετικότητα αλλά και ζητήματα που αφορούν στο νεανικό κοινό με σκοπό την δημιουργία συζήτησης για τα διαφορετικά αλλά και κοινά σημεία με την σημερινή ελληνική πραγματικότητα.

Το πρόγραμμα του “Petit Plan: Americana” είναι χωρισμένο σε τρία διαγωνιστικά τμήματα:

  • Καλύτερη Αμερικανική Ταινία
  • Καλύτερη Παιδική Ταινία 
  • Καλύτερη Ταινία με Έμφαση στη Διαφορετικότητα 

Παράλληλα, υπάρχει και Βραβείο Κοινού, για το οποίο πραγματοποιείται online ψηφοφορία από το κοινό.

Τα βραβεία των διαγωνιστικών τμημάτων θα δώσει 3μελής κριτική επιτροπή που θα αποτελείται από τους (αλφαβητικά):

Σουλτάνα Τατιάνα Κουμούτση

(Πρόεδρος Αthens International Short Film Festival Psarokokalo) 

Η Σουλτάνα Τατιάνα Κουμούτση είναι συγγραφέας, σκηνοθέτης, ιδρύτρια και πρόεδρος του Αthens International Short Film Festival Psarokokalo. Γενήθηκε στον Πειραιά το 1981. Σπούδασε με υποτροφία απο το ίδρυμα κρατικών υποτροφιών στο Εθνικό θέατρο. Έχει παρακολουθήσει ακαδημαικά σεμινάρια για την παραγωγή και την διανομή οπτικοακουστικού έργου. Είναι συγγραφέας του θεατρικού “Good Luck” για την Νέα Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Φιλμογραφία (σενάριο – σκηνοθεσία) : ” Για μια αγκαλιά”, ” Αννούλα ”και ”Πάραδοξο”. Εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθετή και παραγωγός σε τηλεοπτικές – κινηματογραφικές και διαφημιστικές παραγωγές. Από το 2010 είναι υπεύθυνη του προγράμματος κινηματογραφικής παιδείας Psaroloco με προτεραιότητα σε ευπαθείς ομαδες παιδιών και νέων.

Λίλα Μανιώτη

(Διευθύντρια Πολιτιστικών Ελληνοαμερικανικής Ένωσης)

Η Λίλα Μανιώτη είναι Διευθύντρια Πολιτιστικών της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, με εμπειρία 15 ετών στην διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκπαιδευτικών δράσεων στον Οργανισμό. Είναι υπεύθυνη για τον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και την υλοποίηση του ετήσιου πολιτιστικού προγράμματος του Οργανισμού. Η Λίλα είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ιστορία και Φιλοσοφία της Επιστήμης και της Τεχνολογίας από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι επίσης κάτοχος Diploma in Translation ‐ Institute of Linguists, London κι έχει μεταφράσει πληθώρα κειμένων, ανάμεσα στα οποία και 3 δοκίμια. 

Ζωή Μαντά

(Διευθύντρια Φωτογραφίας)

Η Ζωή Μαντά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Το 2005, πήρε πτυχίο Film Studies από το New York College της Αθήνας. Μετά από πειραματισμούς, ειδικεύεται στην φωτογραφία ταινιών. Έχει δουλέψει ως διευθυντής φωτογραφίας σε πάνω από είκοσι ταινίες μικρού μήκους, έξι μεγάλου, διαφημίσεις, βίντεο κλίπ και ιντερνετικές σειρές. Η αγάπη της για πειραματισμούς με την οπτική γλώσσα την έχει οδηγήσει σε συνεργασίες διαφόρων πρότζεκτ σε όλη την Ευρώπη, όπως το video art, τη φωτογραφία και την ακαδημαϊκή έρευνα. Είναι απόφοιτος του Berlinale Talent Campus και μέλος της Ελληνικής Κινηματογραφικής Ακαδημίας. Μένει μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας.

Δείτε όλες τις ταινίες στην ιστοσελίδα: https://video.petitplan.org/

Facebook Event: https://www.facebook.com/events/4267220999969031/

 




Δες και αυτό!