Η Βόρεια Μακεδονία εκπροσώπησε τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα σε τηλεδιάσκεψη του ΟΗΕ για την ισότητα

Γυναίκες και ΟΗΕ
ΟΗΕ: 65η Σύνοδος για το Καθεστώς των Γυναικών

Συμβολικής σημασίας και “παράδειγμα προς μίμηση” ήταν η χθεσινή ομιλία της αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας στον ΟΗΕ. Ο Dusko Uzunovski μίλησε στην 65η σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των γυναικών. Που συνεδρίασε με θέμα “Φτάνοντας στην Ισότητα των Φύλων”.

Ο κ. Uzunovski μίλησε αμέσως πριν την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις. Ο ίδιος εκπροσωπούσε ταυτόχρονα και το UN LGBTI Core Group. Η Μάλτα και η Β. Μακεδονία έγιναν μέλη του τον Νοέμβριο του 2020. Η Ελλάδα δεν είναι μέλος σε αυτή την οργάνωση, παρεπιπτόντως.
Η ομιλία του κ. Uzunovski είχε ενδιαφέρον για έναν πολύ σημαντικό λόγο:
Συμπεριέλαβε στο δυσμενές “κάδρο” της ανισότητας όλες τις θηλυκότητες που υφίστανται διακρίσεις, κακοποίηση και βία.

Η ομιλία του κ. Dusko Uzunovski στον ΟΗΕ

Το LGBTI Core Group είναι μια άτυπη διαπεριφερειακή ομάδα των χωρών μελών του ΟΗΕ που ιδρύθηκε το 2008. Η ομάδα συμπροεδρεύεται από την Αργεντινή και τις Κάτω Χώρες και περιλαμβάνει:

Αλβανία, Αυστραλία, Βολιβία, Βραζιλία, Πράσινο Ακρωτήριο, Καναδά, Χιλή, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Κροατία, Ισημερινό, Ελ Σαλβαδόρ, Γαλλία, Γερμανία, Ισλανδία, Ισραήλ, Ιταλία, Ιαπωνία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Μεξικό, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Βόρεια Μακεδονία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ουρουγουάη, Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις Human Rights Watch και OutRight Action International.

Η Επιτροπή για το καθεστώς των γυναικών είναι ο κύριος παγκόσμιος διακυβερνητικός φορέας αφιερωμένος στην προώθηση της ισότητας των φύλων. Και στην ενδυνάμωση όλων των γυναικών. Το φετινό θέμα,

«η πλήρης και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών και η λήψη αποφάσεων στη δημόσια ζωή, καθώς και η εξάλειψη της βίας, για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών»

είναι μια ευκαιρία να τονιστεί η σημασία της συμμετοχής των ΛΟΑΤΙ ατόμων σε αυτή τη συζήτηση, για να διασφαλιστεί ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω. Οι γυναίκες και τα κορίτσια σε όλη τους την ποικιλομορφία πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες για ηγεσία σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων.

Γ.Γ. ΟΗΕ: Γυναίκες και κορίτσια σε όλη τους την ποικιλομορφία

Η ισότητα των φύλων δεν μπορεί να επιτευχθεί εκτός εάν η δημόσια ζωή και η λήψη αποφάσεων περιλαμβάνουν γυναίκες και κορίτσια σε όλη τους την ποικιλομορφία. Ωστόσο, η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και μεσοφυλικές γυναίκες και τρανσέξουαλ εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις και αποκλεισμούς. Επιπλέον, οι γυναίκες και τα κορίτσια που αντιμετωπίζουν πολλαπλές μορφές διακρίσεων, μεταξύ άλλων λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου, επηρεάζονται δυσανάλογα από την πανδημία COVID-19.

Ο Γενικός Γραμματέας τόνισε και πάλι φέτος ότι η βία που βασίζεται στο φύλο παραμένει διαδεδομένη, με τις λεσβίες, αμφιφυλόφιλες, μεσοφυλικές γυναίκες και τρανσέξουαλ παγκοσμίως σε αυξημένο κίνδυνο βίας και παρενόχλησης. Αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες προκλήσεις για πρόσβαση σε χώρους λήψης αποφάσεων λόγω της βίας και των διακρίσεων που υφίστανται.

Οι νόμοι που εξακολουθούν να ποινικοποιούν τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου εμποδίζουν την πλήρη, ισότιμη, αποτελεσματική και ουσιαστική συμμετοχή των ΛΟΑΤΙ ατόμων στη δημόσια ζωή σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι μηχανισμοί ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν τονίσει επανειλημμένα τους δεσμούς μεταξύ της ποινικοποίησης του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου και των περιορισμών που θέτει η ποινικοποίηση στο έργο των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτοί οι νόμοι ενσταλάζουν το φόβο της δίωξης και της βίας και συχνά σιωπούν ΛΟΑΤΙ άτομα, εξαιρώντας τους από οποιαδήποτε μορφή συμμετοχής. Η βία κατά LGBTI ατόμων μπορεί να είναι σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική. Μπορεί να περιλαμβάνει ενδοοικογενειακή βία, επιθέσεις με οξύ, βιασμό ως εργαλείο στις λεγόμενες «θεραπείες μεταστροφής», εγκλεισμό σε ψυχιατρικές εγκαταστάσεις, εγκλήματα μίσους, εξωδικαστικές εκτελέσεις, βασανιστήρια και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις. Οι λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και μεσοφυλικές γυναίκες και τρανσέξουαλ που υφίστανται πολλαπλές μορφές διακρίσεων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν σεξουαλική βία.

Πλήρης, ισότιμη, αποτελεσματική και ουσιαστική συμμετοχή

Η απουσία λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και μεσοφυλικών γυναικών και τρανσέξουαλ σε χώρους λήψης αποφάσεων συχνά οδηγεί σε δημόσιες πολιτικές και νόμους που δεν καλύπτουν τις συγκεκριμένες ανάγκες τους που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις διακρίσεις εναντίον τους. Αντίθετα, όταν οι λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και μεσοφυλικές γυναίκες και τρανσέξουαλ συμπεριλαμβάνονται στη δημόσια ζωή, υπάρχει μείωση των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων, και οι πολιτικές που αφορούν την άσκηση των δικαιωμάτων τους αρχίζουν να εφαρμόζονται. To Core Group του ΟΗΕ πιστεύει ότι η πλήρης, ισότιμη, αποτελεσματική και ουσιαστική συμμετοχή λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και μεσοφυλικών γυναικών και τρανσέξουαλ σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής είναι απαραίτητη για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και των στόχων αειφόρου ανάπτυξης έως το 2030.

Πρόεδρε,

Χαιρετίζουμε την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τη συμπερίληψη λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και μεσοφυλικών γυναικών και τρανσέξουαλ σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής. Εκφράζουμε την ανησυχία μας ότι οι λεσβίες, αμφιφυλόφιλες και μεσοφυλικές γυναίκες και τρανσέξουαλ σε κάθε περιοχή του κόσμου εξακολουθούν να υφίστανται ή κινδυνεύουν από καθημερινή σεξουαλική βία, διακρίσεις και περιθωριοποίηση με βάση τον πραγματικό ή αντιληπτό σεξουαλικό προσανατολισμό τους, ταυτότητα φύλου, έκφραση φύλου ή χαρακτηριστικά φύλου.

Το LGBTI Core Group επαναλαμβάνει ότι:

Η εκπλήρωση της Διακήρυξης του Πεκίνου και της Ατζέντας του 2030 απαιτεί:

Βία, διακρίσεις και πολιτικός, κοινωνικός και οικονομικός αποκλεισμός οποιουδήποτε ατόμου ή ομάδας πρέπει να τερματιστούν.

Σας καλούμε όλους να συμμετάσχετε μαζί μας στη δέσμευση να συμπεριλάβουμε γυναίκες και κορίτσια:

  • σε όλη τους την ποικιλομορφία
  • σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής και
  • σε όλες τις πτυχές της λήψης αποφάσεων.

Η δέσμευσή μας να μην αφήσουμε κανέναν πίσω το απαιτεί.

Σας ευχαριστώ.

Η τοποθέτηση της υφυπουργού Εργασίας, Μαρίας Συρεγγέλα

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε σήμερα η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η πανδημία του κορωνοϊού διόγκωσε τις ανισότητες που βιώνουν οι γυναίκες σε πολλούς τομείς της ζωής. Και ελλοχεύει ο κίνδυνος να αντιστραφεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στον τομέα της ισότητας των φύλων. Οφείλουμε τώρα όλα τα κράτη μέλη να ενισχύσουμε τις προσπάθειές μας, να αναλάβουμε δράσεις και να μοιραστούμε καλές πρακτικές». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα, μιλώντας στη 65η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, με θέμα «Δημιουργώντας ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την πλήρη και αποτελεσματική συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή καθώς και στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα

Σύμφωνα με την κ. Συρεγγέλα, η Ελλάδα ενσωματώνει την αρχή της ισότητας των φύλων στο σύνολο των εθνικών πολιτικών δράσεων και προωθεί παρεμβάσεις με στόχο την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών. «Η χώρα μας», τόνισε η κ. Συρεγγέλα, «έχει υιοθετήσει μία σειρά από μέτρα που ενδυναμώνουν τις γυναίκες να ασχοληθούν σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής, μέτρα που καταπολεμούν κατεστημένες αντιλήψεις και νοοτροπίες, μέτρα που σέβονται τη διαφορετικότητα και αντιμετωπίζουν τη βία και κακοποίηση κατά των γυναικών».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρθηκε και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025. Σημείωσε ότι θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. «Η Ελλάδα δημιουργεί το κατάλληλο υπόβαθρο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και σε θέσεις λήψης αποφάσεων. Και προχωρά σε δράσεις για την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας», υπογράμμισε η κ. Συρεγγέλα.

«Είναι σημαντικό κατά την περίοδο της ανάκαμψης να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Και να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Η πανδημία είναι μία ευκαιρία για την πλήρη και ουσιαστική ισότητα των φύλων», κατέληξε.

Πέτρος Αλεξανδρής

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!