Γιατί επέλεξα τη φυτοφαγία;

26/02/2021
από
φυτοφαγία, vegan

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε ακούσει για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την κακοποίηση ζώων από την εργοστασιακή κτηνοτροφία. Κρεατόμαζες κοτόπουλου που μεγαλώνουν δίχως κίνηση για να παράγουν μαλακό στήθος, αγελάδες που δέχονται επαναλαμβανόμενη σπερματέγχυση ώστε να παράγουν συνεχώς γάλα και δασικές εκτάσεις που αποψιλώνονται ταχέως προκειμένου να μετατραπούν σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Όλα αυτά γιατί ο δυτικός πολιτισμός βάφτισε το κρέας “κυρίως” πίατο, τα λαχανικά “ορεκτικά” και τα φρούτα “επιδόρπιο”.

Αυτό με τη σειρά του έφερε την κλινική παχυσαρκία, την υπερχοληστερολαιμία και την υπέρταση και έκανε Νο1 αιτία θανάτου τα καρδιαγγειακά συμβάματα. Φυσικά όπως όλα δείχνουν ούτε οι ασθένειες, ούτε η ζωική εκμετάλλευση, αλλά ούτε και η περιβαλλοντική καταστροφή μας εμποδίζουν να επιλέγουμε αγελαδινό γάλα στον καφέ, κοψίδια στο μεσημέριανο και τηγανητά αυγά το βράδυ.

Η εξαίρεση που επιβεβαιώνει τον κανόνα είναι οι vegans/ vegeterians και το ακατάπαυστο bullying που δέχονται γιατί υποτίθεται δεν προσλαμβάνουν αρκετή πρωτεΐνη και Β12 από τα φυτά. Και ενώ τα όσπρια και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και συνθετική Β12 βρίσκεται σε συμπληρώματα διατροφής και εμπλουτισμένα δημητριακά, αναρωτιέμαι αν οι υπόλοιποι καταναλώνουν επαρκώς όλα τα άλλα, όπως φυλλικό οξύ και φυτικές ίνες.

Επιπλέον η καλόπιστη αμφιβολία του αν κάποιος ελαττώνοντας τα ζωικά θα πέσει με τα μούτρα στους υδατάνθρακες και θα παχύνει, αντιμετωπίζεται με μια σωστή δίαιτα. Και όταν λέω δίαιτα μην πηγαίνει ο νους σας κατευθείαν σε χημικές πρωτεϊνικές δίαιτες, τις οποίες καλό θα ήταν να αποφεύγουμε, αν δεν πρέπει να χάσουμε 20 κιλά σε 2 μήνες για κάποιο χειρουργείο. Εννοώ δίαιτες και διατροφολόγους που θα μας εκπαιδεύσουν να τρώμε ισορροπημένα και να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος.

Βασικό πλεονέκτημα μια χορτοφαγικής διατροφής είναι οτι δύσκολα μπαίνεις σε διαδικασία στέρησης, όπως γίνεται με τις περισσότερες εναλλακτικές δίαιτες, διότι αναγνωρίζεις το θετικό της αντίκτυπο πέρα και πάνω από τον εαυτό σου. Ίσως αυτό να δικαιολογεί γιατί τόσοι LGBT άνθρωποι βρίσκουν την φυτοφαγία ταιριαστή με τις πεποιθήσεις τους. Ενώ δηλαδή ως ανθρωπότητα βρισκόμαστε ακόμα σε ένα πολύ πρώιμο στάδιο ως προς την διασφάλιση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πλειοψηφία των LGBT ανθρώπων ευαισθητοποιείται από νωρίς ως προς αυτά. Εξαιτίας αυτής της ευαισθησίας, ίσως βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να αναγνωρίσουμε την ευημερία των ζώων και την περιβαλλοντική εξυγίανση που προσφέρει μια whole-foods, plant based diet. Για να μην πω για το πόσο θα μας ευγνωμονούν οι αρτηρίες μας.

Καλή Τσικνοπέμπτη σας ευχήθηκα;


Γράφει ο Νίκος Χρύσης




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!