Το «Special Report» για τη ΛΟΑΤ+ γονεϊκότητα (βίντεο)

10/02/2021
από

Ο Έκτορας είναι, σήμερα, ένα παιδί οκτώ μηνών που μεγαλώνει στις Βρυξέλλες. Γεννήθηκε μέσα στην πανδημία, όχι στην Ελλάδα ή το Βέλγιο, αλλά στον Καναδά, μέσω παρένθετης γυναίκας.

Παρότι ο βιολογικός του πατέρας είναι Έλληνας, ο Έκτορας δεν δικαιούται – βάσει των ισχυόντων ελληνικών νόμων – να έχει ελληνική ιθαγένεια και να αποκτήσει ελληνικό διαβατήριο. Κι αυτό γιατί οι γονείς του, Σταμάτης και Τζουζέπε, δεν αναγνωρίζονται στη χώρα ως έγγαμο ζευγάρι και δεν έχουν τη δυνατότητα να είναι στην Ελλάδα μία οικογένεια με παιδί.

Το «Special Report» έριξε φως στην πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί για τις οικογένειες των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών και ο Αντώνης Φουρλής ερεύνησε πώς η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα παιδιών που δεν τους επιτρέπεται να είναι Ελληνόπουλα.

Απαντήσεις έδωσαν στην εκπομπή η Ευρωβουλευτής Σόφι Ιν’τ Βελτ, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Νομικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής Ελένη Ρεθυμιωτάκη, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού δικτύου οργανώσεων ΛΟΑΤΚΙ οικογενειών, Ελένη Μαραβέλια και ο εκπρόσωπος της UNICEF στην Ελλάδα, Λουτσιάνο Καστελίνι.




Δες και αυτό!