Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν ακυρώνουν σημαντική επένδυση στην Πολωνία, λόγω ομοφοβίας

03/02/2021
από

Η Νορβηγία, η Ισλανδία και το Λιχτενστάιν ακύρωσαν μια σημαντική επιχορήγηση σε περιοχή της Πολωνίας, μετά την απόφασή της να δηλώσει κατά της «ιδεολογίας των ΛΟΑΤ».

Η απόφαση να αποσυρθεί από το έργο πολιτισμού και φυσικής κληρονομιάς αξίας 2,25 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από ευρωπαϊκές χώρες, σηματοδοτεί την αυξανόμενη διεθνή πίεση στην Πολωνία για την ομοφοβική της στάση.

Η επιχορήγηση αποσύρθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά η απόφαση έγινε γνωστή εχθές, όταν ένας Πολωνός ΛΟΑΤ+ ακτιβιστής δημοσίευσε στον ιστότοπό του επιστολές μεταξύ Νορβηγών και Πολωνών αξιωματούχων.

«Υιοθετώντας ένα ψήφισμα που αναφέρεται ρητά κατά της ΛΟΑΤ+ ιδεολογίας, ο κύριος εταίρος κάνει διακρίσεις κατά μιας αναγνωρισμένης ομάδας ατόμων», έγραψε ένας Νορβηγός αξιωματούχος, αναφερόμενος στη νοτιοανατολική πολωνική περιοχή Podkarpackie.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας επιβεβαίωσε μέσω email ότι οι επιστολές, που δημοσιεύθηκαν από τον ακτιβιστή Bartosz Staszewski, ήταν γνήσιες, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Το υπουργείο εξωτερικής και περιφερειακής ανάπτυξης της Πολωνίας αλλά και οι αξιωματούχοι της Podkarpackie δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα έχουν διχάσει την Πολωνία από το 2019 όταν το κυβερνών κόμμα επιτέθηκε ανοιχτά σε αυτά, κατηγορώντας τα ότι υπονομεύουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Η Νορβηγία δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι δεν θα χρηματοδοτήσει κανέναν από τους σχεδόν 100 πολωνικούς δήμους που έχουν εκδώσει ψηφίσματα κατά των ΛΟΑΤ, τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταδικάσει ως «ζώνες χωρίς ανθρωπότητα».

Το Podkarpackie, στους πρόποδες των Καρπαθίων Όρων είναι ένας δημοφιλής προορισμός διακοπών για πεζοπόρους. Το 2019 ενέκρινε ψήφισμα «εκφράζοντας την αντίθεσή του στην προώθηση και επιβεβαίωση της ιδεολογίας των λεγόμενων LGBT κινήσεων».

Σε άλλη επιστολή που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών και Περιφερειακής Πολιτικής της Πολωνίας, Malgorzata Jarosinska-Jedynak, δήλωσε ότι οι «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤ δεν… κάνουν διακρίσεις εναντίον κανενός βάσει προσωπικών χαρακτηριστικών».

«Δεν συνεπάγονται νομικές συνέπειες, είναι μόνο απόψεις και δεν επηρεάζουν τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των κατοίκων», αναφέρει η επιστολή, που γράφτηκε τον Οκτώβριο και δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Staszewski.

Ο Staszewski δήλωσε ότι θα πάει στο δικαστήριο για να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες από την πολωνική κυβέρνηση σχετικά με το καθεστώς των νορβηγικών επιχορηγήσεων.

«Η διαφάνεια – την οποία εφαρμόζει η Νορβηγία, απ΄όπου μου έστειλαν τα έγγραφα τόσο γρήγορα και χωρίς να μου ζητήσουν τίποτα – πρέπει επίσης να εφαρμοστεί στην Πολωνία», είπε στο Ίδρυμα Thomson Reuters.

«Νομίζω ότι θέλουν να κρύψουν κάτι από το κοινό. Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε αυτό».




Δες και αυτό!