Τουρκία: Συνέλαβαν φοιτητές που απεικόνισαν το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ μαζί με τζαμί

31/01/2021
από

Tέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν από την τουρκική αστυνομία μετά την ανάρτηση ενός πίνακα που φέρεται να απεικονίζει το ουράνιο τόξο δίπλα στην Κάαμπα, το κτίριο στο κέντρο του Masjid al-Haram – το Μεγάλο Τζαμί – στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, τον πιο ιερό χώρο του Ισλάμ.

Το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε το έργο τέχνης «άσχημη επίθεση» που «χλευάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις». Ο υπουργός Εσωτερικών έγραψε στο Twitter ότι οι φοιτητές ήταν «διεστραμμένοι» για να λάβει μία οργισμένη απάντηση από ακτιβιστές.

Παρότι η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη σε όλη την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, έχουν αυξηθεί τα ομοφοβικά περιστατικά τα τελευταία χρόνια. Το Istanbul Pride απαγορεύτηκε για πέντε χρόνια συνεχόμενα έως το 2019, ενώ η η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στην Τουρκία κάνει συχνά λόγο για εκτεταμένες διακρίσεις και παρενοχλήσεις.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «ούτε η ελευθερία της έκφρασης, ούτε το δικαίωμα διαμαρτυρίας» θα μπορούσε να δικαιολογήσει το έργο τέχνης, προσθέτοντας ότι η πράξη θα λάβει «την τιμωρία που αξίζει ενώπιον του νόμου».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu έγραψε στο Twitter ότι «4 διεστραμμένοι ΛΟΑΤΚΙ που διέπραξαν ασέβεια στο Kaaba-i Muazzama συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi».

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συλληφθέντων ζήτησαν την απελευθέρωσή τους μέσω του λογαριασμού Twitter Bogazici Solidarity, ενώ χιλιάδες κόσμου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτίθενται στην τουρκική κυβέρνηση για την απόφαση αυτή.

πληροφορίες από rosa.gr




Δες και αυτό!