Πυροβόλησαν θανάσιμα τρανς νεαρό – Υπέστη misgendering από τις αρχές

19/01/2021
από
Πυροβόλησαν θανάσιμα
Samuel Edmund Damián Valentín, Facebook

Πυροβόλησαν θανάσιμα τον Samuel Edmund Damián Valentín, έναν νεαρό τρανς στο Πουέρτο Ρίκο. Πρόκειται για το 7ο τρανς άτομο που δολοφονείται στο Πουέρτο Ρίκο, μέσα σε διάστημα δώδεκα μηνών.

Ο Damián βρέθηκε νεκρός από έναν διερχόμενο οδηγό στις 9 Ιανουαρίου στο Trujillo Alto, 15 μίλια έξω από την πρωτεύουσα του Πουέρτο Ρίκο, Σαν Χουάν. Είχε πολλά τραύματα από πυροβολισμούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Κανένας σεβασμός στην ταυτότητα φύλου του από τις αρχές

Πυροβόλησαν θανάσιμα
Samuel Edmund Damián Valentín, Facebook

Για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, οι αρχές δε σεβάστηκαν την αξιοπρέπεια και την ταυτότητα φύλου του Damián. Η αστυνομία ανέφερε εσφαλμένα το φύλο του. Ο αρχηγός ντετέκτιβ ανθρωποκτονιών, José Padín, δήλωσε στο San Juan Daily Star ότι η σορός ταυτοποιήθηκε από τους γονείς του Damián, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το όνομα γέννησής του, αλλά είπε ακόμη ότι οι γονείς ανέφεραν ότι «θα προτιμούσε πάντα οι άλλοι να τον αποκαλούν Samuel, Sam ή Sammy, όταν κυκλοφορούσε έξω στον δρόμο».

Δεν έχουν γίνει συλλήψεις για τη δολοφονία και η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει ύποπτους στην υπόθεση. Είναι η έβδομη γνωστή δολοφονία τρανς προσώπου στο Πουέρτο Ρίκο τους τελευταίους δώδεκα μήνες, και τουλάχιστον ο δεύτερος βίαιος θάνατος τρανς ή gender non-conforming ατόμου μέσα στο 2021.

Τα τρανς άτομα στο Πουέρτο Ρίκο αντιμετωπίζουν κύμα βίας

Το άτομο Tori Cooper για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε: «Έχουμε μόλις λίγες εβδομάδες στο νέο έτος και έχουμε ήδη δει αρκετούς θανάτους τρανς και non-binary ανθρώπων. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο Samuel δεν άξιζε να πεθάνει – κανένας από τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους, που σκοτώθηκαν στο Πουέρτο Ρίκο, ή οπουδήποτε αλλού, δεν άξιζε να χάσει τη ζωή της/του. Πρέπει να αναλάβουμε δράση τώρα και να απαιτήσουμε να σταματήσει αυτή η βία».

Το HRC πρόσθεσε: «Η αστυνομία στο Πουέρτο Ρίκο δε συλλέγει πληροφορίες ταυτοποίησης για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Αν και οι νόμοι για το έγκλημα μίσους του Πουέρτο Ρίκο περιλαμβάνουν ρητά, τόσο τον σεξουαλικό προσανατολισμό, όσο και την ταυτότητα φύλου, οι εισαγγελείς στο Πουέρτο Ρίκο σπάνια τους εφαρμόζουν.

Σε μια αδικία που επιδεινώνει αυτήν την τραγωδία, ο Samuel κακοποιήθηκε αρχικά από αναφορές της αστυνομίας και στη συνέχεια από τα ΜΜΕ.

Το στίγμα κατά των τρανς ανθρώπων επιδεινώνεται από τη φρικτή ή ασεβής μεταχείριση ορισμένων στα μέσα ενημέρωσης, την επιβολή του νόμου, και τα εκλεγμένα γραφεία.»

Ο Pedro Julio Serrano της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας του Πουέρτο Ρίκο, Para Todas επιτέθηκε στις αρχές, λέγοντας:

«Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με την αστυνομία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι ότι δεν εντοπίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στις αναφορές περιστατικών τους. Σχεδόν κάθε φορά που ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο δολοφονείται, είναι η ίδια η κοινότητα που το αναγνωρίζει. Η αστυνομία και η δικαιοσύνη δε συμμορφώνονται με τα πρωτόκολλά τους και μάλιστα φαίνεται ότι θέλουν να τα αγνοήσουν, να τα κάνουν αόρατα και να ελαχιστοποιήσουν το σοβαρό πρόβλημα του κύματος ομοφοβικής και τρανσφοβικής βίας που μας στοιχειώνει, όπως ποτέ πριν».

Ένας εκπληκτικός αριθμός τρανς θυμάτων δολοφονιών κακοποιείται από την αστυνομία.

Μια ανάλυση 37 περιπτώσεων τρανς θυμάτων δολοφονιών από τη Media Matters πέρυσι διαπίστωσε ότι 18 από τα θύματα είχαν υποστεί κακομεταχείριση από τις αστυνομικές εκθέσεις, ενώ 23 από τα ΜΜΕ. Εκτός από την άρνηση της αξιοπρέπειας στο αποθανόν πρόσωπο, το misgendering των θυμάτων δολοφονιών μπορεί να διαβρώσει την εμπιστοσύνη στην αστυνομία μεταξύ της οικογένειας, των φίλων και της τοπικής ΛΟΑΤ+ κοινότητας, καθιστώντας πιο δύσκολη την επίτευξη δικαιοσύνης.




Δες και αυτό!