Απέρριψε την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια η κυβέρνηση της Τσεχίας

13/01/2021
από
τεκνοθεσία, ομόφυλα ζευγάρια, Τσεχία

Η Τσεχική Δημοκρατία αποφάσισε κατά της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, που έχουν επισημοποιήσει τη σχέση τους στο εξωτερικό, καθώς η ρητορική κατά των ΛΟΑΤ+ ατόμων συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη.

Τη Δευτέρα (11 Ιανουαρίου) το Τσεχικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε την πρόταση περιφερειακού δικαστηρίου για τροποποίηση του νόμου, που εμποδίζει τα ομόφυλα ζευγάρια, που είναι εγγεγραμμένα στο εξωτερικό να τεκνοθετήσουν παιδιά στη χώρα. Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν προς το παρόν να τεκνοθετήσουν, καθώς η διαδικασία περιορίζεται στα παντρεμένα ζευγάρια, και ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι νόμιμος στην Τσεχική Δημοκρατία. Έτσι, το Περιφερειακό Δικαστήριο της Πράγας είχε προτείνει αλλαγές στη διατύπωση του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, επιτρέποντας στα τσεχικά δικαστήρια να αναγνωρίζουν τα ομόφυλα ζευγάρια, που είναι εγγεγραμμένα στο εξωτερικό.

Αυτό απορρίφθηκε με τη νέα απόφαση, η οποία πρότεινε ότι θα επιτρέψει στην Τσεχική νομοθεσία να «παρακάμψει» και να μην αναγνωρίσει τεκνοθεσία, που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό, σύμφωνα με την Expats.CZ.

«Εάν οι νομοθέτες θέσουν τους κανόνες για τεκνοθεσία, μπορούν ουσιαστικά να αποτρέψουν τους κανόνες, «παρακάμπτοντάς τους» μέσω νομικής ρύθμισης», αναφέρει το εύρημα.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέτασε την τροποποίηση σε σχέση με την περίπτωση ενός εγγεγραμμένου ομόφυλου ζευγαριού στο εξωτερικό, ενός Τσέχου και ενός πολίτη του Τρινιντάντ και Τομπάγκο που ζει στις ΗΠΑ. Ένα δικαστήριο στο Νιου Τζέρσεϋ ενέκρινε την απόφασή τους να τεκνοθετήσουν δύο παιδιά με την υπηκοότητα των ΗΠΑ, αλλά οι άντρες φοβίθηκαν νομικές επιπλοκές, όταν ταξίδευαν πίσω στην Τσεχική Δημοκρατία ως οικογένεια.

Όταν ζήτησαν από ένα τοπικό δικαστήριο να αναγνωρίσει την τεκνοθεσία των ΗΠΑ, το αίτημά τους απορρίφθηκε, καθώς το ιδιωτικό διεθνές δίκαιο δεν επιτρέπει την έγκριση μιας απόφασης που αντιβαίνει στην τσεχική νομοθεσία.

Η τσεχική ΛΟΑΤ+ ομάδα υπεράσπισης «We Are Fair» εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση, λέγοντας ότι η απόφαση είναι απόδειξη ότι η Τσεχική Δημοκρατία πρέπει να νομιμοποιήσει τον γάμο για όλα τα άτομα.

Οι ανησυχητικές ειδήσεις ακολουθούν ένα κύμα αντι-ΛΟΑΤ+ συναισθήματος που αυξάνεται σε όλη την Ανατολική Ευρώπη, που έχει δει τόσο την Πολωνία, όσο και την Ουγγαρία να περιορίζουν την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα.

Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Andrzej Duda, πρότεινε να αλλάξει το σύνταγμα της χώρας για να απαγορευτεί ρητά η τεκνοθεσία από ΛΟΑΤ+ άτομα, ενώ ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι η απαγόρευση της τεκνοθεσίας από γκέι άτομα «κατέστη απαραίτητη» λόγω του κορονοϊού. «Οι οικογενειακοί δεσμοί βασίζονται στον γάμο και στη σχέση μεταξύ γονέων και παιδιών. Η μητέρα είναι γυναίκα, ο πατέρας είναι άνδρας», δήλωσε ο υπουργός οικογενειακών υποθέσεων της Ουγγαρίας, καθώς ανακοίνωσε τις αλλαγές.

https://avmag.gr/132570/oyggaria-apagoreysi-tis-teknothesias-apo-gkei-atoma-logo-covid-19/




Δες και αυτό!