Nancy Pelosi: Διορία 24 ωρών για την απομάκρυνση του Donald Trump

11/01/2021
από
25η τροποποίηση, Nancy Pelosi, Donald Trump
Nancy Pelosi

Η πρόεδρος της Βουλής, Nancy Pelosi, αναφέρει ότι σκοπεύει να υποβάλει ψήφισμα, που καλεί τον Mike Pence να επικαλεστεί τη συνταγματική διάταξη, η οποία επιτρέπει σε έναν αντιπρόεδρο να αναλάβει την προεδρία, με συμφωνία από το υπουργικό συμβούλιο, σε περίπτωση που ένας πρόεδρος θεωρείται ότι δε μπορεί να ασκήσει τις εξουσίες και τα καθήκοντα του γραφείου του.

Έτσι, ο Mike Pence θα πρέπει να επικαλεστεί την 25η τροποποίηση για να απομακρύνει τον Donald Trump από το αξίωμά του, ανέφεραν οι Δημοκρατικοί.

Οι νομοθέτες φοβούνται ότι ο Trump γίνεται όλο και πιο επικίνδυνος και απομακρύνεται από την πραγματικότητα, αφού υποκίνησε την τροφοκρατική και φασιστική εισβολή του Καπιτώλιο των ΗΠΑ και μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα πριν από την έξοδό του από το αξίωμα στις 20 Ιανουαρίου.

Donald Trump, Mike Pence

Ο Pence δεν έχει ακόμη σχολιάσει δημοσίως τις εκκλήσεις για επίκληση της 25ης τροπολογίας.

Σε επιστολή προς τους Δημοκρατικούς συναδέλφους την Κυριακή (10 Ιανουαρίου), η Pelosi επιβεβαίωσε ότι το Σώμα θα ψηφίσει την Τρίτη (12 Ιανουαρίου), και καλεί τον Pence να “συγκαλέσει και να κινητοποιήσει” το υπουργικό συμβούλιο “για να κηρύξει τον πρόεδρο Donald Trump ανίκανο να εκτελέσει το καθήκοντα του γραφείου του και να ασκεί αμέσως εξουσίες ως αναπληρωτής πρόεδρος”.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι ο «εξεγερμένος όχλος» στο Καπιτώλιο «απειλούσε την ασφάλεια και τις ζωές του αντιπροέδρου, και της προέδρου της Βουλής», φωνάζοντας «Κρεμάστε τον Mike Pence» και «Πού είναι η Nancy;» κατά τη διάρκεια της επίθεσης.

Προσθέτει ότι ο Trump έχει «αποδείξει επανειλημμένα, συνεχώς, και θεαματικά, την απόλυτη αδυναμία του να εκπληρώσει τις πιο βασικές και θεμελιώδεις εξουσίες και καθήκοντα του γραφείου του», ενθαρρύνοντας τον όχλο και αποτυπώνοντας, αμέσως, την καταδίκη των ταραχών.

Η Pelosi αναφέρει ότι ο Pence θα έχει 24 ώρες για να απαντήσει στο αίτημα ενεργοποίησης της 25ης τροπολογίας για να κηρύξει τον πρόεδρο ανίκανο να εκτελέσει τα καθήκοντα του γραφείου του.

25η τροποποίηση, Nancy Pelosi, Donald Trump
Nancy Pelosi

Οι δημοκράτες θα πιέσουν σε κάθε περίπτωση

Εάν δεν το κάνει, οι Δημοκρατικοί θα προχωρήσουν κατηγορώντας τον Donald Trump για δεύτερη φορά, με κατηγορία για «υποκίνηση εξέγερσης» εναντίον του προέδρου.

Εκτός από την 25η τροπολογία, η κατηγορία είναι το μόνο μέτρο που μπορεί να απομακρύνει καταναγκαστικά έναν πρόεδρο. Ωστόσο, η απομάκρυνση ενός προέδρου βάσει διαδικασιών κατηγορίας, απαιτεί την πλειοψηφία των 2/3 στη Γερουσία, καθώς και την έγκριση του Σώματος.

Όμως, όταν οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν 50 από τις 100 έδρες της Γερουσίας, και οι δίκες κατηγορίας συνήθως χρειάζονται εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθούν, είναι απίθανο το μέτρο να επιτύχει. Ο γερουσιαστής McConnell μάλιστα, το επιβεβαίωσε λέγοντας, ότι μία δίκη κατηγορίας στη Γερουσία δε θα μπορούσε να ξεκινήσει νωρίτερα από τις 20 Ιανουαρίου, δηλαδή από την ημέρα που έτσι κι αλλιώς λήγει η θητεία του προέδρου.

25η Τροποποίηση: Ακούσια απομάκρυνση προέδρου

Το σύνταγμα των Η.Π.Α. με την 25η τροποποίηση και συγκεκριμένα με το 4ο εδάφιο αυτής, προβλέπει την ακούσια απομάκρυνση του προέδρου (ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί) μετά από πρωτοβουλία του αντιπροέδρου, με τη στήριξη της πλειοψηφίας των υπουργών, ή ενός ad hoc θεσμοθετημένου από το Κογκρέσο σώματος, για τον σκοπό αυτό. Αυτό το εδάφιο της 25ης τροποποίησης, που τέθηκε σε ισχύ στις 10 Φεβρουαρίου 1967, και που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ μέχρι στιγμής στην ιστορία των ΗΠΑ, περιγράφει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία απομάκρυνσης του προέδρου, καθώς και τη μεταβίβαση της εξουσίας και τις αρμοδιότητες στον αντιπρόεδρο.




Δες και αυτό!