ΛΟΑΤΚΙ+ μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας ζητούν την άμεση απομάκρυνση του Trump

07/01/2021
από
Καπιτώλιο

Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους μετά από ταραχές στο Καπιτώλιο των Η.Π.Α., που διαπράχθηκαν από υποστηρικτές του Ντόναλντ Trump.

Ένας όχλος λευκών υπερασπιστών παραβίασε το Καπιτώλιο την Τετάρτη (6 Ιανουαρίου), όσο το Κογκρέσο συναντήθηκε για να μετρήσει επίσημα τις ψήφους του Electoral College των 50 πολιτειών και της Ουάσινγκτον – μια τυπικότητα που συνήθως περνά χωρίς συμβάν.

Τα μέλη του Κογκρέσου εκκένωσαν τον χώρο και η διαδικασία πιστοποίησης διακόπηκε. Η τρομοκρατική ενέργεια συνοδεύτηκε από πυροβολισμούς, με πρώτο θύμα την 35χρονη Ashli ​​Babbitt, σύμφωνα με το NBC News. Τρία ακόμη άτομα πέθαναν στα «επείγοντα», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας Robert Contee.

Το Twitter πλημμύρισε με συγκλονιστικές εικόνες βίαιων τρομοκρατικών ενεργειών, που έπληξαν το Καπιτώλιο.

Οι αρχές ανέφεραν την αφαίρεση αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών από το Καπιτώλιο – αν και δεν ήταν σαφές εάν θεωρούνταν λειτουργικές – και ανακτήθηκαν πέντε όπλα.

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της τρομοκρατικής δράσης, με τον δήμαρχο της Ουάσιγκτον, Muriel Bowser, να επιβάλει 12ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη.

Το Κογκρέσο επανήλθε τελικά λίγο μετά τις 8 μ.μ. τοπική ώρα, όπου τόσο οι δημοκρατικοί όσο και οι ρεπουμπλικάνοι επέκριναν έντονα τον Trump για την ενθάρρυνσή του προς τις ενέργειες των δραστών, που ήταν υπεύθυνοι για τις ταραχές στο Καπιτώλιο.

Συγκεκριμένα, ορισμένοι ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές που είχαν ορκιστεί να αμφισβητήσουν τη -σε μεγάλο βαθμό τελετουργική- διαδικασία πιστοποίησης, άλλαξαν γνώμη, μετά από βίαιες σκηνές στο Καπιτώλιο. Μερικοί από αυτούς που αναμενόταν να αντιταχθούν στις διαδικασίες, τελικά επέλεξαν να μην το κάνουν, ωστόσο, περισσότεροι από 120 ρεπουμπλικάνοι αντιτάχθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Αριζόνα.

Εν τω μεταξύ, ο Trump -μετά από χρόνια εκφοβισμού περί επικίνδυνων θεωριών συνωμοσίας και παραβίασης των λευκών υπερασπιστών του- είχε προσωρινά υποστεί κλείδωμα του λογαριασμού του στο Twitter, μετά την αφαίρεση ορισμένων tweets, για “επαναλαμβανόμενες και σοβαρές παραβιάσεις.”

Η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων απείλησε να απαγορεύσει οριστικά τη χρήση από τον Πρόεδρο, εάν δε διαγράψει τα tweets, ενώ το Facebook περιόρισε, επίσης, την πρόσβαση του Trump στον λογαριασμό του, για 24 ώρες.

ΛΟΑΤ+ άτομα καταδίκασαν τον Trump μετά από βίαιες ταραχές στο Καπιτώλιο

Οι τρομοκρατικές πράξεις στο Καπιτώλιο καταδικάστηκαν από ΛΟΑΤΚΙ+ υψηλού προφίλ. Η Sarah McBride, η οποία έγινε η πρώτη τρανς γερουσιάστρια στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, όταν εξελέγη στις 3 Νοεμβρίου, έγραψε στο Twitter:

«Αυτό είναι επαίσχυντο και είναι άμεσο αποτέλεσμα της ρητορικής και των ενεργειών των Donald Trump, Ted Cruz και Josh Hawley.» 

Εεπιτέθηκε, επίσης, τους γερουσιαστές των ρεπουμπλικάνων, που στη συνέχεια διαμαρτυρήθηκαν για τα αποτελέσματα των κρατικών εκλογών, κατά τη διαδικασία πιστοποίησης, λέγοντας: «Κάθε μέλος του Κογκρέσου από το ρεπουμπλικανικό μέτωπο, που ψηφίζει υπέρ της αντίρρησης σε αυτό το σημείο υποστηρίζει σαφώς και ρητά τη σημερινή βία.»

Ο γκέι βουλευτής της Νέας Υόρκης, Mondaire Jones, δήλωσε στην εκπομπή Medhi Hasan στην τηλεόραση Peacock, ότι οι ρεπουμπλικάνοι που εν συνεχεία αντιτάχθηκαν στη διαδικασία πιστοποίησης είχαν συνωμοτήσει με τον Donald Trump.

Δήλωσε, ακόμη ότι ο Trump ήταν «η κύρια μαζορέτα για τη βίαιη ενέργεια» που συνέβη στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας: «Αυτό που συνέβη σήμερα δεν πρέπει ποτέ να συμβεί.»

Ο Jones πρόσθεσε: «Είμαι ευγνώμων για την έκρηξη υποστήριξης σήμερα και χαίρομαι που μοιράζομαι ότι η ομάδα μου και εγώ είμαστε ασφαλείς. Ωστόσο, δε θα μπορούσα να φανταστώ μια πιο σκοτεινή μέρα για τη δημοκρατία.»

Ο Ritchie Torres, ένας άλλος γκέι βουλευτής της Νέας Υόρκης, έγραψε στο Twitter:

«Η ζωή δεν ξεδιπλώνεται ποτέ όπως τη φαντάζεστε. Ποτέ δεν σκέφτηκα, ως βουλευτής, ότι θα ζήσω μία από την πιο βίαιη επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των ψηφοφοριών του Electoral College. Ο Donald Trump κατάφερε να κάνει το αδιανόητο πραγματικότητα».

Πρόσθεσε: «Η δημοκρατία δεν θα χαθεί ενόψει βίαιων όχλων που υποκινήθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ και τους υποστηρικτές του».

Ο Pete Buttigieg επιτέθηκε, επίσης,σε εκείνους που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο, γράφοντας:

«Οι λέξεις έχουν συνέπειες, ειδικά τα λόγια ενός Προέδρου και των συμμάχων του. Σήμερα, αυτές οι συνέπειες περιλαμβάνουν βίαιες ταραχές, που επιτίθενται στο Καπιτώλιο μας για να ανατρέψουν την αμερικανική δημοκρατική διαδικασία. Αυτό πρέπει να τελειώσει και η δημοκρατία πρέπει να επικρατήσει.» 

Η πρόεδρος της GLAAD Sarah Kate Ellis προέτρεψε το Facebook και το Twitter να απαγορεύσουν οριστικά τον Trump από τις πλατφόρμες τους.

«Ήρθε η ώρα να κάνουμε πραγματικά βήματα προς την ασφάλεια, και τη δικαιοσύνη για όλους», έγραψε στο Twitter.

Η Εθνική ΛΟΑΤΚ Ομάδα των ΗΠΑ ζήτησε να «αφαιρεθεί αμέσως» από τον Trump το αξίωμά του μέσω της 25ης τροπολογίας.

«Ο Donald Trump ήταν, συνεχίζει να είναι, και θα παραμείνει, απειλή για τη δημοκρατία, το Σύνταγμα των Η.Π.Α. και την ανθρώπινη ζωή κάθε μέρα που παραμένει στην εξουσία», δήλωσε σε δήλωσή του η Rea Carey, εκτελεστική διευθύντρια της ομάδας.

«Ενώ η απόπειρα πραξικοπήματος απέτυχε, αυτός και οι υποστηρικτές του αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία για όσο παραμένουν στην εξουσία».

Η Carey είπε ότι το να αφήσεις τον Trump να παραμείνει στο αξίωμά του για ακόμη μία μέρα θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος, προσθέτοντας:

«Εάν ο Trump είναι σε θέση να προωθήσει έναν ακόμη κανονισμό, θα ήταν πάρα πολύ. Εγκατέλειψε τη θέση και την ευθύνη του εδώ και πολύ καιρό, και έχουμε παρακολουθήσει με τρόμο, ότι με κάθε ταλάντευση του γκολφ κλαμπ του, πεθαίνουν περισσότεροι Αμερικανοί.»

Ο Trump, επίσης, υποτιμήθηκε και από τους τέσσερις ζωντανούς πρώην προέδρους: Τζορτζ Μπους, Μπαράκ Ομπάμα, Τζίμι Κάρτερ και Μπιλ Κλίντον.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!