Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ξεκίνησε μια πρωτοποριακή μελέτη που θα μπορούσε τελικά να εξαλείψει τους διακριτικούς περιορισμούς αιμοδοσίας για γκέι και bi άνδρες.

Μετά το αποκορύφωμα της επιδημίας του AIDS το 1985 και για 30 περίπου χρόνια μετά, απαγορεύτηκε σε γκέι και bi άνδρες η δωρεά αίματος στις ΗΠΑ. Το 2015, η FDA τροποποίησε τους κανόνες του, επιτρέποντας σε κουήρ άνδρες που απείχαν από σεξουαλικές επαφές τους τελευταίους 12 μήνες, να δίνουν αίμα.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, η FDA χαλάρωσε περαιτέρω αυτούς τους περιορισμούς ως απάντηση στις ελλείψεις αίματος που προκλήθηκαν από την πανδημία, πράγμα που σημαίνει ότι οι κουήρ άντρες μπορούν να δίνουν αίμα τώρα πια αν απέχουν από το σεξ για τρεις μήνες, αντί για 12, ώστε να είναι επιλέξιμοι.

Αλλά σήμερα, μια πιλοτική μελέτη, που ονομάζεται «Αξιολόγηση της μεταβλητότητας των δωρητών και των νέων εννοιών στην επιλεξιμότητα» (ADVANCE), χρηματοδοτήθηκε μέσω ενός συμβολαίου από τη FDA και θα μπορούσε να εξαλείψει τους γενικούς περιορισμούς.

Η μελέτη ADVANCE διεξάγεται από τρία από τα μεγαλύτερα κέντρα αίματος στις ΗΠΑ -το Vitalant, το OneBlood και τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό- και θα συνεργαστεί με κοινοτικά ΛΟΑΤΚΙ+ κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της μελέτης: «Σκοπός της μελέτης είναι να προσδιοριστεί εάν μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετική αναβολή δότη σε κέντρα αίματος σε εθνικό επίπεδο, διατηρώντας παράλληλα την ασφάλεια της παροχής αίματος. Για να είναι εφικτό, θα πρέπει να γίνει μια αλλαγή στο ερωτηματολόγιο ιστορικού δωρητών και αυτή η μελέτη είναι το πρώτο βήμα για την αξιολόγηση της ασφάλειας μιας αλλαγής».

Ένα μεμονωμένο ερωτηματολόγιο αιμοδοσίας «για την εκτίμηση παραγόντων κινδύνου που θα μπορούσαν να υποδείξουν πιθανή μόλυνση με μεταδοτική μετάδοση λοίμωξη, συμπεριλαμβανομένου του HIV» θα μπορούσε ενδεχομένως να αντικαταστήσει γενικούς περιορισμούς για τους γκέι και bi άνδρες.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ κέντρα στις ΗΠΑ θα βοηθήσουν τα κέντρα αίματος να εγγράψουν 2.000 γκέι και bi άνδρες για την έρευνα.

Τα αποτελέσματα αναμένονται στα τέλη του επόμενου έτους και θα υποβληθούν στη FDA, το οποίο στη συνέχεια θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα.

Η μελέτη FDA ADVANCE δημοσιεύτηκε την ίδια εβδομάδα, που το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε μια «αλλαγή-ορόσημο» στους κανόνες δωρεάς αίματος, που δεν απαιτεί πλέον τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες να απέχουν από το σεξ.

Αλλαγή Πολιτικής-Ορόσημο στην Αγγλία: Χαλάρωση των κανόνων αιμοδοσίας για γκέι και bi άνδρες