Το Μπουτάν ψηφίζει για την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας

15/12/2020
από
Μπουτάν

Ο υπουργός Οικονομικών, Namgay Tshering, πρότεινε την αποποινικοποίηση της ομοφυλοφιλίας κατά τη διάρκεια συνάντησης για τη μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα, λέγοντας ότι έχει γίνει «λεκές» για τη φήμη της χώρας.

Το μικροσκοπικό βασίλειο των Ιμαλαΐων του Μπουτάν ψήφισε τελικά να αποποινικοποιήσει την ομοφυλοφιλία, κατά τη διάρκεια κοινής συνόδου του κοινοβουλίου. Εξήντα τρία από τα εξήντα εννέα μέλη ψήφισαν υπέρ της νομιμότητας του ομόφυλου έρωτα. Άλλα έξι μέλη του κοινοβουλίου απουσίαζαν.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @rainbow_bhutan

Ο βασιλιάς του Μπουτάν πρέπει ακόμη να εγκρίνει την αλλαγή, αλλά δεν αναμένεται να αντιταχθεί στην κίνηση.

Σε αντίθεση με πολλές γειτονικές χώρες, το Μπουτάν δεν αποικίστηκε ποτέ από ευρωπαϊκές δυνάμεις. Το αραιοκατοικημένο Βουδιστικό βασίλειο ποινικοποίησε το «αφύσικο σεξ» και τη «σοδομία» το 2004.

«Η ομοφυλοφιλία δε θα θεωρείται πλέον αφύσικο σεξ» , δήλωσε ο βουλευτής Ugyen Wangdi στο Reuters.

Οι έννοιες του να είμαστε ομοφυλόφιλοι ή τρανς ήταν «σχεδόν άγνωστες» στο έθνος αυτό, που συχνά περιγράφεται ως «ανοιχτά αμφιφυλόφιλη κοινωνία». Ο πολιτισμός του Μπουτάν δε μοιράζεται τους δυτικούς ορισμούς της ετεροφυλοφιλίας και της ομοφυλοφιλίας. Μια κυβερνητική επιτροπή, που είναι υπεύθυνη για τη μετάφραση ξένων λέξεων στην επίσημη γλώσσα του Μπουτάν, πρόσθεσε τις έννοιες «λεσβία», «γκέι», «αμφιφυλόφιλο», «τρανς» και «intersex» το 2015.

«Ο κυριότερος λόγος είναι ότι αυτός ο νόμος υπάρχει εκεί από το 2004, αλλά έχει γίνει τόσο περιττός και δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί. Είναι, επίσης, απεχθής για τους διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων» , είπε.

Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Μπουτάν δεν αναφέρουν πολλά προβλήματα με τις αρχές ή με διώξεις, αλλά δεν υπάρχουν νόμοι που να τα προστατεύουν από τις διακρίσεις.

«Νομίζω ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε για την Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι μια σημαντική στιγμή για όλους στο Μπουτάν» , δήλωσε ο Tashi Tsheten, διευθυντής της ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδας Rainbow Bhutan.




Δες και αυτό!