Μια 55χρονη τρανς γυναίκα είναι μεταξύ δύο ανθρώπων που δολοφονήθηκαν, σε μια τρομακτική επίθεση με μαχαίρι, σε ένα χριστιανικό καταφύγιο αστέγων, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια.

Ο δράστης είναι ο 32χρονός Fernando Jesus Lopez. Δολοφόνησε με επαγγελματικό μαχαίρι την Kimberly Fial στις 29 Νοεμβρίου στο καταφύγιο αστέγων της Εκκλησίας Grace Baptist, όπου εργαζόταν εθελοντικά.

Kimberly Fial
Kimberly Fial

Ένας ενήλικος άνδρας βρέθηκε, επίσης, νεκρός όταν έφτασε η αστυνομία στο σημείο, ενώ η Fial ήταν ακόμα ζωντανή, μαζί με άλλα τρία θύματα που υπέστησαν, επίσης, τραυματισμούς. Μεταφέρθηκε σε τοπικό νοσοκομείο, όπου υπέκυψε τραγικά στους τραυματισμούς της.

Εκείνοι που την γνώριζαν την περιέγραψαν ως περήφανη τρανς γυναίκα που «αγαπούσε τα λαμπερά χρώματα» και είχε την «ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους γύρω της να γελούν» σύμφωνα με ανακοίνωση της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ήταν «ένα ευγενικό και στοργικό άτομο» και θυμόταν κάποιος με «σπινθηροβόλο βλέμμα», θυμούνται τα φιλικά και αγαπημένα της πρόσωπα.

Fernando Jesus Lopez
Fernando Jesus Lopez

Η Fial έφτασε στο Grace Baptist Church ως επισκέπτρια του καταφυγίου αστέγων, στα μέσα του έτους και σχεδόν μόλις έφτασε εκεί άρχισε να βοηθά το προσωπικό όσο μπορούσε, είπε ο διευθυντής Anthony Mastrocola.

Αυτό περιελάβανε την προετοιμασία του δείπνου και το σερβίρισμα, την ετοιμασία του καφέ το πρωί και την επιμέλεια των μπάνιων του καταφυγίου.

«Η καρδιά μου άνοιγε, όποτε την έβλεπα στο κτίριο» , είπε ο Mastrocola στο Planet Transgender. “Πρώτον, σκεφτόμουν “Ωραία, ξέρω ότι όλα είναι υπό έλεγχο” Και δεύτερον, είναι ένας τόσο καλός άνθρωπος.” 

Ο δράστης, Lopez, έμεινε εκεί, και βοηθούσε εθελοντικά στο καταφύγιο αστέγων, μαζί με την Fial. «Μας έκανε όλους να σκεφτόμαστε, αυτός ο τύπος είναι σταθερός» , είπε ο Mastrocola. “Είναι χρήσιμος. Έχει σεβασμό. Είναι στοχαστικός.”

Ο διευθυντής αγωνίζεται τώρα να καταλάβει πώς και γιατί ο Lopez επιτέθηκε, αλλά σημείωσε ότι ο άντρας είχε αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο παρανοϊκός και υποψιάστηκε ότι επέστρεψε στα ναρκωτικά.

Έγινε αγώνας για να θυμηθεί την Kimberly Fial και όλα τα θύματα της επίθεσής του με μαχαίρι, που είχε διαπράξει την περασμένη εβδομάδα. Ο θάνατός της σηματοδοτεί τον 41ο βίαιο θάνατο ενός γνωστού τρανς ή gender non-conforming ατόμου το 2020, το πιο θανατηφόρο έτος για τα τρανς άτομα από την έναρξη καταγραφής και τήρησης αρχείου.