Γιάννης Κότσιρας: “Τους αλλιώτικους ανθρώπους τους μετέτρεψαν σε στόχους από μίσος και φοβία”

04/12/2020
από
Γιάννης Κότσιρας, Κοίτα γύρω

Το νέο κομμάτι του Γιάννη Κότσιρα έχει τίτλο “Κοίτα Γύρω” και συνοδεύτηκε από μία σειρά αναρτήσεων στο προφίλ του καλλιτέχνη, μεταξύ άλλων και ενός με την πολύχρωμη σημεία του Pride.

Ο Γιάννης Κότσιρας αναφέρει στο κείμενο που συνοδεύει ο τραγούδι τους λόγους για τους οποίους το έγραψε και μεταξύ άλλων αναφέρεται στον θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη, στις δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλου και της Ελένης Τοπαλούδη.

Η μουσική είναι του Χριστόφορου Γερμενή και οι στίχοι του Γιάννη Κότσιρα.

Διαβάστε όσα σημειώνει:

Γιάννης Κότσιρας, Κοίτα γύρω

Το συγκεκριμένο κείμενο γράφτηκε σε μια περίοδο αγωνίας με όλα αυτά που συνέβαιναν γύρω μας. Οι πλημμύρες στη Μάνδρα, οι πυρκαγιές στο Μάτι, στην Κινέτα, στην Κερατέα, στους Αγίους Θεοδώρους, η βιαιότητα σε ανθρώπους και ζώα. Ο θάνατος του Βαγγέλη Γιακουμάκη, οι δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλου, της Ελένης Τοπαλούδη, αλλά και τα πρόσφατα γεγονότα με τον φόνο του George Floyd και το lockdown… Ήταν μια ανάγκη να πω κάποια πράγματα στα παιδιά μου σε περίπτωση που δε θα κατάφερνα να τους τα πω από κοντά. Έχοντας πάντα στο μυαλό μου τα αθώα βλέμματα του Νικόλα και του Κωνσταντίνου, αλλά και τη θαυμάσια μελωδία του Χριστόφορου Γερμενή. Η βασική μελωδία της εισαγωγής ήταν μια ιδέα του Απόστολου Ρίζου, στην πρώτη ζωντανή παρουσίαση του τραγουδιού στην παράσταση Radiotrip του Χρήστου Παπαμιχάλη και του Θοδωρή Μαυρογιώργη στις 19 Οκτωβρίου 2018 στον Σταυρό του Νότου. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα φιλαράκια μου, τον Απόστολο, την Ανδριάνα και τον Θοδωρή, αλλά και γι’ αυτήν την υπέροχη “παρέμβαση” του Κόμη… Και φυσικά, στην Ιουλία Τζανετουλάκου που με τη χορωδία της ConAnima, έδωσαν ακριβώς αυτήν την παιδικότητα, που χρειαζόταν αυτό το τραγούδι. Αλέξανδρε, νομίζω πως ξεπέρασες τον εαυτό σου εδώ. Εύχομαι, να συνεχίσεις έτσι. Στην αρχή ακούγεται απόσπασμα από την ομιλία του Martin Luther King, κατά την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, που του δόθηκε στο Όσλο, στις 10 Δεκεμβρίου του 1964, για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Απόστασμα από τους στίχους…

Κοίτα γύρω
Τους αλλιώτικους ανθρώπους
Τους μετέτρεψαν σε στόχους
Από μίσος και φοβία
Γι’ αυτό κι εγώ φωνάζω
Συγνώμη αν σε ταράζω
Στα μάτια σε κοιτάζω
Να γίνουμε φωτιά
Να διώξει όλους εκείνους
Που είν’ η γενιά του κτήνους
Να μην ακούμε θρήνους
Γραμμένους για παιδιά
Γι’ αυτό κι εγώ φωνάζω
Να γίνουμε παιδιά

Ακούστε το:




Δες και αυτό!