Χειμερινός κόλπος: Αλήθεια ή μύθος; | Όσα χρειάζεται να γνωρίζετε

02/12/2020
από
χειμερινός κόλπος

Έχετε ακούσει τον όρο “χειμερινός κόλπος” που κυκλοφορεί; Μήπως έχει τύχει να διαβάσετε τίτλους για το πώς να “περάσετε τον χειμώνα ως προς τον κόλπο σας;” Η ιδέα ότι οι εποχικές αλλαγές θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κολπική υγεία έχει μόνο κατά κάποιο τρόπο νόημα, στο περίπου. Όποιο άτομο έχει παραμείνει αρκετή ώρα με βρεγμένο μαγιό γνωρίζει, για παράδειγμα, την ενόχληση μιας μόλυνσης από μύκητες το καλοκαίρι. Όμως, αυτό που λένε οι παραπάνω τίτλοι, όπως το λένε, απλά δεν υπάρχει.

Διαβάστε πώς ξεκίνησε

Ο όρος “χειμερινός κόλπος” (winter vagina) χρησιμοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια από την εφημερίδα «The Sun», μια βρετανική εφημερίδα, με τίτλο που ρωτούσε: “Είναι ο χειμωνιάτικος κόλπος κάτι πραγματικό” Η απάντηση με βάση το άρθρο ήταν “ναι”, σύμφωνα με μια μαία από την οποία πήραν συνέντευξη, που είπε ότι ο κόλπος μπορεί να ξεραθεί, όπως τα χείλη (του προσώπου μας) και όπως τα χέρια μας, που ξεραίνονται από τον κρύο καιρό.

Στο ίδιο άρθρο, ωστόσο, η «The Sun» ανέφερε τη γυναικολόγο Jen Gunter MD, συγγραφέα του «The Vagina Bible», η οποία είναι γνωστή για την απομυθοποίηση πραγμάτων γύρω για την υγεία του κόλπου. Είχε μιλήσει για την ιδέα ενός «καλοκαιρινού κόλπου» (που σχετίζεται με τα στενά ή βρεγμένα ρούχα που μπορεί να οδηγήσουν σε μυκητιάσεις · όχι, στον ίδιο τον καιρό ως παράγοντα που οδηγεί σε αλλαγές του pH του κόλπου. Οπότε, όπως φατνάζεστε, είχε κάτι να πει για τους «χειμερινούς κόλπους» επίσης.

«Η Ice Queen έρχεται και είναι μια σκληρή ερωμένη» , αστειεύτηκε η Gunter σε ένα post εκείνη την εποχή. «Ο αέρας είναι, προφανώς, τόσο ξηρός πέφτει στα σπίτια στο Ηνωμένο Βασίλειο, που θα απορροφήσει την υγρασία από τον κόλπο σας.» Όπως μπορείτε να καταλάβαιτε, στην υπόλοιπη ανάρτηση εξήγησε όλους τους λόγους για τους οποίους αυτό δεν είναι πραγματικό ζήτημα.

Η αλήθεια

“Ακόμα κι αν ζείτε ανάμεσα σε πολικές αρκούδες, στις πιο βάναυσες χειμερινές τούνδρες, ο καιρός δεν επηρεάζει πόσο υγρό παράγετε στον κόλπο σας. Σε αντίθεση με τα χέρια και τα χείλη σας, ο κόλπος σας είναι επενδυμένος με μια βλεννογόνο μεμβράνη”, εξηγεί η Karen Duncan, MD OB/GYN, επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Langone Health της Νέας Υόρκης. “Ο κρύος καιρός δεν επηρεάζει την παραγωγή βλέννας. Σίγουρα, το δέρμα στο αιδοίο σας, ή στη βουβωνική χώρα εξωτερικά θα μπορούσε, θεωρητικά, να αφυδατωθεί λίγο, εάν τείνετε να έχετε ξηρό δέρμα γενικά – αλλά μια φυτική ενυδατική κρέμα, χωρίς άρωμα, που έχει σχεδιαστεί για δέρμα στην περιοχή αυτή θα αποκαταστήσει το πρόβλημα (απλώς κρατήστε το μακριά από τα χείλη σας). Ως επί το πλείστον, ο κόλπος είναι αδιάβροχος.” 

Διατροφή: Άλλος ένας μύθος

“Ένα πράγμα που μπορεί να έχετε ακούσει είναι ότι η ξηρότητα του κόλπου έχει να κάνει με τη διατροφή και όχι με τον καιρό: ότι η ζάχαρη που τρώμε μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις. Στην πραγματικότητα, οι περισσότερες μελέτες έδειξαν ότι αυτό ισχύει μόνο σε ασθενείς με διαβήτη. Για άτομα χωρίς διαβήτη, «το να χτυπάς τα μελομακάρονα το ένα πίσω από το άλλο δεν κάνει κακό» στον κόλπο”, λέει η Heather Bartos, OB/GYN  από το Τέξας και ιδρύτρια του MindShift Medicine.

Μάλιστα, ο κίνδυνος για ορισμένα προβλήματα που σχετίζονται με τον κόλπο είναι χαμηλότερος το χειμώνα από ότι το καλοκαίρι. Οι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν στο ουροποιητικό τους σύστημα το καλοκαίρι, για παράδειγμα, με βάση μια μελέτη που εξετάζει πότε αυξήθηκαν οι ιατρικές εξετάσεις για λοίμωξη του ουροποιητικού (UTI), που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό PLoS One. Η ομάδα έρευνας δεν μπορούσε να πει με σιγουριά γιατί, αν και εικάζει ότι οι λόγοι είναι συμπεριφοριστικοί κατά πάσα πιθανότητα – οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν περισσότερο σεξ το καλοκαίρι και το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος.

Αλλά σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με την Gunter αυτό που κρατάμε όσα άτομα έχουμε έναν κόλπο είναι το εξής:

“Οι κόλποι λειτουργούν πολύ καλά σε όλες τις εποχές.”

“Εάν έχετε μυκητίαση, ή λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, εάν αισθάνεστε το αιδοίο σας ασυνήθιστα ξηρό, ή έχετε φαγούρα, ή πραγματικά, εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή, δείτε τη γιατρό ή τον γιατρό σας, για να διαγνωστείτε και να λάβετε τη σωστή θεραπεία.”

“Σε οποιαδήποτε άλλη συνθήκη, απλά κάντε σεξ και συνεχίστε να κάνετε ό,τι κάνετε και αφήστε τον κόλπο σας να φροντίζει την εαυτή της όλον τον χρόνο.” 




Δες και αυτό!