Αντισυνταγματικό να ζητείται «απόδειξη» ταυτότητας φύλου για διαβατήριο

02/12/2020
από
τρανς άτομο, διαβατήριο, ταυτότητα φύλου

Η δικαστίνα σε υπόθεση σχετικά με τη χορήγηση διαβατηρίου σε τρανς άτομο στις Η.Π.Α. αποφάνθηκε ότι η κυβέρνηση παραβίασε τα δικαιώματά του, που άπτονται της Πέμπτης Τροποποίησης του Συντάγματος της χώρας.

Μία ομοσπονδιακή δικαστίνα απλώς αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματικό να απαιτείται από τα τρανς άτομα να φέρουν «αποδείξεις» από γιατρό, ότι υποβάλλονται σε μεταβατική περίθαλψη, για να αποκτήσουν διαβατήριο με το σωστό δείκτη φύλου.

Το State Department “δεν έχει παράσχει καμία εξήγηση, πόσο μάλλον κανένα αποδεικτικό στοιχείο, για το γιατί [έχει] σημαντικό συμφέρον να επαληθεύσει την ταυτότητα φύλου του αιτούντος ατόμου σε διαβατήριο, ούτε μια συνετή εξήγηση για το γιατί η Πολιτική που απαιτεί πιστοποίηση ιατρού αυξάνει την ακρίβεια των εκδοθέντων διαβατηρίων” έγραψε η δικαστίνα του περιφερειακού δικαστηρίου των Η.Π.Α. Gloria M. Navarro στην απόφασή της.

Επί του παρόντος, το State Department απαιτεί από τα τρανς άτομα να φέρουν πιστοποίηση γιατρού ότι «είχαν την κατάλληλη κλινική θεραπεία για τη φυλομετάβαση.» 

Πώς ξεκίνησαν όλα

Ο Oliver Bruce Morris, ένας τρανς που ζει στη Νεβάδα, υπέβαλε αίτηση για διαβατήριο το 2018, αλλά η αίτησή του επισημάνθηκε, επειδή ο δείκτης φύλου δεν ταιριάζει με το πιστοποιητικό γέννησής του. Το State Department του έστειλε μια επιστολή που έλεγε ότι έπρεπε να «στείλει υπογεγραμμένη πρωτότυπη δήλωση από θεράποντα ιατρό» στην οποία «να δηλώνει ότι είχατε την κατάλληλη κλινική θεραπεία για μετάβαση στο νέο φύλο.» 

Ο Morris ακολουθούσε θεραπεία αντικατάστασης ορμονών υπό τη φροντίδα ενός ασκούμενου νοσηλευτή εκείνη τη στιγμή και δεν είχε υποβληθεί σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση, λόγω της ασφάλισης του. Επομένως, δεν μπορούσε να στείλει επιστολή γιατρού, επειδή δεν ήταν υπό τη φροντίδα ενός γιατρού.

Το Υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τελικά την αίτησή του. Ο Morris, όμως, έκανε μήνυση με τη βοήθεια των Νομικών Υπηρεσιών της Νεβάδας.

Η απόφαση του δικαστηρίου

Η δικαστίνα Navarro έκρινε ότι η απαίτηση να προσκομίσει επιστολή γιατρού παραβίαζε τα δικαιώματα ίσης προστασίας αναφορικά με την πέμπτη τροπολογία.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το State Department έχει συμφέρον να αντιπροσωπεύει με ακρίβεια τις ταυτότητες των πολιτών των Η.Π.Α. σε ξένα έθνη» , έγραψε στην απόφαση.

«Ωστόσο, η μόνη πτυχή της ταυτότητας είναι το βιολογικό ή το κοινωνικό φύλο του αιτούντος διαβατηρίου. Ο εναγόμενος δεν έχει λάβει καμία εξήγηση, πόσο μάλλον κανένα αποδεικτικό στοιχείο, για το γιατί το Υπουργείο Εξωτερικών έχει σημαντικό συμφέρον να επαληθεύσει την ταυτότητα φύλου ενός αιτούντος διαβατηρίου, ούτε έχει λάβει μια συνετή εξήγηση, για το γιατί η Πολιτική που απαιτεί πιστοποίηση ιατρού αυξάνει την ακρίβεια των εκδοθέντων διαβατηρίων.” 

«Δε λαμβάνουν ούτε και χρειάζονται θεραπεία γιατρού όλα τα τρανς άτομα.» 

«Ίσως, με τη φωνή μου να ακουστεί. Τότε ίσως η οικογένειά μου θα το δει και θα έχει καλύτερη κατανόηση και να δει πόσο προσωπικά είναι όλα αυτά για μένα» , δήλωσε ο Morris στο περιοδικό Nevada Review-Journal σε δήλωσή του, όταν υπέβαλε τη μήνυση πέρυσι.

«Ότι είμαι ένα άτομο. Ότι είμαι ένας άνθρωπος. Ότι είμαι ο εαυτός μου. Είμαι ο Oliver.”




Δες και αυτό!