Αναίτιες προσαγωγές φεμινιστριών στο Σύνταγμα

26/11/2020
από
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Παρά την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας η αστυνομία προχώρησε σε προαγωγές φεμινιστριών στο πλαίσιο συμβολικής διαμαρτυρίας για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Συντάγματος.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ΑΤ Συντάγματος πραγματοποίησαν μέλη φεμινινιστικών κι άλλων συλλογικοτήτων για τις ομαδικές προσαγωγές στις οποίες προχώρησε νωρίτερα, η ΕΛ.ΑΣ στην πλατεία Συντάγματος, διαλύοντας τη συμβολική διαμαρτυρία φεμινιστικών συλλογικοτήτων που ύψωσαν πανό για την παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.

Στο σημείο βρέθηκαν περίπου 15 άτομα, κρατώντας πανό διαμαρτυρίας. «Κάθε μήνα και γυναικτονία, αυτό κι αν είναι η πανδημία» είναι ένα από τα χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν. Έξω από το ΑΤ Συντάγματος έχουν έρθει ενισχύσεις από ΜΑΤ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» αυξήθηκαν οι προσαγωγές στο Σύνταγμα μελών αριστερών οργανώσεων που μοίραζαν φυλλάδια της Πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Σύμφωνα με νέες καταγγελίες εκτός από τις 9 αρχικές προσαγωγές φεμινιστριών έχουν προσαχθεί επιπλεον ακτιβιστές και ακτιβίστριες, από το ΝΑΡ -νεολαία για την κομμουνιστική απελευθέρωση, το Κόκκινο Νήμα, τη Συνάντηση για την Αντικαπιταλιστική αριστερά κ.ά.

Πληροφορίες από την αστυνομία αναφέραν ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει 14 προσαγωγές (11 γυναίκες και 3 άνδρες), στους οποίους αναμένεται να επιβληθεί πρόστιμο για την παραβίαση των μέτρων για τον κορονοϊό.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων, καθώς και ότι ο έλεγχος για τις βεβαιώσεις μετακίνησης έγινε στο ΑΤ και όχι επί τόπου.

Ανάμεσα στις προσαχθείσες είναι μέλη πολιτικών οργανώσεων, εκλεγμένες συνδικαλίστριες και ακτιβίστριες.

Στο Α.Τ. του Συντάγματος έχουν οδηγηθεί η Μαρία Μπόλαρη, μέλος της Διεθνιστικής Εργατικής Αριστεράς, πρώην βουλεύτρια, η Σίσσυ Βωβού από την ηλεκτρονική φεμινιστική εφημερίδα «Το Μωβ», η Κατερίνα Στεργίδου από την Πρωτοβουλία 8 Μάρτη κ.ά. Εκεί βρίσκεται και ομάδα δικηγόρων και εκπρόσωποι οργανώσεων.

Έξω από το ΑΤ Συντάγματος βρίσκεται ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Γεώργιος Λογιάδης και τη συμπαράσταση στις προσαχθείσες έδωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αγαθοπούλου.

Το γεγονός ότι η αστυνομία ζήτησε τα στοιχεία και εν συνεχεία προσήγαγε μέλη μιας εκδήλωσης για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως η εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών είναι απαράδεκτο και πρόκειται για απόπειρα τρομοκρατήσης σημειώνει η η Σίσσυ Βωβού.

«Ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης είχε πει ότι απαγορεύονται οι διαδηλώσεις όχι οι ολιγομελείς συναθροίσεις» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην απαγόρευση της πορείας για το Πολυτεχνείο.

«Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας κρατούσαμε όλες τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας. Οταν ζητήσαμε από τους αστυνομικούς να μας πουν το λόγο που μας προσάγουν, δεν μας έδωσαν καμία εξήγηση. Μας οδηγούν τώρα στο τμήμα με αστυνομικά βαν, ανά τριάδες και τετράδες αφού αρχικά ήθελαν να μας στριμώξουν σε περιπολικά», καταγγέλλει στην Εφ.Συν. η Κατερίνα Γιαννιούλα, μία από τις προσαχθείσες μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών του Δημοσίου Τομέα.

Η ΕΛ.ΑΣ. επιβεβαιώσε τις προσαγωγές αλλά δεν έκανε γνωστή την αιτία.

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 4 το απόγευμα, ώρα για την οποία είχε απευθύνει κάλεσμα το «Μωβ», ενώ για τις 5 καλούσε στη συμβολική διαμαρτυρία η Συνέλευση 8 Μάρτη και άλλες οργανώσεις. 8-9 μέλη της Συνέλευσης 8 Μάρτη άνοιξαν πανό και τις προσήγαγαν. Λίγο μετά έξω από το Public πήγαν και μέλη της Κίνησης Απελάστε τον Ρατσισμό και της Sabbat, που βλέποντας τις προσαγωγές πέταξαν τρικάκια και προσήγαγαν και αυτούς.

Γύρω στις 8 το βράδυ έγινε γνωστό πως άλλοι πέντε προσαχθέντες με τρικάκια θα μεταφερθούν στο ΑΤ Ακροπόλεως για να γίνει εκεί η διαδικασία, καθώς το σημείο στο οποίο προσήχθησαν εμπίπτει στην δικαιοδοσία του συγκεκριμένου αστυνομικού τμήματος και όχι του Συντάγματος.

πηγή: efsyn.gr




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!