Οι χριστιανικές εκκλησίες ζήτησαν να λάβουν μέρος σε μια δικαστική υπόθεση που θα μπορούσε να καταργήσει τον νόμο που απαγορεύει την ομοφυλοφιλία σε αυτό το νησί της Καραϊβικής.

Ο νόμος τιμωρεί την ομοφυλοφιλία με φυλάκιση έως και 10 ετών. Εν τω μεταξύ, οι άνδρες που κρίνονται ένοχοι για πρωκτικό σεξ πρέπει να σε εισάγονται σε ψυχιατρική κλινική.

Ήταν τον Ιούνιο του 2019, όταν ένας γκέι άνδρας στη Δομινίκα, γνωστός ως DG, αποφάσισε να προσβάλει τον νόμο πηγαίνοντας στα δικαστήρια.

Αυτή η υπόθεση βρίσκεται τώρα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου της Κοινοπολιτείας της Δομινίκα, αλλά η υπόθεση καθυστερεί αφού η δικαστής Birnie Stephenson απαλλάχθηκε από αυτήν.

Η ίδια συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να συνεχίσει να είναι αμερόληπτη επειδή αποτελεί μέλος της Ευαγγελικής εκκλησίας, έχοντας φιλικές σχέσεις με τον πάστορα της εκκλησίας. Παρέπεμψε έτσι την υπόθεση στον υπουργό Δικαιοσύνης για να διορίσει άλλον δικαστή.

Το πρόβλημα προέκυψε όταν η Καθολική και η Ευαγγελική εκκλησία του νησιού ζήτησαν να λάβουν μέρος στην υπόθεση ως «ενδιαφερόμενα μέρη».

Ο κύριος κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο Γενικός Εισαγγελέας της Δομινίκα, ο οποίος εκπροσωπεί την κυβέρνηση.

Οι εκκλησίες υποστηρίζουν ότι ο ομοφοβικός αυτός νόμος υπερασπίζεται τις αξίες τους.