Η Νεβάδα έγινε η πρώτη Πολιτεία των Η.Π.Α. που προστατεύει το γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών μέσου του Συντάγματός της.

Στις εκλογές της Τρίτης, οι ψηφοφόροι κατάργησαν μια τροπολογία του 2002, που είχε ορίσει τον γάμο μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

“Ο γάμος θα οριζόταν μεταξύ ζευγαριών, ανεξάρτητα από το φύλο, αν και οι θρησκευτικές οργανώσεις και οι κληρικοί θα είχαν το δικαίωμα να αρνηθούν την επίσημη εκδήλωση γάμου”, αναφέρεται στην Ερώτηση 2.

Οι New York Times σημειώνουν ότι το 61,2% (691.661 ψηφοφόροι) υποστήριξε αυτόν τον νέο ορισμό του γάμου, έναντι του 38,8% (438.318 ψηφοφόροι), με το 75% των ψήφων που έχει καταγραφεί.

Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του 2015, Obergefell εναντίον Hodges, έφερε την ισότητα των γάμων σε κάθε πολιτεία των Η.Π.Α. – αν και το μέλλον της είναι αμφίβολο μετά το σχηματισμό συντηρητικής πλειοψηφίας 6-3 με την ορκωμοσία της Amy Coney Barrett.

Δεδομένου ότι η πλειονότητα των Πολιτειών εξακολουθεί να απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η κίνηση της Νεβάδα θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο προληπτικό μέτρο για την προστασία του εκ μέρους των ψηφοφόρων. Προηγουμένως, ο κρατικός νομοθέτης ψήφισε δύο φορές για να συμπεριλάβει το μέτρο αυτό στην ψηφοφορία.

Η υποστήριξη για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ στις Η.Π.Α. Μια νέα δημοσκόπηση του Gallup έδειξε ότι το 67% των Αμερικανών είναι υπέρ αυτής.