Καλούν την κυβέρνηση της Αλβανίας να ψηφίσει τον γκέι γάμο

29/10/2020
από

Οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές στην Αλβανία καλούν την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να παντρευτούν και να παιδοθετήσουν.

Το αίτημα έρχετα από τον οργανισμό The Pink Embassy, μετά από χρόνια ανεκπλήρωτων υποσχέσεων για την ισότητα του γάμου στη χώρα.

Αυτή την περίοδο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας διεξάγει δημόσιες διαβουλεύσεις για δύο νόμους σχετικά με την οικογένεια και την παιδοθεσία. Αυτό ώθησε τον οργανισμό να ανανεώσει το αίτημά του.

Ωστόσο, μπορεί να είναι μια σκληρή μάχη. Μια δημοσκόπηση του 2015 έδειξε ότι το 58% των Αλβανών δεν θα ψήφισε ένα πολιτικό κόμμα που υποστηρίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+.

Μια σύντομη ιστορία

Ήταν τον Ιούλιο του 2009, όταν ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, Σαλί Μπερίσα, ανακοίνωσε ότι υποστήριζε την αναγνώριση των γκέι γάμων, προκαλώντας έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις. Ωστόσο, ένας νόμος κατά των διακρίσεων που πέρασε τον επόμενο Φεβρουάριο δεν αφορούσε στον γάμο ή στο σύμφωνο συμβίωσης.

Μετά από αυτό, ο επίσημος Διαμεσολαβητής της Αλβανίας, Igli Totozani, ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2013, ότι θα συντάξει ένα νομοσχέδιο για το κοινοβούλιο που θα επιτρέπει τον γάμο στα ομόφυλα ζευγάρια. Έκτοτε η διαδικασία έχει σταματήσει.

Εν τω μεταξύ, η Αλβανία έχει μείνει πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε σχέση με τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα.

Η προκατάληψη και το μίσος είναι τόσο υψηλά που το 2013, ο Πρωθυπουργός έπρεπε να καταδικάσει τον υφυπουργό Άμυνας Εκρέμ Σπαχίου, ο οποίος είπε ότι “οι ομοφυλόφιλοι πρέπει να ξυλοκοπηθούν με ραβδί”.

Τώρα το “The Pink Embassy” λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαλείψει τις «ανοιχτές διακρίσεις εις βάρος ΛΟΑΤΙ ατόμων». Σημειώνει, επίσης, ότι η Αλβανία εξακολουθεί να διατηρεί βαθιές «κοινωνικές προκαταλήψεις για τον γάμο».




Δες και αυτό!