Ανεστάλη (ευτυχώς) η απόφαση απέλασης τρανς γυναίκας από το Μαρόκο

14/10/2020
φωτογραφία αρχείου

Ένα αισιόδοξο πρώτο βήμα για την έκβαση της υπόθεσης της Λίζας, της μαροκινής τρανς γυναίκας που υποστηρίζει νομικά το Κέντρο Διοτίμα* και απειλούταν με απέλαση στη χώρα καταγωγής της.

Πριν λίγες ημέρες ανεστάλη η απόφαση απέλασης, καθώς το δικαστήριο δέχθηκε ότι αν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της «κινδυνεύει να συλληφθεί, να φυλακιστεί και να υποστεί απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση» επειδή είναι τρανς γυναίκα σε διαδικασία φυλομετάβασης.

Η L.Ε.F. εγκατέλειψε τη χώρα της εξαιτίας ακριβώς της καταπίεσης που βίωνε ως προς την ταυτότητα φύλου της και του σεξουαλικού της προσανατολισμού. Μάλιστα, οι γονείς της την είχαν υποχρεώσει σε εξαναγκαστικό γάμο.

Φθάνοντας στην Ελλάδα, το 2016 κατέθεσε αίτημα για χορήγηση καθεστώτος διεθνούς προστασίας, λόγω των διώξεων που θα αντιμετώπιζε σε περίπτωση επιστροφής της στο Μαρόκο, λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου της. Στο αίτημα ανέφερε ότι είναι ομοφυλόφιλη, ότι νιώθει δυσφορία φύλου και αναγκαζόταν να καταπιέζεται λόγω της μεταχείρισης που επιφυλάσσουν στη χώρα καταγωγής της στα τρανς άτομα.

Παρόλα αυτά, το αίτημα κρίθηκε αβάσιμο, ενώ ένα χρόνο αργότερα απορρίφθηκε και η προσφυγή της, καθώς η Επιτροπή θεώρησε αναξιόπιστους τους ισχυρισμούς της «ότι έχει ομοφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό και διατηρούσε ομοφυλοφιλική σχέση και τα σχετιζόμενα με αυτό γεγονότα των απειλών και της φυγής του προσφεύγοντος», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η απόφαση.

Αυτό σήμαινε ότι η ίδια θα οδηγούνταν σε απέλαση. Ευτυχώς όμως η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου την απέτρεψε.

Σύμφωνα με το Κέντρο Διοτίμα, η εξέλιξη αυτή αποτελεί “μια σημαντική πρώτη νίκη για τα δικαιώματα των προσφυγισσών και ένα καλό νέο για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα”, ενώ σημείωσε πως “είναι αξιοσημείωτο ότι η απόφαση αναφέρεται όχι μόνο στο βιολογικό αλλά και το κοινωνικό φύλο της Λίζας αποδεχόμενη το δικαίωμά της στον αυτοπροσδιορισμό”.

* Το Κέντρο Διοτίμα παρέχει νομική βοήθεια και ψυχοκοινωνική στήριξη σε προσφύγισσες με τη χρηματοδότηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!