Δικαστήριο έκρινε ότι υπηρεσία μπορεί να κάνει διακρίσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+

14/10/2020
από
δικαστήριο

Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε ότι μία υπηρεσία τεκνοθεσίας μπορεί να κάνει διακρίσεις σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, ενώ η υπηρεσία αναφέρει ότι οι χριστιανικές θρησκευτικές πεποιθήσεις της της δίνουν το δικαίωμα και την ελευθερία να το κάνει.

Μια πρόσφατη απόφαση ενός περιφερειακού δικαστηρίου απορρίπτει αναφορά συμμόρφωσης και επιτρέπει σε μία υπηρεσία τεκνοθεσίας της Νέας Υόρκης να κάνει διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η μη κερδοσκοπική υπηρεσία «New Hope Family Services of Syracuse» της Νέας Υόρκης, είχε λάβει μία καταγγελία, ώστε να σταματήσει την πολιτική διάκρισης σε γκέι ή άγαμα ζευγάρια το 2018. Αντί να συμμορφωθεί, η «New Hope» έσυρε το Office of Children and Family Services (OCFS) στο δικαστήριο, διεκδικώντας θρησκευτικές διακρίσεις και καταγγέλοντας παραβίαση των δικαιωμάτων της 1ης & 14ης Τροποποίησης.

Το δικαστήριο απέρριψε αρχικά την αγωγή τους, αλλά η έφεση οδήγησε στην ακύρωση της απόφασης. Μόλις βρήκε νομική βοήθεια από την αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα μίσους «Alliance for Defending Freedom» (ADF), η «New Hope» κέρδισε την υπόθεση στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ και τη δικαστίνα Mae D’Agostino.

Την περασμένη εβδομάδα, δόθηκε εντολή στη «New Hope» να κλείσει, ενώ η υπόθεση βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη.

Στην απόφασή της, η D’Agostino έγραψε ότι το OCFS φαίνεται ότι “επιδεικνύει εχθρότητα έναντι συγκεκριμένων θρησκευτικών πεποιθήσεων” με μία ερμηνεία του νόμου κατά των διακρίσεων.

Η «New Hope» χρησιμοποίησε μια πολιτική «απαγόρευσης και παραπομπής» , που σημαίνει ότι θα απομακρύνει ομόφυλα ζευγάρια ή άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που επιθυμούν να ξεκινήσουν μια οικογένεια. Εάν ανακαλύψουν ότι μια οικογένεια κατά τη διαδικασία τεκνοθεσίας είναι ΛΟΑΤΚΙ+ ή άγαμη, θα ξαναψάξουν για άλλη οικογένεια για το παιδί. Και στα δύο σενάρια, λένε ότι επιλέγουν να «παραπέμψουν» οικογένειες σε άλλες υπηρεσίες αντί να τους αρνούνται την τεκνοθεσία.

Σύμφωνα με τον ορισμό του OCFS, μια τέτοια πολιτική παραβίασε τον Νόμο για τις Οικιακές Σχέσεις της Νέας Υόρκης, τον κρατικό νόμο που θεσπίστηκε το 2013, που απαγορεύει τις διακρίσεις στις υπηρεσίες τεκνοθεσίας με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την οικογενειακή κατάσταση.

«Παρόλο που όλα τα αποδεικτικά στοιχεία που συζητήθηκαν συγκλίνουν υπέρ του ότι υπάρχει μία εχθρότητα, όταν εξετάζονται ξεχωριστά», σημειώνει η D’Agostino, πιστεύει ότι «το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων δείχνει ότι… το OCFS δεν ήταν ουδέτερο» κατά την επιβολή του σχετικού νόμου .

Το 2018, το OCFS έδωσε, επίσης, οδηγίες στην «Catholic Charities of Buffalo» να σταματήσει να απομακρύνει τα ομόφυλα ζευγάρια, τα ΛΟΑΤΚ άτομα, ή τα άγαμα ζευγάρια. Αντί να «συμμορφωθεί με την κρατική νομοθεσία» , η «Catholic Charities» επιλέγει να «συμμορφωθεί με τη διδασκαλία της Καθολικής Εκκλησίας» δήλωσε το OCFS και αμέσως το γραφείο τεκνοθεσίας έκλισε.

Από το 2006, η «Catholic Charities» προτίμησε να κλείσει υπηρεσίες τεκνοθεσίας και σε άλλες περιοχές, όπως στη Βοστώνη και στο Ιλινόις, αντί να συμμορφωθεί με τον νόμο κατά των διακρίσεων.

Ωστόσο, μια χριστιανική υπηρεσία τεκνοθεσίας στο Μίσιγκαν κέρδισε υπόθεση πέρυσι εναντίον του κράτους για να αποτρέψει το κλείσιμο. Ο δικαστής σε αυτήν την περίπτωση ανέφερε επίσης τις «ειλικρινά θρησκευτικές πεποιθήσεις» του οργανισμού, επιτρέποντας στο μη κερδοσκοπικό έργο να συνεχίσει να λειτουργεί, αντί να κλείσει σύμφωνα με τον πρόσφατο κρατικό νόμο.

«Ευτυχώς, αυτή η απόφαση σημαίνει ότι η «New Hope» μπορεί να συνεχίσει να προσφέρει την εξαιρετική υποστήριξη που έχει προσφέρει εδώ και δεκαετίες» , ανέφερε σε δήλωσή του ο Ανώτερος Σύμβουλος της ADF, Roger Brooks.

«Κάθε παιδί αξίζει ένα σπίτι με μια στοργική μητέρα και πατέρα, που να είναι αφοσιωμένοι ο ένας στον άλλον» , δήλωσε η διευθύντρια της “New Hope” , Kathy Jerman μετά την απόφαση.




Δες και αυτό!