Τρία «διάσημα» coming out που έγιναν φέτος στην Ελλάδα

11/10/2020

Κάθε χρόνο με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Coming Out δημοσιεύουμε μια λίστα με όλα τα επώνυμα εκείνα τα άτομα που αποφάσιζαν να βγουν από την ντουλάπα, μιλώντας ανοιχτά για τον εαυτό τους. Στη λίστα αυτή σπάνια (εώς καθόλου) συναντούσαμε άτομα από την Ελλάδα.

Φέτος έχουμε την -πρωτόγνωρη- χαρά να θυμηθούμε τρία δυναμικά coming out που έγιναν στην Ελλάδα.

Γιώργος Kαπουτζίδης – «Δε ζω στην ντουλάπα»

Ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο όταν σε μια συνέντευξη με το περιοδικό μας, ο Γιώργος Καπουτζίδης μίλησε για πρώτη φορά για τη σεξουαλικότητά του. Συγκεκριμένα στην ερώτηση για το αν η δήλωση του “ότι είναι διαφορετικός”, αποτελεί coming out, είχε απαντήσει χαρακτηριστικά. «Δεν χρειαζόταν να πω αυτό το πράγμα για να το θεωρήσετε ως το coming out μου. Νομίζω ότι είμαι πολύ ξεκάθαρος… Δε ζω μέσα στην ντουλάπα, δε ζω κρυφά. Ζω φανερά, κυκλοφορώ και δεν φοβάμαι να μιλήσω μέσα από τα έργα μου και τις δηλώσεις μου. Όλοι μαζί είμαστε, δεν κρύβομαι. Νομίζω ότι το καταλαβαίνετε και αυτό μετρά περισσότερο».

Λίγους μήνες αργότερα και σε συνέντευξή του σε εκπομπή της ΕΡΤ, ο ίδιος αποφάσισε να μιλήσει περισσότερο γι΄αυτό.

«Όσο για την ομοφυλοφιλία, θέλω να πω στα ομοφυλόφιλα παιδιά που μας ακούνε επειδή ζούμε σε πολύ περίεργες εποχές και γίνονται τρομακτικά πράγματα στον δημόσιο λόγο αυτή τη στιγμή, επειδή θα ακούσουν πάρα πολλά πράγματα για το αν είναι αφύσικα, να μην ακούσετε τίποτα. Θέλω να ξέρετε ότι η δικιά μου ομοφυλοφιλία δεν με εμπόδισε ποτέ από το να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα. Φυσικά και με οδήγησε στο να είμαι λίγο πιο κλειστός και φοβισμένος στην εφηβεία μου. Δεν σκέφτηκα ποτέ ότι δεν θα καταφέρω αυτά που ήθελα. Επίσης είχα τη χαρά, την τιμή να έχω γονείς δύο ανθρώπους υπέροχους που μπορεί να μην τους ήταν το πιο εύκολο πράγμα αλλά η αγάπη για το παιδί τους ήταν ψηλά και το τι θα πει ο κόσμος εδώ κάτω», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Καπουτζίδης.

Σταμάτης Κραουνάκης – «Είμαι panerotic»

To καλοκαίρι που μας πέρασε ο Σταμάτης Κραουνάκης συναντήθηκε με το ΑΝΤΙVIRUS μιλώντας ανοιχτά για τη σεξουαλική του ταυτότητα. Συγκεκριμένα, είχε δηλώσει: «Είμαι μέλος αυτής της ΛΟΑΤ+ κοινότητας. Ταυτόχρονα, είμαι όμως και κομμάτι της υπόλοιπης κοινωνίας. Η ταυτότητα του κάθε ανθρώπου και η επιλογή του ατόμου που θα έχει αγκαλιά ή θα πιάνει το χέρι του – είτε κρυφά είτε φανερά -, επειδή έχω αξιωθεί στη ζωή να προχωρήσουν τέτοιες σχέσεις μου για πολλά χρόνια, είναι κάτι που δεν πρέπει να έχει σημασία. Υπάρχει πάντως μια ειλικρινής σχέση με τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα και επειδή έχω ανοιχτό λόγο, δέχομαι συχνά ομοφοβικά σχόλια από τα φασιστάκια… Θα μπορούσα να πω είναι ότι είμαι “panerotic”. Μπορώ να ερωτευτώ και έναν άνθρωπο 90 ετών και να του αφιερωθώ είτε είναι γυναίκα είτε άνδρας. Να μην κοιτάξω πουθενά αλλού. Γι΄αυτό και είμαι λιγάκι επιφυλακτικός στο να δώσω για τον εαυτό μου μια εικόνα που θα είναι “μερική”. Δεν είναι η συνολική. Εγώ θέλω να μπορώ να σε πάρω μια αγκαλίτσα, να φάμε μια γρανίτα, να πούμε τα εσώψυχα, να πέσουμε κάτω από τα γέλια. Κι άμα μας ευλογήσει κι ο άγγελός μας να ανταλλάξουμε κι άλλα, να τα ανταλλάξουμε. Και τώρα πια μιλάω με το θάρρος της ηλικίας μου, είμαι 65 ετών και είναι άλλα τα ζητούμενά μου. Και για να είμαι πιο σαφής, χέστηκα, δεν έχω κανένα ζητούμενο.»

Θανάσης Αλευράς – «Ανήκω στη ΛΟΑΤ+ κοινότητα»

Πέρα από τον Καπουτζίδη και τον Κραουνάκη, ακόμα ένας επώνυμος Έλληνας μας μίλησε για τις σχέσεις του με τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα, ξεκαθαρίζοντας πως αποτελεί κομμάτι του. Μιλάμε για τον ηθοποιό Θανάση Αλευρά, που δήλωσε ότι: «Φυσικά και στηρίζω τη ΛΟΑΤ+ κοινότητα. Αφού ανήκω κι εγώ σ΄αυτή. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Όπως και το ότι πάντα θα υπερασπίζομαι και τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων. Είμαι μέλος της ΛΟΑΤ+ κοινότητας και θα βρίσκομαι πάντα εκεί για να προσπαθώ για κάτι καλύτερο.»

Χαρούμενη Ημέρα Coming Out !!!

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!