Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Ζακ, η Άννα Βίσση και η Μπέττυ Βακαλίδου, με τη φωνή της η μία και με τη φυσική της παρουσία η άλλη, υπηρέτησαν ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Ζακ, σε μουσική Γιώργου Καλογερόπουλου και στίχους Λίνας Δημοπούλου.

Mε μια ανάρτηση που έκανε στο instagram, η διάσημη τραγουδίστρια δήλωσε πως: “Ερμήνευσα ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Ζακ Κωστόπουλο, τον νεαρό ακτιβιστή και καλλιτέχνη που γράφτηκε από την Λίνα Δημοπούλου και τον Γιώργο Καλογερόπουλο. Η συγκίνηση που μου προκάλεσε το τραγούδι σε σχέση με το αποτρόπαιο τέλος του Ζακ ήταν για μένα ο καταλυτικός λόγος να το κάνω”. 

Τον Απρίλιο του 2018 ο σκηνοθέτης Γιώργος Καλογερόπουλος είχε την ευκαιρία να σκηνοθετήσει την Zackie Oh, στην παράσταση του με τίτλο «ΚΤΕΛ για Κρέστενα» .

“Ήταν τότε που εγώ δούλευα DJ στη «Μυροβόλο» , δήλωσε στο koutipandoras.gr, “λίγα μέτρα δίπλα απ’ το θέατρο, κι ένα βράδυ πέρασε ο Ζακ. Κάθισε σε ένα σκαμπό μπροστά από τα decks κι ήταν αμίλητος. «Να κεράσω κάτι;» τον είχα ρωτήσει, μια και φίλος του δεν ήμουν σε καμία περίπτωση, τον γνώριζα όμως από τα social media και εκτιμούσα τη γραφή του. «Έτσι πέρασα, για ένα γεια» μου απάντησε κι έφυγε μετά από κάνα μισάωρο. Δεν τον ξανάδα από τότε…”

Η Εύη Τσακλάνου, συνεργάτιδα του Καλογερόπουλου και χορογράφος εκείνης της παράστασης, θυμάται σήμερα «ένα στραβοπάτημα στα ψηλοτάκουνα που έσωσε με μαεστρία καθώς στήναμε μια χορευτική κίνηση, την ένταση και εκφραστικότητα που είχε στα χέρια, το πάθος στο βλέμμα. Κι ύστερα όταν τα φώτα της σκηνής έσβηναν να μένει έντονα η ανάμνηση του σχεδόν παιδικού και γεμάτου ειλικρίνεια, χαμόγελου του» .

Ένα βίντεο που συν-σκηνοθέτησαν ο Γιώργος Καλογερόπουλος και ο Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης για το τραγούδι με τίτλο «Τρομαγμένο μου» που θα ερμήνευε η Άννα Βίσση. Τη μουσική την υπογράφει, επίσης, ο Καλογερόπουλος, ο οποίος τυγχάνει και συνθέτης-τραγουδοποιός, ενώ τους στίχους η Λίνα Δημοπούλου, η οποία δήλωσε για τη συμμετοχή της:

«Ο Ζακ είμαι κι εγώ. Είμαι κι εγώ «ένας άνθρωπος που τον μποδίζουν να βαδίσει» γιατί μπορεί να έχω αντίθετη άποψη, γιατί ο φασισμός κι ο ρατσισμός υπερβαίνουν τα όρια της ανθρώπινης ανοχής μου, για την αλληλεγγύη μου στις μειονότητες και τους κατατρεγμένους, γιατί σιχαίνομαι τα καουμποϊλίκια στους αδύναμους, γιατί απεχθάνομαι τη σιωπή του παρόντα/απόντα θεατή του κανιβαλικού τσίρκου που καταντήσαμε, γιατί μπορεί κι εγώ να βρεθώ μια στιγμή κάτω απ’ τα παπούτσια του μίσους κάποιου,  ίσως γιατί είμαι απλώς… γυναίκα. Όταν ο Γιώργος Καλογερόπουλος μου έστειλε την εξαιρετική μελωδία του, ζητώντας μου ν’ αφήσω την ψυχή μου να μιλήσει γι’ αυτή την αποτρόπαιη δολοφονία, ήμουν γεμάτη οργή και πόνο. Δηλαδή ήμουν έτοιμη» .

Ο σκηνοθέτης Αντώνης Morgan Κωνσταντουδάκης, που κλήθηκε από τον Καλογερόπουλο να σκηνοθετήσουν από κοινού το βίντεο της Βίσση, αποδέχτηκε απ’ την πρώτη στιγμή την πρόταση με απόλυτη αίσθηση χαράς και τιμής. «Η δολοφονία του Ζακ με έχει στιγματίσει ως άνθρωπο και ως καλλιτέχνη. Στις 21 Σεπτεμβρίου που έγινε η στυγνή δολοφονία του, έχω τα γενέθλιά μου» δηλώνει στο koutipandoras.gr.

Και συνεχίζει: «Ακόμα δεν μπορώ να ξεπεράσω το γεγονός ότι στη σύγχρονη Ελλάδα, ένας άνθρωπος, ένας συμπολίτης μας, μπορεί να χάσει τη ζωή του, από βίαια χτυπήματα πολιτών και αστυνομικών, μέρα μεσημέρι, στο πιο κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας και μπροστά στα μάτια τόσων άλλων ανθρώπων, που απλώς έστεκαν σιωπηλοί μπροστά στο έγκλημα. Δεν είχα την τύχη, δυστυχώς, να γνωρίσω τον Ζακ, έμαθα όμως από τον Γιώργο Καλογερόπουλο και την Εύη Τσακλάνου, που συνεργάζονταν μαζί του στο θέατρο και στην τέχνη, ότι ήταν ένα παιδί υπέροχο.

Η τέχνη έχει υποχρέωση να επεμβαίνει σε κάθε κοινωνική αδικία, απέναντι στον ρατσισμό, στον σεξισμό, στην τυφλή βία. Το τραγούδι ”Τρομαγμένο μου” που ερμηνεύει η υπέροχη Άννα Βίσση, αγκαλιάστηκε από μία εξαιρετική ομάδα καλλιτεχνών, που αφιλοκερδώς δώσαμε όλη μας την αγάπη και την ψυχή μας για να γίνει ένας φόρος τιμής στο υπέροχο παιδί, τον Ζακ» .

Διαβάστε περισσότερα στο koutipandoras.gr

Δύο χρόνια χωρίς τον Ζακ: Εικόνες από τη μεγάλη πορεία στην Αθήνα