Γκέι Πολωνός πολιτικός κάνει λόγο για απάνθρωπη μεταχείριση των ΛΟΑΤ

17/09/2020
από
Robert Biedron, Πολωνία, Ιούνιος 17 (Photo by Omar Marques/Getty Images)

Η σταυροφορία μίσους της Πολωνίας εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων συγκρίνεται με την απάνθρωπη μεταχείριση των Εβραίων πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ένας γκέι Πολωνός πολιτικός και ευρωβουλευτής συνέκρινε τη μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Πολωνία, με τον απάνθρωπο τρόπο, που οι Εβραίοι υπέφεραν πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Robert Biedron είναι ο πρώτος ανοιχτά γκέι πολιτικός και ΛΟΑΤ ακτιβιστής του συνασπισμού κεντροαριστερών κομμάτων της Πολωνίας που κατέβηκε για πρόεδρος στις εκλογές.

Δυστυχώς, οι εκλογές του 2020, είδαν τον αντι-ΛΟΑΤΚΙ+ δεξιό πρόεδρο Andrzej Duda να παραμένει στην εξουσία, κάνοντας την ομοφοβία έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της εκστρατείας του.

Σε έναν «οικογενειακό χάρτη» που δημοσιεύθηκε πριν από τις εκλογές, ο Duda δεσμεύθηκε να «απαγορεύσει τη διάδοση αυτής της ιδεολογίας» σε δημόσιους θεσμούς και «να υπερασπιστεί τον θεσμό του γάμου» όπως ορίζεται ως «σχέση μεταξύ μιας γυναίκας και ενός άνδρα» .

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, ο Duda πρότεινε ακόμη και μια τροποποίηση του συντάγματος της Πολωνίας που θα απαγόρευε στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν.

Ο Biedron, μιλώντας πριν από μια συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με πιθανή δράση κατά της Πολωνίας, λόγω της μεταχείρισης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, δήλωσε στο Reuters:

«Ο πρόεδρος της δημοκρατίας μιλά για τα ΛΟΑΤΚΙ+  άτομα σα να μην είναι άνθρωποι και τα αποκαλεί «όχι ανθρώπους» . Θυμάμαι από τα σχολικά βιβλία ότι οι Εβραίοι [πριν από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο] χαρακτηρίζονταν ως «όχι άνθρωποι» και εμένα αυτά μου θυμίζουν εκείνες τις εποχές» .

Σχεδόν 100 πολωνικές δημοτικές ή τοπικές κυβερνήσεις έχουν ανακηρυχθεί ζώνες «απαλλαγμένες από ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία» , καλύπτοντας σχεδόν το ένα τρίτο της χώρας, και πέρυσι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα, που καταδίκασε έντονα τις «ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+» .

Ο Biedron επέμεινε ότι η πολωνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τιμωρία επειδή «δε σέβεται το κράτος δικαίου» της ΕΕ.

Είπε: «Γιατί ποια είναι η ευρωπαϊκή κοινότητα; Πρόκειται για τον σεβασμό της ισότητας, της ελευθερίας και του σεβασμού των μειονοτήτων» .

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του εκστρατείας, ο Biedron υπέστη αδυσώπητη κακοποίηση και πρόσθεσε:

«Για να είμαι ειλικρινής, περίμενα [ομοφοβία].

«Αλλά ήμουν ακτιβιστής για πολλά χρόνια, αγωνιζόμουν για ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, όταν ήταν πραγματικά ταμπού. Επομένως, το να είσαι υποψήφιος και να έχεις την υποστήριξη τόσων ανθρώπων είναι ένα σημάδι προόδου.”

Ωστόσο, είπε: “Αυτή η κυβέρνηση δε θα αλλάξει τις [πολιτικές κατά των ΛΟΑΤΚΙ+] τα επόμενα χρόνια. Βλέπουν ότι λειτουργεί. Κερδίζουν τις εκλογές, επειδή είναι ομοφοβικοί και τρανσφοβικοί και είμαστε ο τέλειος αποδιοπομπαίος τράγος.” 

https://avmag.gr/127400/loatki-atoma-apo-tin-polonia-ekpempoyn-sos-quot-zitoyme-tin-ypostirixi-sas-quot/

 




Δες και αυτό!