Τα αριστερά κόμματα της Πολωνίας επέλεξαν τον Robert Biedron, έναν ανοιχτά γκέι πολιτικό, ως υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στη διατήρηση της δημοκρατίας σε μια χώρα με ισχυρά συντηρητικά αντανακλαστικά.

Οι ηγέτες της αριστερής συμμαχίας Lewica δήλωσαν ότι επέλεξαν τον Biedron λόγω της υποστήριξής του στα δικαιώματα των γυναικών, στο κράτος δικαίου και στον διαχωρισμό της εκκλησίας και του κράτους. Θέματα τα οποία υπονομεύθηκαν τόσο από το κόμμα που βρίσκεται τώρα στην εξουσία όσο και τη δικαιοσύνη.

Ο Biedron έχει “ξεκάθαρες απόψεις για το κοσμικό κράτος, για τις κοινωνικές υποθέσεις, για την ΕΕ, για θέματα ελευθερίας, συμπεριλαμβανομένων των γυναικείων θεμάτων”, δήλωσε ο Wlodzimierz Czarzasty, αρχηγός της Δημοκρατικής Αριστερής Συμμαχίας (SLD).

Ο 44χρονος Biedron, θα αντιμετωπίσει τον ακροδεξιό πρόεδρο Andrzej Duda, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνών κόμμα (PiS), γνωστό για την ομοφοβική του ρητορική.

Διαβάστε επίσης 

Η Ευρώπη αδειάζει την Πολωνία για την ομοφοβία της

Θα αντιμετωπίσει επίσης τη φιλελεύθερη υποψήφια Malgorzata Kidawa-Blonska, υποστηριζόμενη από την Civic Platform (PO), το κεντρικό κόμμα της αντιπολίτευσης.

Ο Biedron είναι ο ηγέτης του Wiosna, ενός από τα τρία κόμματα της αριστερής συμμαχίας που εισήλθαν στο πολωνικό κοινοβούλιο στις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου, κερδίζοντας 49 από τις 460 έδρες, μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Biedron έχει υπάρξει βουλευτής αλλά και δήμαρχος της βόρειας πόλης Slupsk. Έχει παλέψει για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ στη χώρα και συγκεκριμένα για την αναγνώριση των ομόφυλων σχέσεων.

Η Πολωνία παραμένει αυστηρά καθολική και οι συντηρητικοί κύκλοι αγωνίζονται κατά της διαφορετικότητας και γενικά του οτιδήποτε θεωρούν ότι απειλεί τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.

Τον Μάιο, μια γυναίκα έφτιαξε αφίσες της Παναγίας με rainbow φωτοστέφανο και οδηγήθηκε στη φυλακή.

Τον Ιούλιο η δικαιοσύνη έπρεπε να επέμβει για να σταματήσει η διανομή ομοφοβικών αυτοκόλλητων “this is an LGBT-free zone”, από το περιοδικό Gazeta Polska.

Τα αυτοκόλλητα αυτά ταυτίζονταν με την πολιτική του PiS που υποστηρίζει τις “free of LGBT” ιδεολογίες.

Επίσης, τον περασμένο μήνα, οι ακροδεξιοί κατέστρεψαν βίαια την πρώτη παρέλαση υπερηφάνειας στην ανατολική πόλη Bialystok.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!