Ποιος είναι ο Jacob Blake που πυροβόλησαν αστυνομικοί στις Η.Π.Α.;

27/08/2020
από
Jacob Blake
Ο Jacob Blake με τα παιδιά του

Λίγες ώρες μετά τον πυροβολισμό του Jacob Blake την Κυριακή, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, κοίταζε τη μητέρα του στα μάτια κλαίγοντας, και της έλεγε ότι λυπάται.

«Δε θέλω να επιβαρύνω κανέναν. Θέλω τα μωρά μου. Κάλεσε το αφεντικό μου»

Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Jacob Blake, προς τη μητέρα του, Julia Jackson, σύμφωνα με το CNN. Εκείνη, παρηγόρησε τον γιο της και μετά του άλλαξε την κουβέντα. Αυτό είναι ακριβώς το είδος του ανθρώπου, που λέει η οικογένεια του Blake, ότι είναι. Είναι πατέρας, γιος, θείος και αδελφός, που επικεντρώνεται στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Julia Jackson, Jacob Blake
Julia Jackson

“Τα παιδιά του είναι όλος του ο κόσμος. Κι όχι μόνο αυτό. Η οικογένειά του είναι ο κόσμος του” , είπε η αδελφή του Zietha Blake:

«Είναι αναστατωμένος, γιατί είμαστε πληγωμένοι εμείς. Επειδή είμαστε εμείς αναστατωμένοι. Δεν ενδιαφέρεται καν για τον εαυτό του.» 

Η Jackson είναι μια μητέρα, που πιστεύει στη δύναμη της προσευχής και της συγχώρεσης. Παρά την αγωνία που αισθάνεται, όταν ξέρει ότι ο γιος της πυροβολήθηκε στην πλάτη από έναν αστυνομικό, προσευχήθηκε μαζί με έναν άλλον αστυνομικό στο νοσοκομείο.

Αφού οι διαδηλωτές έκαψαν αυτοκίνητα και κτίρια τη Δευτέρα το βράδυ, η μητέρα του Blake ζήτησε ειρηνικές διαμαρτυρίες, και είπε ότι ο γιος της δε θα ήταν ευχαριστημένος με τη «βία και την καταστροφή» .

Η μαμά Jackson, λέει, ότι η ζημιά στην πόλη από τις ταραχές “δεν αντικατοπτρίζει ούτε τον γιο μου, ούτε την οικογένειά μου.” 

Ζήτησε προσευχή, όχι μόνο για τον γιο της, αλλά και για τη θεραπεία όλης της χώρας.

Blake Jacob
Ο Jacob Blake με τα παιδιά του

Η οικογένεια του Blake έχει κληρονομιά ακτιβιστική

Πριν γίνει ο Blake ο τελευταίος μιας μακράς λίστα θυμάτων πυροβολισμών της αστυνομίας, ο 29χρονος ήταν ένα παιδί, που μεγάλωνε στο Evanston του Ιλινόις, λίγο πιο έξω από το Σικάγο.

Φοίτησε στο Λύκειο και ήταν μέλος αθλητικής ομάδας πάλης. Αργότερα, μετακόμισε στην Kenosha “για ένα νέο ξεκίνημα” , δήλωσε η οικογένειά του στο CNN WLS.

Ο παππούς του, ο πρεσβύτερος Jacob Blake Sr., ηγήθηκε του αγώνα για δίκαιη στέγαση στο Evanston, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και του ’70, καθώς και της εκκλησίας του Ebenezer AME Church. Οργάνωσε πορείες μετά τη δολοφονία του Martin Luther King Jr. που οδήγησε τελικά τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Evanston, να απαγορεύσουν τις φυλετικές διακρίσεις στη στέγαση.

«Εμείς τα μέλη του Ebenezer AME, είμαστε πολύ στεναχωρημένα με  τα νέα για τον Jacob Blake» , δήλωσε με σχετική ανακοίνωση η εκκλησία του ηγήθηκε ο παππούς του Blake, μετά το δυσάρεστο νέο για τον πυροβολισμό του.

“Είναι, επίσης, συνταρακτικό το γεγονός ότι αυτή η ενέργεια ελήφθη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα παιδιά του, που είδαν αυτήν την τρομερή και φρικτή πράξη” .

Για την αδελφή του ο Jacob είναι “φως”

Ανάμεσα σε δάκρυα κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Τρίτη, μια άλλη από τις αδελφές του, η Megan Belcher, αποκάλεσε τον αδελφό της Jacob Blake, φως.

“Δεν κλαίω γιατί είμαι λυπημένη, κλαίω γιατί ξέρω πόσο αναστατωμένος είναι, που η οικογένειά του είναι αναστατωμένη αυτή τη στιγμή” , είπε. “Επειδή η οικογένειά του πονάει. Αγαπάει την οικογένειά του. Όλοι εσείς τον πήρατε από την οικογένειά του, μιας και όλοι σας μείνατε εκεί και αφήσατε αυτό το πράγμα να συμβεί.” 

Η Zietha Blake, η άλλη αδερφή του, διηγήθηκε πόσο κοντά ήταν οι δυο τους μεγαλώνοντας. Σχεδόν κάθε βράδυ, καλούσαν στο τηλέφωνο ο ένας στον άλλο, για να αστειευτούν.

“Έχουμε πολλά δικά μας πράγματα, πολλά που είναι μόνο ανάμεσα μας, γιατί είμαστε έτσι” , είπε και σταύρωσε τα δάχτυλά της για να δείξει πώς.

Οι δικηγόροι αναφέρουν, ότι ο Jacob Blake είναι πια παράλυτος μετά τους πυροβολισμούς


Το βίντεο που δείχνει το περιστατικό

Την Κυριακή το απόγευμα, ο Blake βρισκόταν σε έναν δρόμο με πολυκατοικίες στην Kenosha όταν «ξέσπασε μια διαμάχη μεταξύ δύο γυναικών» , δήλωσε ο Benjamin Crump, δικηγόρος που προσλήφθηκε από την οικογένεια.

Η αστυνομία της Kenosha έφτασε, απαντώντας σε ενδοοικογενειακό περιστατικό, σύμφωνα με επίσημη αναφορά. Ένας μάρτυρας, ο Raysean White ήταν απέναντι και είπε ότι άκουσε τις δύο γυναίκες να διαφωνούν, όταν έφτασε ο Blake. Είπε ότι δεν ξέρει πώς ξεκίνησε τη φιλονικία.

Ο White τράβηξε βίντεο το περιστατικό. Ο Blake έφευγε από το σημείο, προς την πλευρά του οδηγού του αυτοκινήτου του, και άνοιξε την πόρτα. Στο βίντεο φαίνεται ότι η αστυνομία παρακολουθεί στενά τον Blake και τον πυροβολεί επτά φορές στην πλάτη.

Ο Blake δεν είχε όπλο στο αυτοκίνητό του, σημειώνει ο Patrick Salvi Jr, ο δεύτερος δικηγόρος του.

Στο αυτοκίνητο ήταν οι τρεις γιοι του, ηλικίας 3, 5 και 8 ετών, συμπληρώνει ο Crump.

Πώς είναι σήμερα ο Blake;

Ο Blake βρίσκεται σε νοσοκομείο του Milwaukee, όπου παραμείνει στην εντατική. Από το απόγευμα της Τρίτης, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, είπε ο δικηγόρος Crump.

«Θα χρειαστεί ένα θαύμα για τον Jacob Blake Jr. να περπατήσει ξανά» , συμπλήρωσε.

Ο Blake υπέστη πολλαπλούς τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένου ενός πυροβολισμού στο ένα χέρι του. ακόμη έχει υποστεί βλάβη στα νεφρά, στο συκώτι και στον νωτιαίο μυελό του, δήλωσε ο δικηγόρος Salvi Jr.

“Μια σφαίρα τουλάχιστον πέρασε από τον νωτιαίο μυελό του. Έχει τρύπες στο στομάχι του. Έπρεπε να αφαιρεθεί σχεδόν ολόκληρο το παχύ έντερο, και μέρος από το λεπτό” , πρόσθεσε ο Salvi, λέγοντας ότι η οικογένεια θα υποβάλει αγωγή κατά του αστυνομικού τμήματος για τους πυροβολισμούς.

Ο Jacob Blake υπέστη παράλυση από τη μέση και κάτω, επιβεβαίωσε ο πατέρας του στο CNN. Βέβαια, δεν ήταν σίγουρος, αν η κατάσταση αυτή είναι μόνιμη.

«Δόξα τω Θεό, είναι ζωντανός» , είπε στο CNN ο θείος του Blake, Justin Blake.

“Απλώς προσευχόμαστε για μια μεγάλη ανάκαμψη. Να έχει μια εξαιρετική ποιότητα ζωής, και ο πατέρας του, ο αδερφός μου, να μπορεί να τον χαρεί.” 

https://avmag.gr/128239/koryfaies-omades-toy-nba-enantia-ston-systimiko-ratsismo-meta-toys-bucks/




Δες και αυτό!