Ο αδελφός του βομβιστή του Manchester Arena επιτέλους καταδικάστηκε

21/08/2020
από
αδελφός βομβιστή, Ariana Grande, συναυλία
Συνένοχος ο αδερφός του βομβιστή στη συναυλία της Ariana Grande

Ο αδελφός του βομβιστή στη συναυλία της Ariana Grande στο Manchester Arena το 2017, Hashem Abedi, καταδικάστηκε.

Την Πέμπτη το απόγευμα (20 Αυγούστου) το δικαστήριο αποφάσισε την ποινή τουλάχιστον 55 ετών για τις δολοφονίες 22 ατόμων.

Ο Abedi, 23 ετών, ο αδελφός του βομβιστή Salman Abedi, ο οποίος πέθανε από αυτοκτονία μετά την έκρηξη αποκαλύφθηκε ότι είχε συνωμοτήσει μαζί του.

Σε μια προηγούμενη δίκη στο Old Bailey του Λονδίνου, γνωστοποιήθηκε ότι δεν ήταν παρών τη στιγμή της έκρηξης. Ωστόσο, τα δακτυλικά αποτυπώματα και το DNA του Hashem βρέθηκαν στις φοιτητικές εστίες, στο βορειοδυτικό τμήμα της πόλης. Εκεί, μαζί με τον αδερφό του, κατασκεύασαν τη βόμβα.

Την Πέμπτη το απόγευμα, λοιπόν, με απόφαση του δικαστής Jeremy Baker φυλακίστηκε ο αδελφός του βομβιστή, Abedi, σε ισόβια κάθειρξη για τις 22 δολοφονίες.

Η δήλωσή του δικαστή ήταν η εξής: “Ο κατηγορούμενος πρέπει να κατανοήσει πλήρως ότι το ελάχιστο που πρέπει να εκτίσει στην ποινή του είναι τα 55 χρόνια. Μπορεί να μην απελευθερωθεί ποτέ.

Ο αδελφός του βομβιστή, κατηγορούμενος και συνένοχος, αρνήθηκε να εισέλθει στο δικαστήριο.

Εκεί βρίσκονταν οι οικογένειες των θυμάτων που εξέφραζαν έντονα την απώλεια και τη θλίψη τους.

Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν τα πάνω-κάτω σε μία δικαστική ακροαματική διαδικασία δύο ημερών.

Κι αυτό γιατί ο Abedi δυσαρέστησε τους δικαστές αρνούμενος να εισέλθει στο δικαστήριο. Την ίδια στιγμή οι θλιμμένοι συγγενείς εξέφραζαν τον τρόπο, με τον οποίο τους επηρέασε η επίθεση. Ο αντίκτυπος της επίθεσης αυτής εξαπλώθηκε σε ολόκληρη τη Βρετανία. Οι γονείς καθώς και τα οικεία πρόσωπα των θυμάτων ξέσπασαν σε δάκρυα, κατά τη διάρκεια της ακρόασης, αναφέρει το Metro.co.uk.

Μετά την έκρηξη στη συναυλία της Ariana Grande στο MAnchester Arena, τα όργανα επιβολής του νόμου πραγματοποίησαν εξονυχιστική έρευνα στο σημείο.

Διαπίστωσαν ότι τα θραύσματα των εκρηκτικών που συγκεντρώθηκαν στον τόπο της έκρηξης, κατασκευάστηκαν με ιδιαίτερη μελέτη και προσοχή.

Τα ίχνη ενός μπλε σακιδίου Karrimor, περικόχλια ασφαλείας και μπουλόνια, φαίνεται να σύνθεσαν την αυτοσχέδια βόμβα. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, οι αδερφοί Abedi προμηθεύτηκαν μαζί τα υλικά.

Οι αρχές ενημερώθηκαν ότι ο Hashem συμμετείχε στην έρευνα, τον πειραματισμό και την κατασκευή των εκρηκτικών πριν επιστρέψει στη Λιβύη ένα μήνα πριν από την επίθεση.

Τι συνέβη στο Manchester Arena εκείνη τη νύχτα;

Ήταν ένα βράδυ το οποίο ξεκίνησε με έναν “καταρράκτη” από ροζ μπαλόνια να πέφτουν από παντού και τελείωσε με τραυματισμένους γονείς να ουρλιάζουν, καθώς έψαχναν τα παιδιά τους στα συσσωρευμένα πλήθη.

Συνένοχος ο αδερφός του βομβιστή στη συναυλία της Ariana Grande
Οι άνθρωποι αποτίουν σεβασμό σε μια τελετή στο κέντρο του Μάντσεστερ για την επίθεση στη συναυλία της Ariana Grande (OLI SCARFF / AFP μέσω Getty Images)

Ο πανικός και το χάος κατέλαβαν τα πλήθη στο Manchester Arena, καθώς η έκρηξη αντήχησε στο κτίριο. Οι φανατικοί οπαδοί της, τότε 23χρονης ποπ σταρ μεταφέρθηκαν σε έξι κοντινά νοσοκομεία, μέσα σε ένα κλίμα, το οποίο οι μάρτυρες περιέγραφαν ως “ταινία τρόμου“.

Περίπου 264 συμμετέχοντα άτομα στη συναυλία τραυματίστηκαν και 22 πέθαναν, μερικά ηλικίας από οκτώ ετών.

Περίπου 670 συμμετέχοντα άτομα στη συναυλία ανέφεραν ότι υπέστησαν ψυχολογικό τραύμα ως συνέπεια της έκθεσής τους σε ένα τέτοιο γεγονός.

Xρόνια μετά τo συμβάν – που θεωρείται από πολλούς ως το πιο θανατηφόρο επεισόδιο τρομοκρατίας στη Βρετανία από τους βομβαρδισμούς της 7/7 του 2005 – η μητέρα του Martyn Hett -ενός γκέι νεαρού που κι εκείνος έχασε τη ζωή του εκείνο το βράδυ στην επίθεση- συνεχίζει να αγωνίζεται αγόγγυστα για την εφαρμογή αυστηρότερων πολιτικών σχετικά με την ασφάλεια του δημόσιου χώρου.

https://avmag.gr/123325/i-ariana-grande-gia-tin-epeteio2-toy-vomvardismoy-sto-mantsester/




Δες και αυτό!