15 μαθήματα ζωής από τη σοφία μεγαλύτερων γκέι ανδρών

17/08/2020
από

Τα πράγματα, μάλλον, είναι κάπως καλύτερα για τα νεαρά κουήρ άτομα σήμερα, σε σύγκριση με το παρελθόν, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι τέλεια. Κάθε άλλο, απέχουμε πολύ ,ακόμη, απ’ το τέλειο.

Οι συμβουλές από εκείνα τα άτομα, που έχουν ταλαιπωρηθεί από τα ίδια πράγματα, μπορεί να βοηθήσουν, ή να δώσουν μια διαφορετική προοπτική.

«Αυτό που θα ευχόμουν να είχα, όταν ήμουν εγώ 20 ετών, ήταν η ευκαιρία να μιλήσω με κάποιον που είχε βιώσει αυτό που βίωνα, όσο έκανα το coming out μου» , αναφέρει ο Jeff Levy, ένας γκέι ψυχοθεραπευτής από το Σικάγο.

«Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν πρότυπα στα μέσα ενημέρωσης κι έκανα coming out κατά τη διάρκεια της κρίσης του AIDS. Παρόλο που υπάρχουν περισσότερα πρότυπα σήμερα (σ.σ. εδώ στην Ελλάδα όχι και πολλά ομολογουμένως) ενθαρρύνω τα νεότερα άτομα να απευθύνονται σε μεγαλύτερα και να κάνουν ερωτήσεις, σχετικά με τις εμπειρίες και τις σχέσεις τους στη ζωή. Νομίζω ότι οι φιλίες μεταξύ των γενεών και οι ευκαιρίες για καθοδήγηση θα μπορούσαν να είναι απίστευτα πολύτιμες και γεμάτες από πλούτο.” 

Με αυτή τη σκέψη, το queerty αποφάσισε να στείλει μήνυμα σε μερικούς γκέι άνδρες άνω των 50 ετών, ρωτώντας τους για πράγματα που θα ήθελαν να γνωρίζουν νωρίτερα στη ζωή σχετικά με την αγάπη, τη ζωή, το σεξ και τις σχέσεις. Μερικοί απάντησαν ανώνυμα, ενώ άλλοι ήταν ευτυχείς να κατονομαστούν. Κάποιες από τις συμβουλές τους ίσως και να φανούν πολύτιμες για όλ@ μας.


1. Μην ξεχνάς τα φιλικά σου πρόσωπα

«Όταν βγαίνετε με κάποιον, μην ξεχνάτε να διατηρείτε τις στενές φιλίες σας. Οι φίλοι κρατάνε συχνά περισσότερο από τις ρομαντικές σχέσεις. Αλλά κι αυτοί απαιτούν φροντίδα και συντήρηση.” (Dominic Davies, Pink Therapy με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο)


2. Αγκάλιασε τη σεξουαλικότητά σου

«Μην ντρέπεσαι να πεις στους σεξουαλικούς σου συντρόφους τι θέλεις να κάνετε στο κρεβάτι, ή να ζητήσεις το σεξ που θέλεις. Ως γκέι άντρες, συχνά μας διδάσκουν να ντρεπόμαστε για τις σεξουαλικές επιθυμίες μας κι αυτό μπορεί να αφήσει πολλούς από εμάς να αμφισβητηθούμε για πάντα, όταν πρόκειται να πούμε τι κάνουμε και δεν το απολαμβάνουμε.” (Anon)

«Μάθε τι σε φτιάχνει και συζήτησέ το με τον σύντροφό σου. Στη συνέχεια, εξερεύνησε περισσότερα πράγματα και πρόσθεσέ τα στη λίστα σου. Η ερωτική απόλαυση είναι άπειρη, δε θα βαρεθείτε, αν μοιράζεστε ενεργά τις φαντασιώσεις σας!” (Dominic Davies)


3. Μείνε ασφαλής

“Κάνε όσο σεξ θέλεις, με όποιον θέλεις, και ποτέ μην αισθάνεσαι ενοχή γι’ αυτό… αλλά να είσαι πάντα ασφαλής. Δεν υπάρχει σεξ, που να αξίζει να διακινδυνεύσεις την υγεία σου. Κι αν κάποιος προσπαθήσει να σε πείσει να είσαι ανασφαλής, αυτός πρέπει να είναι λόγος για να φύγεις.” (SG)


4. Δώσε προτεραιότητα στα σωστά άτομα

“Δώσε προτεραιότητα σε άτομα που θέλουν να σου δώσουν προτεραιότητα: όχι σε εκείνα που σε αντιμετωπίζουν ως μία ακόμη επιλογή.” (DK)


5. Υποστήριξε τους άλλους και θα σε υποστηρίξουν κι εκείνοι

“Πάλεψε την προκατάληψη και τις διακρίσεις, ακόμη κι όταν δεν στοχεύει εσένα, ή άτομα σαν κι εσένα. Ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία και, ναι, ακόμη και οι διακρίσεις με βάση την ηλικία, είναι τοξικά, και στερούν από τους ανθρώπους την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Οι εχθροί μας επιδιώκουν να μας χωρίσουν. Μην τους αφήσεις. Υποστήριξε άλλες ομάδες του πληθυσμού και θα υποστηριχτείς κι εσύ από άλλους.” (Matthew Hodson, Εκτελεστικός Διευθυντής, NAM / aidsmap)

“Πρόσφερε τη βοήθειά σου, όταν μπορείς, και αποδέξου τη βοήθεια κάποιου, όταν τη χρειάζεσαι.” (JM)


6. Οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τις λέξεις

“Κάποιος μπορεί να πει ότι έχει δεσμευτεί σε σένα, ή ότι αισθάνεται με κάποιον τρόπο για εσένα, αλλά εάν οι πράξεις του δείχνουν διαφορετικά, άκου αυτό που σου λένε οι πράξεις του. Οι άνθρωποι πραγματικά αποκαλύπτονται μέσα από τις πράξεις τους. “ (DK)


7. Προσπάθησε να είσαι ευγενικός

«Πάντα προσπάθησε να φέρεσαι στους άλλους με καλοσύνη… ακόμα κι αν έχεις την τέλεια, καυστική απάντηση στο τσεπάκι σου, για να αποστομώσεις το άλλο άτομο» . (Anon.)

«Η σκληρότητα δεν έχει πλάκα» . (Matthew Hodson)


8. Μην αγνοείς τα προειδοποιητικά σημάδια

“Μην αγνοείς τις κόκκινες σημαίες, όταν σχετίζεσαι με κάποιον. Σχεδόν πάντα μετατρέπονται σε μεγαλύτερα ζητήματα με την πάροδο του χρόνου.” (Anon.)


9. Ανταλλάξτε τα στοιχεία επικοινωνίας

“Αν κάνατε καταπληκτικό σεξ με κάποιον σε τουαλέτα ή άλλο χώρο, μην ντραπείς να του ζητήσεις τον αριθμό του τηλεφώνου του. Αν δεν το κάνεις, πιθανότατα δε θα ξαναβρεθείτε ποτέ και μπορεί να το μετανιώσεις. Δεν το συνήθιζα ποτέ αυτό, αλλά όταν άρχισα να το κάνω, με εξέπληξε το πόσο συχνά κι οι άλλοι άνθρωποι ήθελαν να κρατήσουμε επικοινωνία ή να ξαναβρεθούμε. Δεν αναζητούν όλοι μια ανώνυμη, σύντομη συνεύρεση. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνθρωποι δε θέλουν αυτό.” (Anon.)


10. Ο σωστός σύντροφος υπερβαίνει του σαρκικού επιπέδου

«Το καλό σεξ περιλαμβάνει την καρδιά σου, το μυαλό σου και το πουλί σου. Εάν το πουλί σου είναι το μόνο μέρος που πραγματικά σχετίζεται, μην εκπλαγείς ότανν, μετά τον οργασμό, αισθάνεσαι πιο μόνος από ποτέ … είναι η καρδιά και το μυαλό σου που σου λένε: “Έι, γιατί δε μας άφησες να μπούμε κι εμείς σε όλο αυτό” Μάθε να ανοίγεις την καρδιά και το μυαλό σου, τόσο, όσο και τα πόδια σου!» (Michael Dale Kimmel, ψυχοθεραπευτής, Καλιφόρνια)

«Μην ερωτευτείς έναν άντρα μόνο και μόνο, επειδή έχει ένα πανέμορφο πουλί… ή οποιοδήποτε άλλο υπέροχο μέρος σώματος. Σε μια μακροχρόνια σχέση, το σεξ θα είναι μόνο ένα μικρό μέρος των περιπετειών σας: η προσωπικότητα και οι κοινές αξίες θα γίνουν πιο σημαντικές.” (Anon.)


11. Μην πιστεύεις σε μύθους

“Το παλιό ρητό ότι “Κανείς δεν αγαπάει μια νεράιδα άνω των 40″ είναι ένα μεγάλο, ψέμα.” (Anon.)


12. Τα πράγματα θα αλλάξουν κι αυτό είναι εντάξει

«Τι θα συμβούλευα τον 20χρονο εαυτό μου για την αγάπη; Η αγάπη είναι διαφορετική όταν είσαι είκοσι, πρέπει να είναι μια περιπέτεια, θα αγαπήσεις πολλούς ανθρώπους, με πολλούς τρόπους. Αυτό συμβαίνει σ’ αυτήν την ηλικία. Η αγάπη αλλάζει όσο μεγαλώνεις: τα πράγματα γίνονται πιο ήρεμα, τα προβλήματα γίνονται πιο διαχειρίσιμα, πιθανότατα θα αναζητήσεις περισσότερη σταθερότητα και λιγότερο δράμα. Απόλαυσε, λοιπόν, τους εραστές σου τώρα, γνωρίζοντας ότι θα βελτιωθεί όλο αυτό με την πάροδο του χρόνου.” (Michael Dale Kimmel)


13. Λάτρευε όλες τις γενιές

«Κάθε γενιά είναι υπέροχη με τον δικό της τρόπο – και κάθε γενιά θα αντιμετωπίσει τους δικούς της αγώνες. Η γενιά μου αποδεκατίστηκε από το AIDS. Το Chemsex συνεχίζει να επηρεάζει τις κοινότητές μας. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ότι οι ελευθερίες και τα δικαιώματα, που απολαμβάνουμε τώρα, θα συνεχιστούν, αν δεν παραμείνουμε σε εγρήγορση. Αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις μας πιο αποτελεσματικά, όταν μαθαίνουμε από τις γενιές που ήρθαν πριν από εμάς.” (Matthew Hodson)


14. Επίλεξε τη σχέση που σου ταιριάζει

«Είναι δυνατόν να αγαπάς περισσότερα από ένα άτομα ταυτόχρονα, εξίσου, και με διαφορετικό τρόπο. Μερικοί από εμάς είναι φυσικά κατάλληλοι για πολυγαμία, κι αυτό μπορεί, επίσης, να είναι μια «δεσμευτική σχέση» . Αλλά να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου και με τον σύντροφό σου ή τους συντρόφους σου. Το κέρατο είναι σκατά.” (Dominic Davies)

«Βεβαιώσου ότι έχεις τη σχέση που θέλεις. Το σπουδαίο πράγμα, του να είμαστε ομοφυλόφιλοι, είναι ότι δεν αισθανόμαστε, ότι πρέπει να έχουμε μια σχέση, όπως οι γονείς μας. Εάν θέλεις να είσαι ανοιχτός, διαπραγματεύσου το. Κι αν θέλεις να είσαι μονογαμικός, τότε κι αυτό είναι μια χαρά.” (SG)


15. Η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην είσαι ο εαυτός σου

«Η ζωή είναι πολύ μικρή για να αφιερώνεις χρόνο κρύβοντας τον αληθινό εαυτό σου, ή προσπαθώντας να ανταποκριθείς στις προσδοκίες των άλλων. Αυτή είναι η ζωή σου και μπορείς να τη ζήσεις μόνο μία φορά.” (DK)




Δες και αυτό!