Δικαστής αρνήθηκε σε ζευγάρι γυναικών να κατονομαστούν και οι δύο ως “μητέρες” του παιδιού τους

12/08/2020
Lesbian young couple women playing with their cute baby girl
Μια γυναίκα, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως λεσβία, υπέβαλε αναφορά σε δικαστήριο της Βόρειας Ιρλανδίας για να αναφερθεί στο πιστοποιητικό γέννησης του γιου της, και της είπαν ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί “φυσική γονέας” του παιδιού.
Το ζευγάρι ζήτησε από το δικαστήριο να κατονομαστεί και η κυρία Α. στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους ως μητέρα, αλλά ο δικαστής O’Hara, ως προεδρεύων του ανώτατου δικαστηρίου, αρνήθηκε το αίτημά τους .
Ο O’Hara επέπληξε τους τρεις ενήλικες για τον “ελκυστικό” σχεδιασμό του πλάνου τους, προσθέτοντας: “Οι άνθρωποι δίνουν περισσότερη προσοχή στην οργάνωση των διακοπών τους, από ό,τι αυτοί οι τρεις ενήλικες έδωσαν στο παιδί.
Ο δικαστής ανέφερε ότι οι ενήλικες δεν κατέληξαν ποτέ σε μια οριστική συμφωνία για το ρόλο που θα έπαιζε ο δότης σπέρματος στη ζωή του παιδιού.
Είναι τρομακτικό ότι ο προγραμματισμός μεταξύ τριών ενηλίκων για ένα τόσο σημαντικό και μακράς διάρκειας γεγονός ήταν τόσο ανεπαρκής“, προσέθεσε.
Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αμφισβητεί τον ισχυρισμό του ζευγαριού, ότι και οι δύο είναι νόμιμες γονείς του παιδιού τους.
Στο δικαστήριο, η κ. Α. υποστήριξε ότι θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως γονέας του παιδιού της στο πιστοποιητικό γέννησής του, τονίζοντας ότι η άρνηση της αίτησής της θα δημιουργούσε διακρίσεις.
Ωστόσο, ο κ. P, μαζί με το Υπουργείο Οικονομικών, τη Βρετανή υπουργό Υγείας και τον Γενικό Εισαγγελέα, αμφισβήτησαν τον ισχυρισμό της.
Στην τελική του απόφαση, ο δικαστής δήλωσε ότι η κ. Α. δε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως γονέας του παιδιού, καθώς δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις που ορίζονται από το Νόμο 2008 για την Ανθρώπινη Γονιμοποίηση και Εμβρυολογία.
Επειδή το ζευγάρι δεν απέκτησε το παιδί του μέσω μιας κλινικής γονιμοποίησης με άδεια, ο δικαστής δήλωσε ότι “ζητούσαν πάρα πολλά.
Απαντώντας σε ισχυρισμό της κ. R. ότι αυτή και η σύντροφός της είναι οι “φυσικές” γονείς του παιδιού, ο δικαστής O’Hara έκρινε πως: “Αυτό είναι απλά λάθος – η κ. A. δεν είναι, και δεν μπορεί να είναι, η φυσική γονέας του παιδιού. Αν εκείνη και η κ. R είχαν ακολουθήσει μία από τις διόδους που ήταν ανοιχτές γι’ αυτές, θα μπορούσαν να καταστούν οι αναγνωρισμένες νόμιμες γονείς. Αποτυγχάνοντας να το κάνουν, έχουν χάσει αυτήν την ευκαιρία, τουλάχιστον όσον αφορά την κυρία Α.
Ωστόσο, ο δικαστής ανέφερε στην κ. A ότι θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για γονεϊκές εντολές κοινής διαμονής.

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!