Ας σταματήσουμε να κατηγορούμε τη νεολαία για τον κορονοϊό και γενικά για ό,τι συμβαίνει

11/08/2020

Οι millennials, οι genZ και η νεολαία φταίνε για τα πάντα. Αυτό είναι το αγαπημένο αφήγημα των boomers εδώ και αρκετό καιρό. Το έχετε δει σίγουρα σε αρκετά memes που κυκλοφορούν. Διαδικτυακά άρθρα τα οποία αναφέρουν στο κατά πόσο η νέες γενιές καταστρέφουν… από την αυτοβιομηχανία, την παραγωγή μαγιονέζας, μέχρι και το χιούμορ. Ένα πολύ ωραίο αφήγημα στο οποίο οι νέες γενεές είναι υπεύθυνες για ό,τι πάει στραβά. Γιατί λοιπόν να μην ισχύει το ίδιο για τον κορονοϊό;

Το αγαπημένο αφήγημα των boomers ξαναχτυπά και αυτή την φορά με αφορμή τον κορονοϊό . Η νεολαία φταίει με τα πάρτι. Η νεολαία πάει παραλία. Η νεολαία μας φέρνει τον κορονοϊό, που βγαίνει. Πάγια τακτική των boomers. Πολύ ωραίο αφήγημα δεν λέω, αλλά γιατί για ακόμα μια φορά η γενιά των boomers επιλέγει να επιτεθεί στην νέα γενιά αγνοώντας τα δικά της λάθη;

Ξέρεις κάτι; Δεν αρνούμαι την ύπαρξη των πάρτι και των εξόδων που κάνει η νεολαία, αλλά αρνούμαι να καταλογίσω ένα τόσο μεγάλο μερίδιο ευθύνης, όπως το παρουσιάζουν, σε μια ολόκληρη ομάδα, όπως πολύ ωραία κάνουν τα μέσα και η κυβέρνηση, προκειμένου να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών.

Ναι, ένα ποσοστό της νεολαίας βγαίνει, παρτάρει, πάει για καφέ… Αλλά επίσης ένα αντίστοιχο ποσοστό όχι νεολαίας αγνοεί επιδεκτικά τα μέτρα και τρέχει σωρηδόν να βγάλει τα παιδιά του στην παιδική χαρά χωρίς μέτρα προστασίας, πάει σε λαϊκές και καταστήματα με την μάσκα στο πιγούνι ή την μύτη έξω (ή ακόμα χειρότερα χωρίς μάσκα καθόλου), συνωστίζεται σε καφενεία και ταβέρνες και ένα σωρό άλλα πράγματα. Δεν ακούω όμως ποτέ να καταλογίζονται εκεί τόσες ευθύνες, όσες καταλογίζονται σε αυτή την αναθεματισμένη νεολαία.

Κάθε γενιά κάνει τα λάθη της και κάθε γενιά φέρει την ευθύνη για την εξάπλωση του ιού.

Παρόλα αυτά προσωπικά, θα τολμήσω να επιρρίψω το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης στις μεγαλύτερες γενεές και στους boomers.

Αυτοί είναι που μας κυβερνούν. Αυτοί είναι που επέλεξαν να κάνουν απολύσεις στον χώρο της υγείας και να προσλάβουν παπάδες και συνοριοφύλακες. Αυτοί ήταν που στους εργαζομένους τους δεν παρείχαν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να προστατευθούν. Αυτοί ήταν που άνοιξαν τα σύνορα χωρίς ελέγχους. Αυτοί ήταν που πλήρωναν τα κανάλια να λένε στα μούτρα μας, “προέχει η οικονομία”, λέγοντας μας εμμέσως ότι οι ανθρώπινες ζωές είναι το τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να σώσουμε την οικονομία. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για την πληρότητα επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αυτοί είναι που υπακούν στο αφήγημα των παπάδων που λένε ότι η κορονοϊος δεν μεταδίδεται μέσω της θεία κοινωνίας και αυτοί είναι που συνεχίζουν να τους επιτρέπουν να τα λένε αυτά εις βάρος της δημόσιας υγείας. Αυτοί είναι που στην τελική περνάνε κάποιες από αυτές τις απαγορευτικές συμπεριφορές και στα δικά τους παιδιά.

Ας σταματήσουν λοιπόν τα αφηγήματα που λένε κατά πόσο η νεολαία φταίει για την μετάδοση του ιού και ας δούμε συνολικά τι φταίει και μεταδίδεται ο ιός. Τα μπαρ, τα κλαμπ και οι καφέδες, φταίνε όσο οι λαϊκές, οι παιδικές χαρές και οι εκκλησίες. Ως πότε η νεολαία θα αποτελεί τον αποδιοπομπαίο τράγο για ότι μας φταίει; Ας αναλάβουν οι boomers το μερίδιο ευθυνών που τους αναλογεί. Όχι μόνο στο θέμα του κορονοϊού, αλλά και γενικότερα.




Δες και αυτό!