ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα από την Πολωνία εκπέμπουν SOS: “Ζητούμε την υποστήριξή σας!”

11/08/2020
από

ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες από την Πολωνία μας μεταφέρουν όλα όσα έγιναν από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα, και μας εξηγούν τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε.

Ακολουθεί το κείμενο που μας έστειλαν:

“Τα πρόσφατα γεγονότα συνδέθηκαν με τη σύλληψη ενός μέλους της “Stop Bzdurom” που είναι μία κουήρ οργάνωση, της Margot – Małgorzata Szutowicz (η Margot είναι non-binary άτομο και χρησιμοποιεί τις αντωνυμίες: η/αυτή).

Η “Stop Bzdurom” ξεκίνησε τη δραστηριότητά της πέρυσι, διοργανώνοντας μία σειρά διαδηλώσεων χορού, ενάντια στις θέσεις της οργάνωσης “Fundacja Pro” στους δρόμους της Βαρσοβίας. Η “Fundacja Pro” είναι μια εξαιρετικά φονταμενταλιστική οργάνωση – που στις ανακοινώσεις της συγκρίνει το LGBTQIAP κίνημα με τους παιδεραστές, στοχεύει στην πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων, και την επιβολή κυρώσεων στο σεξ. Λίγο μετά το ξεκίνημα της εκστρατείας της “Fundacja Pro” φορτηγά έκαναν τον γύρω της Βαρσοβίας με ομοφοβικά συνθήματα, που υπονοούσαν ότι οι LGBTQIAP άνθρωποι θέλουν να βλάψουν τα παιδιά της Πολωνίας. Τα φορτηγά ήταν, επίσης, εξοπλισμένα με ηχεία, που συνέχιζαν να επαναλαμβάνουν συνθήματα μίσους.

Η κουήρ οργάνωση “Stop Bzdurom” κατέλαβε ένα φορτηγό με τη βοήθεια πολιτών κάποιες φορές. Στη συνέχεια, άρχισαν να ξηλώνουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του και να ψεκάζουν με σπρέι τα φορτηγά, γράφοντας “Stop Bzdurom” . Με την πάροδο του χρόνου τα φορτηγά άρχισαν να οδηγούνται με τη συνοδεία της αστυνομίας.

Το Σάββατο, 27 Ιουνίου, ένα φορτηγό σταμάτησε στην περιοχή «Syrena» όπου ζουν τα μέλη της «Stop Bzdurom» . Τα μπάνερς σχίστηκαν, ο πλαϊνός καθρέφτης του χτυπήθηκε, και τα ελαστικά του τρυπήθηκαν.

Στις 14 Ιουλίου, η αστυνομία -με πολιτικά ρούχα- ήρθε στο διαμέρισμα του φίλου της Margot, όπου η Margot ήταν εκεί εκείνη την ώρα. Η αστυνομία απαίτησε να ανοίξουν την πόρτα. Δεν παρουσίασαν κάποιο ένταλμα. Η Margot δέχθηκε χειροπέδες και την πήραν από το διαμέρισμα. Η αστυνομία δεν άφησε την Margot να φορέσει ούτε τα παπούτσια της. Ολόκληρο το συμβάν καταγράφηκε (ένα μέρος του μπορείτε να διαβάσετε σε συνημμένη φωτογραφία, που μας έστειλε η Magdalena Pająk, από το Parada Równośc).

Αστυνομικός 1: Ήθελα απλά να έρθεις μαζί μας ευγενικά.
Margot: Δεν μπορείς με κανέναν τρόπο να το κάνεις αυτό όταν είσαι ένα αρχ…δι που εισβάλει στα γαμ….να σπίτια του κόσμου. Αυτό δεν είναι και πολύ ευγενικό. (…) Μπορώ τουλάχιστον να βάλω τις γαμ…νες τις κάλτσες μου κανονικά;
Αστυν. 1: Γ*… με αυτό.
Αστυνομικός 2: Θα βάλεις παπούτσια; Σήκω και κάνε ότι σου είπε.
M: Μπορώ να βάλω τις κάλτσες μου είναι υπάρχει πρόβλημα;
Αστυν. 1: Ήδη υπάρχει πρόβλημα.
Μ: Είσαι όντως τόσο για τον π….;
Αστυν: Ναι, είμαι, φεύγουμε. (…) Ναι, ευχαριστιέμαι με το να σε βλέπω να μη μπορεί να βάλεις κάλτσες.

Η Margot κατηγορήθηκε για εγκληματική βλάβη και απελευθερώθηκε μετά από 24 ώρες.

Η κατάσταση στην Πολωνία κλιμακώθηκε κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας κατά την οποία ο επανεκλεγμένος ομοφοβικός πρόεδρος Andrzej Duda είπε ότι οι ΛΟΑΤ άνθρωποι είναι «ιδεολογία» .

Στις 27 Ιουλίου, μετά τις εκλογές, μέλη της “Stop Bzdurom” κρέμασαν σημαίες του ουράνιου τόξου σε πολλά αγάλματα στη Βαρσοβία, μεταξύ των οποίων στο άγαλμα του Ιησού Χριστού στην οδό Krakowskie Przedmieście. Αυτό προκάλεσε την οργή της πολωνικής κυβέρνησης – ο πρωθυπουργός εξέδωσε επίσημη δήλωση, που υπογράμμισε ότι ήταν βλασφημία και θα υποβάλει την ειδοποίηση για διάπραξη εγκλήματος στην εισαγγελία.

Στις 3 Αυγούστου η Margot συνελήφθη στη μέση του δρόμου από ένα αστυνομικό όχημα, χωρίς σήμανση. Στις 4 Αυγούστου, ένα άλλο μέλος της “Stop Bzdurom” , η Łania (η/αυτή), επίσης, συνελήφθη. Ένα ακόμη άτομο συνελήφθη, ενώ βρισκόταν στα βουνά Bieszczady – η αστυνομία της Βαρσοβίας οδήγησε, δηλαδή, σχεδόν χίλια χιλιόμετρα για να συλλάβει το άτομο αυτό και να το φέρει πίσω στην πρωτεύουσα. Μετά από 48 ώρες αφέθηκαν ελεύθερα.

Στις 7 Αυγούστου το δικαστήριο ενέκρινε την πρόταση του εισαγγελέα να θέσει την Margot σε προδικαστική κράτηση για δύο μήνες, παρόλο που εμφανιζόταν τακτικά στο αστυνομικό τμήμα. Η Margot εκείνη την ώρα βρισκόταν στο γραφείο της οργάνωσης «Kampania Przeciwko Homofobii» , όπου οι άνθρωποι άρχισαν να μαζεύονται αυθόρμητα για να δείξουν υποστήριξη στην ακτιβίστρια.

Περίπου στις 6 το πρωί, η Margot αποφάσισε να παραδοθεί στην αστυνομία.

Οι αστυνομικοί, ωστόσο, αρνήθηκαν να τη συλλάβουν παρουσία τόσων πολλών μαρτύρων και έφυγαν. Ο κόσμος μαζευόταν και η Margot αποφάσισε να πάει στην οδό Krakowskie Przedmieście για να βάλει ξανά μια σημαία ουράνιου τόξου στο άγαλμα του Ιησού Χριστού για να δείξει την αλληλεγγύη της, πριν παραδοθεί.

Αστυνομικά οχήματα περίμεναν στο άγαλμα και η Margot μεταφέρθηκε σε ένα αυτοκίνητο χωρίς σήμανση. Οι άνθρωποι αποφάσισαν αυθόρμητα να μπλοκάρουν το αυτοκίνητο. Καθίσαμε γύρω από το αυτοκίνητο, μπλοκάροντάς το με το σώμα μας. Εν τω μεταξύ, στο κοντινό άγαλμα του Κοπέρνικου, κρεμάστηκε μια ακόμη σημαία του ουράνιου τόξου. Σε ένα σημείο η αστυνομία άρχισε να μας τραβά, ένα προς ένα, οπότε ξεκίνησαν συλλήψεις. Το μπλοκ έσπασε, το όχημα έφυγε.

Ξεκινήσαμε να το ακολουθούμε, μερικά άτομα προσπάθησαν να το μπλοκάρουν για άλλη μια φορά. Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν βία: η ομάδα των ατόμων που διαδήλωναν ξυλοκοπήθηκε, χτυπήθηκε μέχρι να πέσει στο έδαφος, σύρθηκε στο δρόμο, πνίγηκε. Τα περισσότερα άτομα συνελήφθησαν και απομακρύνθηκαν. Όλοι οι άνθρωποι που στέκονταν δίπλα στο άγαλμα του Κοπέρνικου συνελήφθησαν, καθώς και μερικοί τυχαίοι περαστικοί, που έτυχε να έχουν κάποια στοιχεία ουράνιου τόξου στα ρούχα τους. Στην τηλεοπτική κάλυψη του TVN ένας από τους διοικητές ακούγεται να λέει «πάρτε τα τρία αυτά άτομα από τα πλάγια» .

Η αστυνομία δεν ήθελε να ενημερώσει για το πού έγιναν οι συλλήψεις.

Μετά από αρκετές μέρες μάθαμε ότι τα συλληφθέντα άτομα κρατούνται σε δύο αστυνομικά τμήματα. Έτσι, αποφασίσαμε να πάμε να διοργανώσουμε μία εκδήλωση αλληλεγγύης σε εκείνο που ήταν στην οδό Wilcza. Τις/τους κυνήγησε η αστυνομία μέχρι ένα σημείο, μερικά άτομα που έμειναν πίσω συνελήφθησαν. Τα υπόλοιπα συγκεντρώθηκαν μπροστά από το αστυνομικό τμήμα, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αλληλεγγύης για μια ώρα – φώναξαν συνθήματα και έπαιζαν τα τύμπανα samba.

Τότε, η αστυνομία διέταξε τον κόσμο να το διαλύσει, και με το που το είπαν αυτό, οι αστυνομικοί από τα κοντινά οχήματα άρχισαν να συλλαμβάνουν τα άτομα που στέκονται στα πλάγια, ειδικά εκείνα με στοιχεία του ουράνιου τόξου πάνω τους. Άλλα άτομα άρχισαν να φεύγουν για αναζητήσουν τα φιλικά τους πρόσωπα που είχαν συλληφθεί.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας η αστυνομία το έκανε πολύ δύσκολο των εντοπισμό των συλληφθέντων ατόμων.

Μεταφέρονταν από το ένα αστυνομικό τμήμα στο άλλο, ακόμη και έξω από τη Βαρσοβία. Τα άτομα με πολιτική ασυλία και οι δικηγόροι δεν μπορούσαν να φτάσουν σε αυτά, τους αρνήθηκαν πληροφορίες για το πού κρατούνται οι άνθρωποι. Υπήρξε αρκετή βία από την αστυνομία: άνθρωποι χτυπήθηκαν σε οχήματα, άκουσαν προσβολές, απειλήθηκαν με βιασμό.

Μία από τις συλληφθείσες τρανς γυναίκες κακοποιήθηκε σεξουαλικά – το εσώρουχό της αφαιρέθηκε, τα γεννητικά της όργανα αγγίχτηκαν. Χάρη στην απροσδιόριστη δουλειά των οργανώσεων, όπως η αντι-κατασταλτική συλλογική SZPILA, ο Αναρχικός Μαύρος Σταυρός, η Καμπάνια Przeciw Homofobii και βουλευτές από το κόμμα Lewica, στο τέλος όλες/οι που είχαν συλληφθεί έλαβαν νομική βοήθεια και μετά από μια μέρα αφέθηκαν ελεύθερες/οι.
Ωστόσο, πολλά από αυτά κατηγορούνται για ζημία δημόσιας περιουσίας, συμμετοχή σε παράνομη συγκέντρωση, βιαιοπραγία σε βάρος αστυνομικών και συμμετοχή σε συγκέντρωση με σκοπό την επίθεση σε ανθρώπους και περιουσιακά στοιχεία.

Στην Πολωνία, αυτή τη στιγμή διαδηλώσεις αλληλεγγύης συμβαίνουν σε πολλές πόλεις.

Ζητούμε την υποστήριξή σας!

Ενημερώστε τα μέσα ενημέρωσης και τις/τους πολιτικούς στις χώρες σας, διοργανώνοντας εκδηλώσεις αλληλεγγύης, δημοσιεύστε τις πληροφορίες στα κοινωνικά σας μέσα (επίσημο hashtag: #muremzastopbzdurom).

Μπορείτε, επίσης, να δωρίσετε χρήματα που θα δαπανηθούν για νομική βοήθεια και για περαιτέρω δράσεις:https://stopbzdurom.pl/help-us.

Είμαστε ευγνώμονες που μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας,
Magdalena Pająk, Katarzyna Woźny
Parada Równości (Παρέλαση Ισότητας)

 




Δες και αυτό!