H πρώτη λεσβιακή ταινία της Νιγηρίας βρίσκει καταφύγιο στο διαδίκτυο

06/08/2020
από

Δύο γυμνές γυναίκες είναι ξαπλωμένες στο κρεβάτι και χαϊδεύοντας τα μαλλιά τους μιλούν για το coming out στους γονείς τους στη Νιγηρία. Σε μια χώρα όπου θα μπορούσαν να φυλακιστούν για 14 χρόνια επειδή απλά έχουν σχέση μεταξύ τους.

Το τρέιλερ της πρώτης λεσβιακής ταινίας στη Νιγηρίας, “Ife” (σημαίνει αγάπη στη γλώσσα Yorub), μετρά χιλιάδες προβολές από τον Ιούλιο που ανέβηκε στο YouTube με αρκετούς να σχολιάζουν με ενθουσιασμό την κυκλοφορία του.

https://www.youtube.com/watch?v=b5HQ8ujcRnc&feature=emb_logo

«Στη Νιγηρία, δεν υπήρξε ποτέ ταινία σαν το Ife», δήλωσε η παραγωγός της, Pamela Adie, μία από τις πιο γνωστές ΛΟΑΤ+ ακτιβίστριες της Νιγηρίας.

«Καμία ταινία δεν έχει τον αντίκτυπο που θα έχει η ταινία αυτή στη Νιγηρία … Η ανταπόκριση στην αφίσα και στο τρέιλερ ήταν τρελή. Περιμένουμε ότι θα είναι μεγαλύτερη όταν κυκλοφορήσει η ταινία», δήλωσε η Adie στο Reuters.

Η Νιγηρία είναι μια βαθιά θρησκευτική και συντηρητική χώρα, όπου εκατομμύρια απορρίπτουν την ομοφυλοφιλία αναγνωρίζοντάς την ως διεφθαρμένη συνήθεια των δυτικών. Οι ΛΟΑΤ+ άνθρωποι συναντώνται συνήθως κρυφά ή διαδικτυακά, καθώς η ζωή τους κινδυνεύει ανοιχτά από το στίγμα, την απόρριψη από τις οικογένειας ή ακόμη και τον λιθοβολισμό βάσει του νόμου της Σαρία στον Βορρά.

Αλλά οι ΛΟΑΤ+ ακτιβιστές διεκδικούν όλο και πιο έντονα, με το διαδίκτυο να παρέχει χώρο για επικοινωνία και ΛΟΑΤ+ περιεχόμενο, όπως ταινίες, ομιλίες κλπ.

Καθώς το κυβερνητικό κινηματογραφικό συμβούλιο ενδέχεται να μην εγκρίνει το “Ife” για διανομή στη Νιγηρία, η Adie σκοπεύει να το κυκλοφορήσει σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα αργότερα αυτό το έτος.

«Όποιος θέλει να την παρακολουθήσει θα μπορεί να το κάνει από οπουδήποτε στον κόσμο», είπε, αρνούμενη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Κένυα απαγόρευσε το 2018 την πρώτη μεγάλου μήκους λεσβιακή ταινία «Rafiki» λόγω προώθησης της ομοφυλοφιλίας, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη ταινία της Ανατολικής Αφρικής που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!