Ξεκίνησε στην Ιταλία η συζήτηση για το νομοσχέδιο κατά των διακρίσεων

01/08/2020
Ξεκίνησε τη Δευτέρα η συζήτηση για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο που τιμωρεί τις διακρίσεις και τα εγκλήματα μίσους εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Για 15 χρόνια, ο Marco και ο σύντροφός του ζούσαν μαζί ειρηνικά σε μια πόλη έξω από τη Ρώμη, όταν στις αρχές Ιουνίου, ένας γείτονας άρχισε να τους παρενοχλεί.

“Ξεκίνησε με το να είναι προκλητικός κάθε φορά που συναντιόμασταν στο δρόμο, ανέφερε ο 38χρονος. Στη συνέχεια εισέβαλε με έναν τρόπο στο σπίτι μας αποκαλώντας μας βρώμικους. Ο σύντροφός μου κατάφερε να τον ξεφορτωθεί, αλλά εκείνος επέστρεψε με ένα μπαστούνι και όρμηξε προς την πόρτα, επαναλαμβάνοντας τις ίδιες προσβολές και απειλώντας να μας ξυπνήσει όταν κοιμόμασταν. 

Ο άντρας, ο οποίος είχε μετακομίσει πρόσφατα στο ίδιο κτίριο, χλευάζει αδιάκοπα το ζευγάρι από τον περασμένο μήνα, απειλώντας επίσης να βάλει φωτιά στο αυτοκίνητό τους. Ο Marco καταγράφει συνεχώς τις αποδείξεις στο κινητό του τηλέφωνο, αλλά οι εκκλήσεις του για βοήθεια προς την αστυνομία έχουν μέχρι στιγμής αγνοηθεί.

Ζούμε μέσα στο φόβο“, δήλωσε ο Marco, επικαλούμενος το παράδειγμα ενός γκέι φίλου που σχεδόν σκοτώθηκε από κάποιον μετά από επανειλημμένες παρενοχλήσεις. “Δύο φορές ήρθε η αστυνομία και δύο φορές δεν έκανε τίποτα.

Το ζευγάρι ελπίζει ότι σύντομα θα είναι σε θέση να προστατεύονται βάσει ενός  πολυαναμενόμενου νόμου που θα τιμωρούσε τις διακρίσεις και τα εγκλήματα μίσους απέναντι στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Οι πολιτικοί άρχισαν να συζητούν το νομοσχέδιο -το οποίο δέχεται ήδη κριτική από ακροδεξιά κόμματα και θρησκευτικές ομάδες- τη Δευτέρα.

Χρειαζόμαστε αυτόν τον νόμο“, δήλωσε ο Marco. “Αυτός ο τύπος ήρθε σε εμάς απλώς επειδή μισεί τους ομοφυλόφιλους. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, συμβαίνει στους ομοφυλόφιλους όλη την ώρα, αλλά πολλά άτομα δεν το αναφέρουν λόγω φόβου.”

Αν και η Ιταλία ενέκρινε το σύμφωνο συμβίωσης το 2016, η χώρα υστερεί έναντι των εταίρων της στην ΕΕ για τη λήψη μέτρων κατά της ομοφοβίας. Μια έρευνα σε όλη την ΕΕ που δημοσιεύθηκε το περασμένο φθινόπωρο έδειξε ότι το 55% του πληθυσμού αποδέχεται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα – πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ που είναι στο 72%.  Ωστόσο, οι υπερασπιστές πιστεύουν ότι ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού θα αποδεχόταν τον νέο νόμο.

Οι προσπάθειες που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν τεθεί προς μια ουσιαστική συζήτηση έχουν καταστραφεί από μία μάτσο κουλτούρα, από τον Καθολικισμό κι από την υποστήριξη των ακροδεξιών κομμάτων. Οι ενώσεις που στηρίζουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα έχουν συνδέσει την αύξηση των εγκλημάτων μίσους το 2019 με την προβολή του ακροδεξιού πολιτικού συνδέσμου του Matteo Salvini, το οποίο συνεχίζει να φαίνεται στις δημοσκοπήσεις ως το πιο δημοφιλές κόμμα της Ιταλίας.

Οι προσπάθειες από διάφορες κυβερνήσεις τις τελευταίες τρεις δεκαετίες για κατοχύρωση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων έχουν κατασταλεί ή τις έχουν σαμποτάρει. Εάν εγκριθεί, ο νέος νόμος θα αποτελούσε επέκταση ενός υφιστάμενου νόμου που ποινικοποιεί τη ρατσιστική βία, το μίσος και τις διακρίσεις. Επιπλέον, θα ποινικοποιούσε το μισογυνισμό.

Μετά από μια σειρά από πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των γκέι ατόμων, οι υποστηρικτές τονίζουν ότι η νομοθεσία είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη.

Στα τέλη Ιουνίου, ένας 25χρονος άνδρας δέχτηκε επίθεση από μια συμμορία επτά ατόμων, καθώς περπατούσε μαζί με τον φίλο του στην πόλη της Pescara.

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αργότερα, ένα γκέι ζευγάρι δέχθηκε επίθεση από μια ομάδα έξι ατόμων επειδή φιλούσαν ο ένας τον άλλον σε έναν σιδηροδρομικό σταθμό στο Cinque Terre της Λιγυρίας.

Σε μια πρόσφατη διαδήλωση στη Ρώμη προς υποστήριξη του νόμου, δύο έφηβες, που κρατιόντουσαν χέρι-χέρι, χτυπήθηκαν και προσβλήθηκαν λεκτικά από έναν άντρα που παρευρέθηκε σε μια κοντινή αντι-διαμαρτυρία που διοργανώθηκε από το Σύνδεσμο και τον πολιτικό του σύμμαχο, τους Αδελφούς της Ιταλίας (Brothers of Italy).

Ο Fabrizio Marrazzo, εκπρόσωπος του Gay Center, μια ένωση που εδρεύει στη Ρώμη, δήλωσε ότι έλαβε περίπου 20.000 αναφορές διακρίσεων κατά ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ετησίως, εκ των οποίων περίπου το 9% είναι σοβαρές.

Αν και πολλοί δεν αναφέρουν τις διακρίσεις που υφίστανται καθώς οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν για τη σεξουαλικότητά τους“, πρόσθεσε.

Ο Alessandro Zan, ένας ομοφυλόφιλος πολιτικός, ο οποίος τάσσεται με το Δημοκρατικό κόμμα, είναι μέρος του κυβερνώντος συνασπισμού και επιμελητής του σχεδίου νόμου, απειλήθηκε διαδικτυακά με θάνατο από έναν αντίπαλο, εκτός εάν αποσύρει το νομοσχέδιο.

Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένου του Salvini και της ομολόγου του από την παράταξη των Αδελφών του Ιταλίας, Giorgia Meloni, ισχυρίζονται ότι ο νόμος θα καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης. Στη διάρκεια της διαμαρτυρίας στη Ρώμη, ο Salvini δήλωσε: “Είμαι εδώ για να υπερασπιστώ το δικαίωμα ενός παιδιού να έχει μητέρα και πατέρα… αύριο δεν θέλω να δικαιωθώ για υπεράσπιση των οικογενειακών δικαιωμάτων“. Η Meloni περιέγραψε το νόμο του Zan ως “έγκλημα κατά της γνώμης”.

Η άποψη ότι ο νόμος περιορίζει την ελευθερία του λόγου είναι απλώς μία ψεύτικη είδηση, δήλωσε ο ZanΟ νόμος λειτουργεί για την καταπολέμηση των διακρίσεων και όχι για την ελευθερία της σκέψης. Χρησιμοποιούν τους ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπους ως εχθρούς για να φέρουν μια ιδεολογική σημαία και να πυροδοτήσουν το μίσος, αντί να συζητήσουν τα πλεονεκτήματα του νόμου.”

Τα ακροδεξιά κόμματα συγχρονίστηκαν με τη διάσκεψη των Ιταλών επισκόπων, η οποία δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα σηματοδοτήσει τον “θάνατο της ελευθερίας”. Ένας ιερέας στην Απουλία οργάνωσε πρόσφατα αγρυπνία μεταξύ των ενοριών για να προσευχηθεί για την αποτυχία του νόμου. Ένας άλλος στη Σικελία που αντιτάχθηκε στο νόμο είπε κατά τη διάρκεια ενός κηρύγματος: “Εάν εκφράζετε γνώμη εναντίον των ομοφυλοφίλων ή δεν συμφωνείτε με δύο άνδρες που υιοθετούν ένα παιδί, θα μπορούσατε να καταλήξετε στη φυλακή.”

Εκείνοι που επιτίθενται με τέτοιο θυμό ανήκουν στη μειοψηφία”, δήλωσε η Luisa Rizzitelli, ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια. “Η Ιταλία είναι πίσω όσον αφορά την αποδοχή της ποικιλομορφίας… αλλά αν ρωτήσουμε τους ανθρώπους αν θέλουν να μετατρέψουν το μίσος εναντίον των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε έγκλημα, πιστεύω πραγματικά ότι θα έλεγαν ναι”.

Ο Zan δήλωσε: “Ενώ είναι αλήθεια ότι εξακολουθεί να υπάρχει ισχυρή ομοφοβία, η οποία προέρχεται από μια πατριαρχική κουλτούρα, η χώρα έχει σημειώσει επίσης πρόοδο. Αν παρατηρήσετε τα pride events σε όλη τη χώρα, θα διαπιστώσετε ότι είναι γεμάτα νέα άτομα. Αυτό δίνει την ελπίδα ότι, στο μέλλον, οι πολίτες θα είναι πολύ πιο ανοιχτοί.” 

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!