Ένα (μίνι) ντοκιμαντέρ που μιλά για την ταυτότητα φύλου με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο

31/07/2020

Ταυτότητα φύλου: Πώς η αποικιοκρατία “σκότωσε” την ρευστότητα φύλου στον πολιτισμό μου.

Στη δυτική κουλτούρα υπάρχει η αντίληψη ότι η έννοια του φύλου ανήκει σε ένα δίπολο, στο αρσενικό και το θηλυκό και το ότι η ρευστότητα των φύλων είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Αυτό όμως δε συμβαίνει παντού. Στους Ινδιάνους, τους Ιθαγενείς και τους Αυτόχθονες Πολιτισμούς το φύλο είναι μία ρευστή έννοια, η οποία υπάρχει εδώ και αιώνες.

Η ανταποκρίτρια του BBC για το φύλο και την ταυτότητα φύλου Megha Mohan μίλησε με νέα άτομα από τις κοινότητες αυτές, τα οποία αναλαμβάνουν μέσω των κοινωνικών δικτύων να εκπαιδεύσουν με νέους τρόπους τους ανθρώπους σχετικά με το πώς η ταυτότητα φύλου αντιμετωπίζεται στην κουλτούρα τους.

Τόνια Στεργίου

Όταν αναλογίζομαι τον εαυτό μου μικρό, αυτό που θυμάμαι πιο έντονα είναι πως μου άρεσε να γράφω. Οι πρώτες μου αναμνήσεις έχουν να κάνουν με ένα κάπως αυτάρεσκο κοριτσάκι να δηλώνει ευθαρσώς: “Εγώ όταν μεγαλώσω θα γίνω συγγραφέας και θα μοιράζω αυτόγραφα στους θαυμαστές μου.” Μεγαλώνοντας όμως οι τάσεις ναρκισσισμού μου ευτυχώς με εγκατέλειψαν κι άρχισα να σκέφτομαι πιο συλλογικά. Βρέθηκα έτσι λίγα χρόνια αργότερα να σπουδάζω Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και να σπάω κάθε μέρα το κεφάλι μου πώς να κάνω αυτόν τον κόσμο λίγο καλύτερο. Η πολλή σκέψη με οδήγησε σε πρώτη φάση στο Antivirus, το οποίο έχει καταλήξει να είναι κάτι σαν οικογένεια για μένα. Εδώ θα με βρείτε να γράφω ό,τι με προβληματίζει, ό,τι με θυμώνει κι ό,τι με λυτρώνει. Έχω αδυναμία στις δυναμικές ιδέες, στους ακομπλεξάριστους ανθρώπους και στα βιβλία. Απεχθάνομαι τον ρατσισμό, τις δογματικές απόψεις και το να μην έχω έμπνευση όταν τη χρειάζομαι. Τώρα αν θελήσετε κάποια στιγμή να μου μεταφέρετε κι εσείς τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποια σχόλια, θα με βρείτε στα κοινωνικά δίκτυα. Εναλλακτικά μπορείτε να μου προσφέρετε καφέ ή σοκολάτα και θα τα βρούμε.




Δες και αυτό!