Πρώτη φορά στην ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ αστυνομικός καταδικάζεται για δολοφονία τρανς ατόμου

31/07/2020
από

Ένα δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ καταδίκασε τρεις αστυνομικούς σε ποινή φυλάκισης 20 ετών για τη δολοφονία μιας τρανς γυναίκας, την πρώτη καταδίκη στη χώρα σε μια υπόθεση ανθρωποκτονίας που αφορούσε σε ένα τρανς θύμα.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου αποτελεί μια πρωτόγνωρη εξέλιξη για αυτή τη συντηρητική χώρα της Κεντρικής Αμερικής, όπου τα ΛΟΑΤ+ άτομα αντιμετωπίζουν ανεξέλεγκτες διακρίσεις και κακοποίηση.

Το δικαστήριο στο Ελ Σαλβαδόρ καταδίκασε τους τρεις αξιωματικούς για τη δολοφονία της Camila Diaz, μιας τρανς γυναίκας, τον Ιανουάριο του 2019.

Περίπου 600 ΛΟΑΤ + άνθρωποι έχουν δολοφονηθεί στο Ελ Σαλβαδόρ από το 1993, σύμφωνα με την ομάδα υπεράσπισης COMCAVIS Trans.

Ωστόσο, μόνο 12 από τις 109 δολοφονίες που πραγματοποιήθηκαν από το 2014 κατέληξαν, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία, χωρίς κανέναν να καταδικάζεται.

«Πρόκειται για μια απόφαση ορόσημο για τα δικαιώματα των τρανς στη χώρα», δήλωσε στο Reuters ,ο Cristian Gonzalez, ερευνητής της διεθνούς ομάδας υπεράσπισης Human Rights Watch.

«Στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η αντι-τρανς και γενικότερα η βία κατά των ΛΟΑΤ δεν είναι ανεκτή στη χώρα».

Για τα ΛΟΑΤ+ άτομα στο Ελ Σαλβαδόρ, η βία των συμμοριών και οι παγιωμένες κοινωνικές προκαταλήψεις μπορεί να είναι ένα θανατηφόρο μείγμα. Επίσης, οι γκέι γάμοι δεν είναι νόμιμοι και οι τρανς άνθρωποι δεν μπορούν να αλλάξουν τα έγγραφά τους, σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου τους.

Η Diaz, εγκατέλειψε το Ελ Σαλβαδόρ για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από επανειλημμένες απειλές για τη ζωή της από μια συμμορία. Δυστυχώς απελάθηκε πριν από δύο χρόνια, αφού δεν μπόρεσε να αποδείξει ότι η ζωή της βρίσκεται σε κίνδυνο.

Οι τρεις αστυνομικοί είχαν προσφερθεί να την μεταφέρουν στο σπίτι. Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα, οι αστυνομικοί την έδεσαν με χειροπέδες στο περιπολικό τους. Την χτύπησαν παντού και μετά την πέταξαν στον δρόμο. Από εκεί μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, υποκύπτοντας στα τραύματά της 3 μέρες αργότερα.

Παρά την καταδίκη, οι ακτιβιστές δηλώνουν απογοητευμένοι αφού η υπόθεση δεν αναγνωρίστηκε ως έγκλημα μίσους, το οποίο θα συνεπαγόταν αυστηρότερες ποινές.

Ένας νόμος του 2015 επιτρέπει την ταξινόμηση υποθέσεων ως εγκλημάτων μίσους, χωρίς αυτόν να εφαρμόζεται στην υπόθεση Diaz.

«Αφήνει πικρία στο στόμα μας ότι το γραφείο του εισαγγελέα δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει την υπόθεση ως έγκλημα μίσους», δήλωσε ο Roberto Zapata, γενικός γραμματέας της ομάδας υπεράσπισης AMATE El Salvador.

«Εάν το κράτος είχε αναγνωρίσει την ανθρωποκτονία ως έγκλημα μίσους θα έστελνε ένα πολύ πιο δυνατό μήνυμα», είπε.

Οι δικηγόροι των αστυνομικών δήλωσαν ότι θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση.




Δες και αυτό!